אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שווה להיראות טוב - מדוע אנשים שנראים טוב מרוויחים יותר כסף צילום: באדיבות מרפאת ד"ר נמרוד פרידמן

שווה להיראות טוב - מדוע אנשים שנראים טוב מרוויחים יותר כסף

בדרך כלל אנו מייחסים חשיבות למראה החיצוני בהיבט החברתי - ברור לנו שאנשים יפים יותר יצליחו יותר בתחום הרומנטי, והרבה פעמים גם בתחום החברתי. יחד עם זאת מחקרים רבים משנות ה - 70 ועד לימינו מראים כי למראה החיצוני יש גם השלכה כלכלית לא מבוטלת - אנשים יפים יותר מרוויחים יותר, קל להם יותר להתקבל לעבודה, לסגור עסקאות ולטפס במעלה הדרגות

20.10.2020, 09:53 | בשיתוף ד''ר נמרוד פרידמן
במאמר הבא נפרט מהם הגורמים בהופעה החיצונית שלנו בעלי ההשפעה הגדולה ביותר על הקריירה, כפי שמשתקף במחקרים משנות ה-70 ועד לימינו.

הטיית מראה הפנים

"לוקח לנו מספר אלפיות השניה כדי לקבל רושם ראשוני לגבי האדם שנמצא מולנו, ולאחר שרושם זה מתקבע קשה מאוד לשנותו. מחקרים רבים מוכיחים את מה שכולנו כבר יודעים בעצמנו - אחד הגורמים המשפיעים ביותר על רושם זה הוא תווי הפנים" מסביר המנתח הפלסטי ד"ר נמרוד פרידמן. "כך למשל גבר בעל קווי לסת ברורים ובולטים נתפס בעינינו כאסרטיבי וסמכותי יותר מאשר גבר עם לסת נסוגה, וגבר בעל מבנה פנים רחב נתפס בעינינו כתוקפני יותר מעמיתו בעל הפנים הצרות".

אולם מעבר לרושם ראשוני, מחקרים רבים מראים כי קיים קשר ברור בין המראה החיצוני לכושר ההשתכרות ולהצלחה בקריירה (גם בענפים בהם למראה החיצוני אין שום קשר לדרישות התפקיד).

כך למשל, הכלכלן האמריקני דניאל המרמש הראה במחקריו כי גברים בעלי מראה אטרקטיבי מרוויחים בממוצע כ - 17% יותר מאנשים שדורגו נמוך במדד האטרקטיביות החיצונית שלהם. אצל נשים הפער הזה מסתכם בכ - 12% (מסתבר שכשזה מגיע לקריירה - המראה החיצוני של הגברים משמעותי יותר מזה של הנשים).

זאת ועוד - מחקרים מאוניברסיטת ויסקונסין מצאו כי חברות המנוהלות על ידי מנכ"לים בעלי פנים אטרקטיביות נטו להיות בעלות ביצועים טובים יותר בשוק המניות. האפקט ניכר לעין עוד יותר לאחר הופעות מצולמות של המנכ"לים בתקשורת.

להטיית המראה קיימות סיבות רבות, חלקן אבולוציוניות. כך למשל מחקרים מראים כי תפיסת היופי הנשי האוניברסלי מאופיינת במבנה פנים הכולל סנטר ולסת צרים ולחיים גבוהות. ההורמון האחראי על התפתחות תווי פנים אלו במהלך ההתבגרות הינו ההורמון הנשי אסטרוגן, כך שמבחינה אבולוציונית התפתחנו להעדיף מראה זה שכן הוא מעיד על פעילות הורמונלית תקינה. באופן מקביל, על תווי הפנים הנחשבים גבריים, המאופיינים בסנטר ולסת רחבים וגבות עבותות, אחראי ההורמון הגברי טסטוסטרון.

"הטיית מראה הפנים, ואני בכוונה מנטרל כאן דברים אחרים כגון הבעות פנים, גובה, סגנון לבוש, נימת דיבור וכד', באה לידי ביטוי בכל תחומי החיים - החל מהצלחה חברתית, מערכות יחסים, קריירה ומנהיגות פוליטית. ההטייה הזאת כל כך מושרשת בנו, עד כי מחקרים הראו שאפילו תינוקות נוטים להתבונן למשך זמן רב יותר על תמונות של אנשים יפים", מוסיף ד"ר פרידמן. "אצלי במרפאה אני רואה את השינוי הגדול ביותר בתחום הקריירה במטופלים שעברו ניתוח מתיחת פנים, אבל נושא הגיל הוא נושא מורכב בפני עצמו שראוי לכתבה נפרדת".

ד"ר נמרוד פרידמן, צילום: באדיבות מרפאת ד"ר נמרוד פרידמן ד"ר נמרוד פרידמן | צילום: באדיבות מרפאת ד"ר נמרוד פרידמן ד"ר נמרוד פרידמן, צילום: באדיבות מרפאת ד"ר נמרוד פרידמן

הטיית המשקל

הקשר שבין משקל הגוף להצלחה בקריירה נחקר רבות. כך למשל באחד המחקרים הוצגו למשתתפים קורות חיים ותמונות של מועמדים לעבודה, והם התבקשו לדרג אותם מבחינת התאמתם לתפקיד ולשכר ההתחלתי. תוצאות המחקר הראו כי האנשים הרזים דורגו באופן משמעותי כמתאימים יותר לעבודה, ובשכר התחלתי גבוה יותר, מאשר האנשים בעלי עודף משקל.

"מה שיפה זה שהמשתתפים במחקר לא היו מודעים לכך שלמעשה הוצגו להם תמונות של אותם אנשים - לפני ואחרי ניתוח בריאטרי. למרות שמדובר באותו האדם בדיוק, הדירוג של 'הגרסא הרזה' היה גבוה יותר באופן מובהק מהדירוג של 'הגרסא המלאה'" מוסיף ד"ר נמרוד פרידמן.

מגזין פורבס סקר מחקרים שהראו כי נשים בעלות עודף משקל מרוויחות פחות 8,666$ בשנה מעמיתותיהן הרזות יותר. אצל גברים הפער מצומצם יותר, אך בהחלט קיים ומתבטא בהפרש של 4,772$ דולר במשכורת השנתית.

"המחקרים הללו מראים את מה שכל מנתח פלסטי יודע כבר מזמן - המטופלים שחוזרים לביקורת שנתית לאחר ניתוח שאיבת שומן מספרים לא אחת על שינויים לטובה גם בתחום הקריירה", מסכם ד"ר פרידמן.

הטיית הגובה

מחקרים מראים קשר ישיר בין גובה האדם להצלחתו הפוליטית והארגונית. כך למשל אחד המחקרים בנושא הראה כי כל תוספת של סנטימטר לגובה באה לידי ביטוי בתוספת שכר של כ - 789 דולר בשנה, כאשר נמצא כי במדינות מערביות ההבדל בין אחוזון הגובה ה־25 ל־75 (הבדל של 13-10 ס"מ) שקול לתוספת שכר של 9%-15%.

"לכאורה ברור לכולנו כי אין קשר בעידן המודרני בין גובהו של האדם ליכולתיו, נניח, כמתכנת. יחד עם זאת גם כאן מיליוני שנות אבולוציה פועלות מאחורי הקלעים, וגורמות לנו הטייה לטובת האנשים הגבוהים יותר." מפרט ד"ר נמרוד פרידמן.

גורם נוסף הוא השפעת הגובה על הדימוי העצמי. אחד המחקרים הראה כי נערים שהיו גבוהים בגיל 16 גדלו להיות אנשים בעלי ביטחון עצמי וכישורי מנהיגות גדולים יותר ביחס למקביליהם הנמוכים יותר בגיל זה.

"הטיה זאת עד כדי כך משמעותית עד כי באחד המחקרים, במהלכו הוצגו תמונות פנים שעברו מניפולציות ממוחשבות, הוכח כי מספיק שתווי הפנים יכילו רמזים למבנה גוף גבוה יותר כדי שהאדם יתפס כבעל תכונות מנהיגות." מוסיף ד"ר נמרוד פרידמן ומסכם - "למרות שהמראה משחק תפקיד משמעותי, הרי שעדיין יש מרחב תמרון גדול מאוד וזאת תהיה טעות לחשוב שגורלנו האישי והמקצועי נקבעים רק על סמך המראה החיצוני. קחו את נפוליאון לדוגמא".

ד"ר נמרוד פרידמן הינו מנתח פלסטי העוסק ברפואה אסתטית זה למעלה מ-25 שנה. בעלים של קליניקה פרטית בת"א, מרצה ומלמד בחו"ל.

תגיות

זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות