אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האמון נפרם: הרשתות יפתחו כדי ללחוץ על הממשלה צילום: אוראל כהן

פרשנות

האמון נפרם: הרשתות יפתחו כדי ללחוץ על הממשלה

הלילה בחצות יפקע מצב החירום המיוחד בישראל והוא מותיר אחריו שובלים של אי־אמון שמאיימים לפגוע קשות בחוסן החברתי. ברקע, מרד הקמעונאים, שמבינים שכוח ואיומים עשויים להביא להישגים מול הממשלה; התוצאה: מרידות שסודקות גם את המאבק במגפה

13.10.2020, 06:56 | אורנה יפת

להבדיל מחנויות עצמאיות ברחובות הערים שנפתחות בניגוד לכללי הסגר מתוך מצוקה כלכלית אמיתית של הבעלים, 400 הרשתות שהודיעו שלשום על מרד ופתיחה מראשון הקרוב, פועלות ממניעים עסקיים טהורים, במטרה ללחוץ על מקבלי ההחלטות להקדים את ההיתר לפתיחתן.

קראו עוד בכלכליסט

בשבועות האחרונים קולם של קמעונאי האופנה דמם. הם סגרו את החנויות לפני כחודש וחיכו בשקט להודעת הממשלה על מועד פתיחת המסחר. במוצ"ש האחרון זה קרה. עם ההודעה על המתווה ליציאה מהסגר השני, החלה הסערה בקבוצת הווטסאפ של התאגדות רשתות המסחר, האופנה וההסעדה בה חברים כ־400 רשתות קמעונאות. עד אז, עוד חשבו בענף האופנה כי הממשלה תאשר להם לחזור לפעילות מיד בסוף החגים.

מימין: שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו, צילום: עמית שאבי מימין: שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: עמית שאבי מימין: שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו, צילום: עמית שאבי

קבוצת הווטסאפ סערה וחברי ועד הפעולה, בהם הראל ויזל, גבי רוטר, אבי שומר ושחר תורג'מן, עלו לישיבת זום בהולה במוצ:"ש. "ראינו שחור בעיניים. אז כבר הבנו שאם נמשיך לשתוק, גם בנובמבר לא ייפתחו לנו את החנויות", מתאר אחד הקמעונאים. "כשהודיעו שהפתיחה תהיה רק ב־15 בנובמבר, זה טרף את כל הקלפים. אנשים החליטו לשרוף את המועדון. שורפים לנו את הבית ונשתוק?"

אחרי שחנויות פרטיות רבות נפתחו ביום ראשון בלי אישור, מנסות רשתות האופנה לבצע מהלך דומה, במטרה לגרום לממשלה להבין שהיא מאבדת את השטח. במקביל, מקיימים ראשי הוועד לובינג מול השרים והח"כים, וטוענים בפניהם כי מרבית הרשתות בהתאגדות סובלות ממצוקה תזרימית וחלקן עשויות לפשוט רגל.

"אנשים באמת במצוקה נוראית ורוב הרשתות יראו הפסד ברבעון השלישי", אומרים גורמים, "במרץ אפריל היינו סגורים, במאי ויוני היו מכירות טובות עדיין תחת הגבלות על הקניות. יולי היה חלש, אוגוסט פצצה, ספטמבר על הפנים ואוקטובר מת. לקחו לנו שלושה חודשים ממחזור המכירות ואלה חודשים הכי קריטיים לענף".

חנות במהלך הסגר הראשון. "אנשים החליטו לשרוף את המועדון", צילום: חיים הורנשטיין חנות במהלך הסגר הראשון. "אנשים החליטו לשרוף את המועדון" | צילום: חיים הורנשטיין חנות במהלך הסגר הראשון. "אנשים החליטו לשרוף את המועדון", צילום: חיים הורנשטיין

אבל לא רק זה מה שמניע את רשתות האופנה. הן הבינו שהוויתור על שכר דירה שאיפיין את הסגר הקודם לא יהיה הפעם והקניונים, ובראשם הקבוצות הגדולות מליסרון ועזריאלי, כבר הודיעו לשוכרים שיגבו דמי ניהול מלאים גם על ימי הסגר. קבוצת ביג היא היחידה שהודיעה כי לא תגבה דמי ניהול.

הקמעונאים לא בטוחים שהמהלך יצליח, אבל התקווה היא שהממשלה לפחות תשמע את המתווה שהם מציעים. בין היתר מציעות הרשתות סגר הרמטי החל משעה 20:00 בערב בערים שאינן אדומות, החמרת התו סגול בערים שאינן ירוקות, מדרג של כמות האנשים על שטחי החנויות השונים ועוד.

תגיות