אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: יפתח רון טל ייבחר ליו"ר דירקטוריון שופרסל צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

מסתמן: יפתח רון טל ייבחר ליו"ר דירקטוריון שופרסל

יו"ר חברת החשמל נהנה מתמיכה של חמישה גופים מוסדיים גדולים, בעוד נגד היו"ר המכהן, מאוריסיו ביאור, נשמעות טענות שהוא איש אמונו של בעל השליטה עד לא מכבר אדוארדו אלשטיין. השבוע צפויה ועדת המינוי המיוחדת להעביר את המלצתה למועמד

11.10.2020, 06:52 | גולן חזני

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל קרוב מאוד להתמנות לתפקיד יו"ר שופרסל. ל"כלכליסט" נודע כי רון טל זוכה לתמיכה של לפחות חמישה גופים מוסדיים גדולים מבין בעלי המניות של שופרסל וליתרון ניכר על פני היו"ר הנוכחי מאוריסיו ביאור ועל פני רון הדסי - שסיכוייו קלושים. 

קראו עוד בכלכליסט

במהלך השבוע צפויה הוועדה המיוחדת של דירקטוריון שופרסל, המורכבת מהדח"צים בחברה, להעביר את המלצתה למועמד לראשות החברה לגופים המוסדיים, שאמורים להצביע על בחירת היו"ר. רון טל יהיה, ככל הנראה, המומלץ של הוועדה. ברון טל תומכים הראל, פסגות, ומנורה מבטחים, שככל הנראה גם המליצו עליו בתחילת התהליך, וכן הפניקס וכלל ביטוח, שהן מהמחזיקות הגדולות במניות שופרסל.

תומכי ביאור: לא מחליפים הרכב מנצח

יריבו של רון טל הוא ביאור, שזוכה לתמיכה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהוא וכלל ביטוח הם המחזיקים הגדולים ביותר עם 10.83% כל אחד. ביאור נהנה גם מתמיכה של הנהלת החברה בראשות המנכ"ל איציק אברכהן, שנחשב לאיש החזק בחברה. 

מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן, צילום: אביגיל עוזי מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן | צילום: אביגיל עוזי מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן, צילום: אביגיל עוזי

התומכים בביאור סבורים כי לא מחליפים הרכב מנצח, וכי השילוב בינו לבין אברכהן הוביל את החברה להצלחות ולביסוס מעמדה כמובילת שוק הקמעונאות בארץ, הרבה לפני המתחרות בהובלת רמי לוי.

ביאור נחשב לבעל ניסיון בתחום הקמעונאות, בעיקר בענף התקשורת, אבל גופים אחרים מתנגדים להמשך כהונתו. אותם גופים טוענים כי מדובר בגורם בעל ניגוד עניינים, שממשיך לשמש כדירקטור מטעם אדוארדו אלשטיין, שלפני שנתיים - בהיותו בעל השליטה האפקטיבי בחברה (26% שהחזיקה דסק"ש) - הוביל להדחת היו"ר ישראל ברמן והחלפתו בביאור. אלשטיין ודסק"ש מכרו לפני יותר מחודשיים את אחזקותיהם בשופרסל, שנהפכה לחברה ללא גרעין שליטה.

המתנגדים לביאור מציינים גם את העובדה שבחצי השנה הראשונה של 2020 הוא נתקע בארגנטינה בשל משבר הקורונה וניהל את הדירקטוריון בשלט רחוק. לקראת המאבק מול רון טל התחייב ביאור בפני הוועדה והמוסדיים כי יעתיק את מגוריו לישראל ויתפטר מחלק מהדירקטוריונים שאלשטיין שולט בהם.

מועמד נוסף לתפקיד היו"ר הוא רון הדסי, שהיה מבעלי השליטה בשופרסל במסגרת קבוצת ברונפמן־פישר, שמכרה את מניותיה לפני כארבע שנים בשער מניה שהיה נמוך בחצי ממחיר המניה כיום.

דווקא מועמד נוסף, חזי אופיר, ששימש בעבר דירקטור בשופרסל, הפתיע כשזכה לרוח גבית בוועדה, וכרגע הוא נראה היחיד שיש לו סיכוי כלשהו לאיים על רון טל.

מועמד אחר, מנכ"ל קוקה קולה לשעבר רוני קוברובסקי, הודיע במפתיע על פרישה מהמירוץ, תוך שהוא מגדיל את הסיכוי של רון טל באופן משמעותי.

כהונתו של ביאור מסתיימת בפברואר הקרוב, ובחירת היו"ר החדש לשופרסל מתנהלת בשיטה מיוחדת. הדירקטוריון הקים ועדה של ארבעה דח"צים ודירקטורים בלתי תלויים: אלדד אברהם, גדעון שור, מיכל קמיר ומיקי בר חיים. הוועדה ביקשה מהמוסדיים המחזיקים במניות החברה שמות מומלצים לשני תפקידים בנפרד: יו"ר החברה, ודירקטור נוסף במקומה של דיאנה אלשטיין, אחותו של אלשטיין, שפרשה מהדירקטוריון. הוועדה שכרה את שירותי הייעוץ של אנטרופי, שלה קשר עסקי טוב עם הנהלת שופרסל והדירקטוריון. חברת הייעוץ יעצה באחרונה לחברה בעיקר בענייני ממשל תאגידי, והעבודה איתה נעשתה למרות הרוח הנגדית שמנשבת לכיוונה מצד רשות שוק ההון. על חברי הוועדה מופעלים לחצים לא מעטים מצד כל הגורמים המתמודדים.

המוסדיים התחייבו, שוב בצעד יוצא דופן, להצביע בעד המועמדים שהוועדה תמליץ עליהם, ויהיה מעניין לראות אם המוסדיים יעמדו בהתחייבות זו באסיפה שתזומן במהלך השבוע הנוכחי לעוד 35 יום. שמות כל המועמדים הועברו עם קבלתם לידי המוסדיים, ואלה קיבלו מנדט מעניין: זכות להטיל וטו על בחירת אחד המועמדים, באופן שיגרום לו לצאת מהמירוץ, שכן וטו כזה יחייב את הוועדה להורידו מרשימת המומלצים. ל"כלכליסט" נודע כי אחד הגופים שתומכים ברון טל אכן הטיל וטו על מועמדותו של ביאור.

השבוע יועברו, כאמור, השמות שעליהם תמליץ הוועדה, אולם ככל הנראה חבריה לא הגיעו לתמימות דעים, ונראה כי לפחות אחד מהם סבור שיש לאפשר לביאור להמשיך. ביאור עצמו שוהה בימים אלה שוב בארגנטינה, לרגל החגים ומפגש עם בנותיו, שחיות שם.

את הזמן הזה, שביאור שוהה בארגנטינה, מנצל רון טל לעבודת לובי אינטנסיבית לטובת בחירתו. רון טל אמנם נעדר ניסיון בתחום הקמעונאות, אבל בכל הנוגע לרגולציה וקשרי ממשל הוא נחשב לאחד הטובים בשוק. הוא משמש מזה כעשר שנים יו"ר חברת החשמל והוביל את הרפורמה בחברה.

כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני כחודש, נפגש רון טל עם אברכהן וביקש את תמיכתו. אולם ככל הידוע המנכ"ל הדומיננטי נשאר איתן בדעתו כי ביאור הוא האיש המתאים לתפקיד.

כל המוסדיים המחזיקים במניות החברה סבורים שאברכהן הוא מנכ"ל טוב, וכי יש לאפשר לו חופש פעולה ומרחב, ולא גורם ריכוזי שיכופף אותו ויהיה דומיננטי מדי, דוגמת אברהם ביגר יו"ר חברת האנרגיה פז. קוברובסקי, למשל, לא זכה לתמיכה של אברכהן ונחשב לגורם דומיננטי מאוד בתחום הקמעונאות, שהיה מסכן את מעמדו כמנכ"ל.

גם רון טל נחשב מועמד דומיננטי, אולם המוסדיים סבורים כי הדבר אינו בהכרח מגרעת, משום שלמרות איכויותיו של אברכהן, יש צורך ביו"ר שגם יידע לאזן אותו. רון טל, כך נודע ל"כלכליסט", העביר בשבועיים האחרונים מסר למוסדיים ולאברכהן כי "אני לא בא להילחם ולא לעשות הפיכות".

מעבר לשופרסל ישדרג את שכרו של רון טל

 

רון טל ישלים בסוף השנה כהונה חריגה של 10 שנים בראשות חברת החשמל. אולם בעוד שר האנרגיה יובל שטייניץ היה מוכן לשקול את המשך הארכת כהונתו, הרי שברשות החברות יש התנגדות לכך, בשל הצורך ברענון בחברות הממשלתיות.

המינוי ליו"ר שופרסל, אם יזכה בו, מהווה מבחינת רון טל גם שדרוג לא מבוטל בשכרו, והוא עשוי להגיע לעלות שכר שנתית של 2–4 מיליון שקל בשנה, לעומת פחות ממיליון שקל בחברה ממשלתית.

שופרסל היא אחת משלוש חברות גדולות, המתנהלות ללא גרעין שליטה, לצד פז וישרכארט, שגם היא מתחילה במהלך למינוי יו"ר חדש אחרי פרישתו של איל דשא.

שופרסל מפעילה 298 סניפים למכירת מזון ו־81 חנויות פארם תחת המותג Be. את המחצית הראשונה של 2020 סיימה החברה עם הכנסות של 7.42 מיליארד שקל ורווח נקי של 170 מיליון שקל.

תגיות