אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
400 רשתות נגד הממשלה: נפתח חנויות בשבוע הבא צילום: חיים הורנשטיין

400 רשתות נגד הממשלה: נפתח חנויות בשבוע הבא

מאות רשתות מסחר, אופנה ומסעדות הודיעו כי יפתחו את הסניפים כבר ביום ראשון – בניגוד להוראות הסגר. מרכזי ביג תומכים במהלך, קניוני עזריאלי ומליסרון מתנגדים: “לא יאה לחברה ציבורית״

11.10.2020, 09:56 | אורנה יפת
אחרי שבעלי העסקים הקטנים הודיעו על פתיחת החנויות החל מהיום (א'), בניגוד להנחיות, רשתות המסחר והאופנה נערכות לפתיחת החנויות ב־18 באוקטובר אף הן בניגוד להנחיות הממשלה. התאגדות רשתות המסחר האופנה וההסעדה הכוללת 400 רשתות ביניהן פוקס, קסטרו, גולף, פקטורי 54, המשביר לצרכן, צומת ספרים, קבוצת בריל, קפה קפה ועוד, מתכוונת לצאת במהלך חד צדדי של פתיחת חנויות ביום ראשון הבא.

על פי המתווה הנוכחי שגיבשה הממשלה ליציאה מהסגר, ב־18 באוקטובר יבוטלו ההגבלות על הפגנות וייפתחו חופי הים. ב־1 בנובמבר ייפתחו, בין היתר, בתי הכנסת ומכוני רפואה משלימה. רק בשלב השלישי, ב־15 בנובמבר, יורשו להיפתח הקניונים, החנויות והשווקים וגם חדרי הכושר. 

קראו עוד בכלכליסט

חנויות סגורות, צילום: שאול גולן חנויות סגורות | צילום: שאול גולן חנויות סגורות, צילום: שאול גולן

בעלי הרשתות טוענים שמדובר במתווה שהוא בלתי אפשרי מבחינתם. לאחר שחלק מבעלי העסקים הקטנים פתחו כבר אתמול חנויות בניגוד להנחיות, כעת מאיימות רשתות האופנה והמסחר במהלך דומה.

רשתות המסחר מבקשות מהממשלה לפתוח את המסחר באופן מיידי ונערכות לפתיחת חנויות בערים שאינן אדומות. ביום רביעי ייערך כנס זום של כל הרשתות בנושא היערכות לפתיחה מיידית של החנויות.

קבוצת ביג כבר הודיעה כי תתמוך במהלך של בעלי העסקים ותפתח את מרכזי המסחר. כמוה גם דיזנגוף סנטר וקניון הזהב הודיעו על תמיכה במהלך. בשלב זה קבוצות הקניונים הגדולות עזריאלי ומליסרון לא מצטרפות למהלך ולא יפתחו את הקניונים. מליסרון ועזריאלי לא השיבו בחיוב לפניית התאגדות הרשתות בטענה כי מדובר במהלך לא יאה עבור חברות ציבוריות. גם רשת H&M הודיעה כי תפעל על פי ההנחיות בלבד ולא תפתח את החנויות ללא אישור ממשלה.

עזריאלי ומליסרון בחוץ

רשתות הקמעונאות מפעילות חנויות גם ברחובות הערים, אך שם פריסת הסניפים נמוכה משמעותית. אם מליסרון ועזריאלי לא יצטרפו למהלך, הרשתות יפתחו את החנויות במרכזי ביג, בקניונים פרטיים שיאפשרו זאת וברחובות הערים.

"אי אפשר להכיל את הנזק של הסגר", אמר שחר תורג'מן יו"ר קבוצת בריל וחבר בוועד ההתאגדות ביחד עם הראל ויזל, גבי רוטר, רמי שביט ואחרים. "יש רשתות קטנות שהולכות לפשיטת רגל. אנחנו מחזירים את סחורת הקיץ שאותה לא מכרנו ונשים בקרוב על המדפים סחורת חורף שספק אם נמכור חלק ניכר ממנה. החנויות סגורות כבר שלושה שבועות והממשלה מתכוונת לפתוח אותנו רק בעוד יותר מחודש. זו מכה נוראית לרשתות להיות סגורות חודשיים. בסגר ראשון היינו סגורים חודש וחצי".

זעקתם של אנשי רשתות האופנה לא מקבלת ביטוי בסגר השני לאחר שבסגר הראשון עמדו בראש המחנה בעלי הרשתות הגדולות הראל ויזל, גבי רוטר, וגם רמי שביט הבעלים של המשביר. אלא שעם פרסום דוחות הרבעון השני התברר כי רשתות האופנה הציבוריות לא ניזוקו כפי שחששו בתחילת הסגר אלא הציגו תוצאות כספיות חיוביות. לעומתן, קבוצות הקניונים ביג, מליסרון ועזריאלי ספגו הפסדים כבדים.

שחר תורג’מן (מימין) ורונן נימני. “חנויות רבות לא יצליחו להתאושש מהסגר”, צילום: אוראל כהן, שאול גולן שחר תורג’מן (מימין) ורונן נימני. “חנויות רבות לא יצליחו להתאושש מהסגר” | צילום: אוראל כהן, שאול גולן שחר תורג’מן (מימין) ורונן נימני. “חנויות רבות לא יצליחו להתאושש מהסגר”, צילום: אוראל כהן, שאול גולן

לדברי תורג'מן מדובר במצג שווא. "מדובר ברבעון אחד בלבד שבו התנפל על החנויות לאחר שהיו סגורות חודש. זה לא יקרה בסגר השני. קבוצת בריל הרוויחה 3.5 מיליון שקל ברבעון השני והפסידה 10 מיליון שקל ברבעון הראשון כי מתחילת מרץ המכירות החלו לרדת, עוד לפני שהחל הסגר".

“נאותת לממשלה שההחלטות שלה לא הגיוניות”, הוסיף תורג’מן. “הניתוח יצליח אבל החולה ימות. לא כל החנויות ייפתחו כשהסגר יסתיים. המיליארדים שהממשלה מדברת עליהם, מגיעים מעט מדי ומאוחר מדי. שום תוכנית ממשלתית לא תעזור אחרי הסגר".

המהלך של הרשתות זוכה כאמור לתמיכת של קבוצת ביג המפעילה מרכזי מסחר פתוחים. "תוכנית משרד הבריאות לפתיחת מסחר במרחב הפתוח ובערים ירוקות רק בעוד כחודש וחצי היא בגדר הזייה וניתוק מהמצב הכלכלי ומהמחנק הנוראי שבהם מצויים העסקים”, נמסר מהקבוצה. “נאפשר לכל עסק שיבחר בכך לפתוח את החנות במרכזי ביג במרחב הפתוח, בערים ירוקות בלבד תוך הקפדה יתרה על כללי התו הסגול".

קבוצות הקניונים עזריאלי ומליסרון, שעל פי ההערכות מחזיקות יותר מ־20% משטחי המסחר בישראל, לא מתכוונות להצטרף למהלך. "הן לא הגורם המכריע", הגיב תורג'מן. "אם המהלך שלנו יצליח, גם מליסרון ועזריאלי יהנו ממנו. לכן אני מצפה מהן לקצת סולידריות".

“מכירות החורף בסכנה”

ענף האופנה מגלגל כ־16 מיליארד שקל בשנה, לא כולל מכירות אונליין וקניות בחו"ל. בענף מעריכים כי שווי המלאי בענף כולו הוא כמחצית מסכום זה. לדברי תורג’מן, שווי זה יכול להיות מופחת ב־%20 עד 40%. “הפסדנו את מכירות הקיץ ואנחנו עלולים להפסיד את מכירות החורף”, אמר.

ברשתות מביעים חשש מתוצאות הסגר השני, בין היתר מפני שההקלות שקיבלו בסגר הנוכחי פחות משמעותיות מאלו שניתנו להן בסגר הראשון, הן מצד הקניונים שספגו את רוב ההפסד בסגר הראשון והן מצד המדינה שבסגר הנוכחי לא התנדבה לוותר לעסקים על תשלום הארנונה.

"עד ה־15 בנובמבר, חלק גדול מהרשתות יקרסו", אמר אבי שומר, מנכ"ל צומת ספרים ומראשי ההתאגדות. "מדובר בהפסד של עשרות מיליוני שקלים בשלושה חודשי הסגר. בסבב הנוכחי הוצאתי לחל”ת 300 עובדים מתוך 600. העובדים במצב נפשי קשה מאוד. בסגר הראשון כולם רצו לצאת לחל"ת של שבועיים, אבל הפעם אף עובד לא רוצה. זה פוגע בהם כלכלית ונפשית”.

רונן נמני, בעלי קבוצת קפה קפה, המפעילה 300 סניפים של רשתות שונות, מתכוון לפתוח את הסניפים ביום ראשון הבא. ״אנו נלחמים על הבית של כל אנשי ענף המסעדות ובתי הקפה. מקבלי ההחלטות יהיו האחראיים הבלעדיים לקריסתו של ענף שלם ושל מאות אלפי משפחות אשר יאבדו את פרנסתם ואת העסקים אשר בנו בעמל רב של עשרות שנים”.

רשת אופטיקה הלפרין כבר פתחה אתמול 27 חנויות ולדברי הבעלים יעקב הלפרין, שכבר אינו לוקח חלק במאבק של ההתאגדות, הוא יחליט היום אם לפתוח את כל 125 סניפי הרשת או לסגור אותם עד שהמצב יחזור להיות “נורמלי” לדבריו. "עכשיו זה מבחן, גם לקהל וגם לעצמי, האם שווה והאם יש היתכנות כלכלית לפתוח את הסניפים", אמר.

תגיות