אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"היישומים של זוכי הנובל הוזילו מחירים במכירות פומביות" צילום: אי פי איי

"היישומים של זוכי הנובל הוזילו מחירים במכירות פומביות"

פול מילגרום ורוברט ווילסון מאוניברסיטת סטנפורד זכו בפרס נובל בכלכלה על פיתוחים ששידרגו את המכרזים הפומביים במגוון תחומים, ממכסות דיג ועד תדרי סלולר. ווילסון: "הרכישה האחרונה שלי במכירה פומבית היו מגפי סקי ב־eBay"

13.10.2020, 08:09 | תמר טוניק

ממכסות דיג, דרך הקצאות של נחיתות בשדות תעופה ועד תדרים של טלפונים סלולריים — עבודתם של שני חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד בתחום תורת המכרזים זיכתה אותם אתמול בפרס נובל בכלכלה. 

קראו עוד בכלכליסט

"החוקרים השתמשו בתובנות שלהם כדי לעצב פורמטים חדשים של מכרזים לסחורות ולשירותים שאותם קשה למכור בדרכים המסורתיות, כמו תדרי רדיו", כך בנימוקי ועדת הפרס בשטוקהולם, בהציגה את הזוכים, פול מילגרום ורוברט ווילסון.

"הזוכים בנובל בכלכלה השנה יצאו לדרך עם תיאוריה בסיסית ומאוחר יותר השתמשו בתוצאות שלהם ליישומים מעשיים, שהתפשטו ברחבי העולם", ציין יו"ר ועדת הפרס, פטר פרדריקסון, בהודעה רשמית. "הגילויים שלהם הם בעלי ערך עצום לחברה שלנו".

פול מילגרום (מימין) ורוברט ווילסון, אתמול בקליפורניה, צילום: אי פי איי פול מילגרום (מימין) ורוברט ווילסון, אתמול בקליפורניה | צילום: אי פי איי פול מילגרום (מימין) ורוברט ווילסון, אתמול בקליפורניה, צילום: אי פי איי

 

עוד הדגישה האקדמיה השבדית למדעים, כי הכלכלנים פיתחו פורמטים חדשים למכירות פומביות שמטרתם אינה בהכרח להשיג את המחיר הגבוה ביותר האפשרי, כי אם לפעול לטובת ציבור הרוכשים. "הגילויים שלהם היטיבו עם מוכרים, רוכשים ומשלמי מסים ברחבי העולם", נמסר.

סכום הפרס שאותו יחלקו ביניהם שני הזוכים עומד על 10 מיליון קרונה (1.1 מיליון דולר).

"אלה חדשות נפלאות, אני שמח מאוד", אמר ווילסון (83) מביתו בקליפורניה, במהלך מסיבת העיתונאים הווירטואלית שהתקיימה בשטוקהולם. "כאן עדיין מוקדם מאוד בבוקר". ווילסון, יליד נברסקה ובוגר אוניברסיטת הרווארד, שימש כמנחה התזה של עמיתו מילגרום (72). בהחלטתה ציינה הוועדה כי המחקר של ווילסון המחיש מדוע צרכנים המשתתפים במכירות פומביות נוטים להגיש הצעת מחיר נמוכה מהשווי הגבוה ביותר שיתנו, להערכתם, המשתתפים האחרים, כלומר, "השווי שאינו ודאי לפני כן, בסופו של דבר הוא אותו השווי עבור כולם", הסבירו. "המוכרים מודאגים מקללת המנצחים, כלומר, הם מודאגים כי ישלמו יותר מדי וייצאו מופסדים".

מילגרום פיתח תיאוריה כללית יותר של מכירות פומביות שמשקללת את מה שידוע כ"ערך פרטי" של הסחורה העומדת למכירה, שווי העשוי לנוע על פני טווח גדול מאוד של מחירים ולהשתנות בין קונה לקונה.

מילגרום, יליד דטרויט, שהשלים את לימודי הדוקטורט שלו במנהל עסקים באוניברסיטת סטנפורד ב־1978, שימש כיועץ בהנפקה הראשונית לציבור של גוגל ב־2004. מאז הוא יעץ גם ליאהו, מיקרוסופט וממשלות בעולם. כך לפי האתר שלו.

שני החוקרים, בשיתוף עם הכלכלן פרסטון מקאפי, כיום חוקר מוביל בגוגל, קנו את עיקר פרסומם משדרוג שפיתחו עבור נציבות התקשורת הפדרלית בארה"ב ב־1994, למכירת תדרים. יישום התורה אפשר למשלמי המסים בארה"ב להרוויח ממכירת תדרים שהיו בבעלות הממשל ובמקביל היו בעלי ערך רב עבור מפעילי רשתות הטלפון הסלולריות. השיטה שימשה לאחר מכן לקביעת מחירים במגוון מגזרים, מחשמל ועד גז.

במסיבת העיתונאים נשאל ווילסון מה היה הדבר האחרון שרכש במכירה פומבית, אך התקשה לחשוב על דוגמא. "אשתי מציינת בפני שרכשנו מגפי סקי ב־eBay", אמר. "אני מניח שזו מכירה פומבית".

פרס נובל בכלכלה הוא האחרון ברשימת הפרסים שחילקה בשבוע החולף האקדמיה השבדית למדעים, בעיצומו של המיתון הכלכלי הקשה ביותר שפוקד את העולם מאז מלחמת העולם השנייה.

זוכי הפרס בשנה שעברה היו אבהיג'יט באנרג'י ואסתר דופלו מ־MIT ומייקל קרמר מהרווארד, על "גישתם הייחודית למיגור העוני העולמי". הפרס השנה מרחיב את רשימת הזוכים הגברים ל־84, מאז ניתן לראשונה בשנת 1969. עד כה זכו שתי נשים בלבד, דופלו, ואלינור אוסטרום מאוניברסיטת אינדיאנה ב־2009 על מחקרה בתחום הכלכלה התאגידית.

מספר שמות עלו השנה כזוכים אפשריים בפרס, וביניהם הכלכלנית האמריקאית קלאודיה גולדין, שמחקרה התמקד באי־שיוויון ובנשים בכוח העבודה. עוד עלה שמה של אן קרוגר, לשעבר בכירה בקרן המטבע הבינלאומית.

תגיות