אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אקווה מעוף תקים מתקן לגידול סלמון בחוף המערבי של ארה"ב צילום: אקווה מעוף

אקווה מעוף תקים מתקן לגידול סלמון בחוף המערבי של ארה"ב

החברה, המתמחה בהקמת פרויקטים גדולים לגידול דגים במתקנים סגורים, חתמה על חוזה שהיקפו נאמד ב-90 מיליון דולר עם חברת West Coast Salmon ברינו נבאדה; המתקן צפוי לייצר בשלב ראשון 15 אלף טון דגי סלמון בשנה. המנכ"ל דוד חזות: "תקופת הקורונה העצימה את הביקוש בקרב מדינות שמבקשות לרכוש לעצמן את היכולת לספק את תצרוכת הדגים"

11.10.2020, 18:43 | מאיר אורבך

חברת אקווה מעוף, המתמחה בהקמת פרויקטים גדולים לגידול דגים במתקנים סגורים, תקים מתקן לגידול דגי סלמון בחוף המערבי בארה"ב. המתקן, שיוקם עבור חברת West Coast Salmon ברינו נבאדה, ייצר 15 אלף טון דגי סלמון בשנה בשלב ראשון מתוך שלושה; בהמשך יכולת הייצור של המיתקן תגדל עד ל-60 אלף טון. המתקן יתבסס על הטכנולוגיה שפיתחה אקווה מעוף לגידול דגי סלמון במתקנים יבשתיים סגורים. סך החוזה נאמד ב-90 מיליון דולר ושלביו האחרונים, לרבות החתימה, נערכו בזום בשל מגבלות הקורונה.

מנכ"ל אקווה מעוף דוד חזות, צילום: מושיק ברין מנכ"ל אקווה מעוף דוד חזות | צילום: מושיק ברין מנכ"ל אקווה מעוף דוד חזות, צילום: מושיק ברין

המתקן, שהעבודות להקמתו החלו בשבועות האחרונים וצפויות להסתיים במהלך שנת 2023, יהיה מתקן דגי סלמון מהגדולים בארה"ב. באמצעות הטכנולוגיה של אקווה מעוף, הדגים יגדלו במתקן סגור על היבשה, בסביבה מבוקרת - ללא שימוש באנטיביוטיקה וחומרים כימיים, ולאורך כל ימות השנה.

דוד חזות, מנכ"ל אקווה מעוף: "בשנתיים האחרונות, לאור אתגרים איתם מתמודדת תעשיית הסלמון המסורתית ועלייה במודעות ובביקוש לדגים בריאים ללא אנטיביוטיקה, אנחנו חווים ביקוש עצום לטכנולוגיה שלנו. תקופה זו של הקורונה, העצימה עוד יותר את הביקוש בקרב מדינות שמבקשות לרכוש לעצמן את היכולת לספק את תצרוכת הדגים. כתוצאה, אנחנו נמצאים בימים אלה בשלבים שונים של עבודה על כעשרה פרויקטים בשווי כולל של למעלה מ-450 מיליון דולר".

חזות מוסיף ש"תקופת הקורונה מאירה זרקור על הרגישות של שרשרת האספקה של מזון בעיתות חירום. מדינות שנשענות על ייבוא של דגים, כדוגמת ארה"ב שמייבאת כ-90% מצריכת הדגים שלה, מכירות יותר ויותר בצורך להיות בעלות יכולות עצמאיות לייצור מקומי של מזון בכלל ודגים בפרט ואנו רואים עדות לזה בביקושים הגדולים ובפניות הרבות אלינו". 

מרכז המחקר והפיתוח של אקווה מעוף בפולין, צילום: אקווה מעוף מרכז המחקר והפיתוח של אקווה מעוף בפולין | צילום: אקווה מעוף מרכז המחקר והפיתוח של אקווה מעוף בפולין, צילום: אקווה מעוף

בשנים האחרונות בנתה החברה פרויקטים ברוסיה, פולין, קנדה, דרום-מזרח אסיה, ישראל וסלובקיה. בימים אלה נמצאת החברה בתהליכי תכנון והקמה של מספר מתקנים נוספים בקנדה, יפן, רוסיה, צרפת, ארה"ב, סין, גרמניה ועוד, בהיקף כולל של כ-75 אלף טון שנתי, וזאת בנוסף למספר רב של פרויקטים הנמצאים בשלבים סופיים לקראת חתימה על חוזה בחודשים הקרובים. כ-80% מהמתקנים המתוכננים של החברה הם לגידול דג הסלמון, אשר זוכה בשנים האחרונות לביקושים גבוהים ברחבי העולם.

בשנים האחרונות מדלדלת אוכלוסיית הדגים, כאשר במקביל לעלייה הגוברת בצריכת הדגים העולמית ניצבות חוות הדגים במדינות רבות ברחבי העולם מול תנאים רגולטורים נוקשים לקבלת רישיונות לכלובי דגים, בעלויות גבוהות. בנוסף להקשחת והגבלת רשיונות הדייג, שיטות גידול הדגים המסורתיות, כמו בריכות הדיג היבשתיות וחוות הכלובים, אינן יכולות לספק את הביקוש העולה לדגים בעולם מאחר והן מוגבלות לאזורים שופעי מים ומייצרות זיהומים סביבתיים, כמו גם נתונות להשפעות של מחלות מבחוץ. אל מול כל אלה מציעה אקווה מעוף פתרון טכנולוגי מבוקר, יעיל, כלכלי ולא תלוי בקרבה למקור מים או בתנאים אקלימיים.

הטכנולוגיה שפיתחה החברה מאפשרת גידול מתועש של דגים באמצעות טכניקת המסת חמצן ייחודית, טיפול במים, בקרת מחלות ומיון אוטומטי של הדגים. כל אלה מאפשרים גידול דגים אחיד וטבעי – ללא חומרים אנטיביוטיים ואחרים, ושיווק יעיל ומסודר. היות והמערכת פועלת במבנה סגור - ניתן לגדל את הדגים באקלים אופטימלי לאורך כל עונות השנה סמוך לשווקים, תוך חיסכון בהוצאות ההובלה.

אקווה מעוף נשלטת על ידי קבוצת גלעד שבתאי ו-6 יזמיה: דוד חזות, יואב דגן, נדר שניר, לאוניד גולדשטיין, גארי מאיירס וניתאי גולדמן. יו"ר הדירקטוריון הוא גדי ויינריב. לחברה מרכז מחקר לפיתוח מערכות וגידול סלמונים הממוקם בפלונסק, פולין, ומרכז מחקר לשרימפס ודגים אחרים הממוקם בקיבוץ רביבים. משרדי החברה ממוקמים בראש העין והיא מעסיקה 90 עובדים.

תגיות