אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלמ"ס: המנהלים במשק פסימיים יותר לגבי שינוי אפשרי במצב החברה שלהם צילום: Canva

הלמ"ס: המנהלים במשק פסימיים יותר לגבי שינוי אפשרי במצב החברה שלהם

כך למשל, בתחום המלונאות, חלה ירידה של 21% בשיעור ציפיות המלונאים ללינת ישראלים, שעמדו באוקטובר על 59.1%, לעומת 37.9% בספטמבר. יחד עם זאת, המנהלים ברוב הענפים המובילים במשק חושבים שהמצב שלהם חיובי יותר מבחודש אפריל

13.10.2020, 14:53 | דורון ברויטמן
לרוב המנהלים בענפים המובילים במשק אין ציפיות לשינוי במצב הקיים בחברה שלהם בעקבות המשבר הכלכלי שפקד את ישראל. זאת למרות שברוב הענפים, מנהלי החברות חושבים החברה שלהם במצב כלכלי חיובי יותר בחודש ספטמבר, לעומת חודש אפריל. כך עולה מסקר הערכת המגמות בעסקים שפרסמה היום (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס).

קראו עוד בכלכליסט

כאמור המאזן בענף הבנוי בחודש ספטמבר עומד על 2%, בענף השירותים המאזן עומד על 4%, בענף התעשייה והחרושת עומד המאזן על 8% ובענף המסחר הקמעונאי עומד המאזן על 11%. המאזן תחום בטווח שבין מינוס 100 לבין פלוס 100.

ככל שערך המאזן קרוב יותר לגבול העליון, הוא מעיד על הערכה חיובית יותר בקרב המנהלים, וככל שערך המאזן קרוב יותר לגבול התחתון, הוא מעיד על הערכה שלילית יותר. כאשר המאזן קרוב לאפס, מדובר בהיעדר ציפיות לשינוי במצב הקיים.

אילוסטרציה, צילום: Canva אילוסטרציה | צילום: Canva אילוסטרציה, צילום: Canva

בענף המסחר הקמעונאי, כל ציפיות המנהלים לחודש אוקטובר ירדו לעומת הציפיות לספטמבר, ואף עברו לתחום השלילי. מאזן הציפיות להיקף המכירות ירד מ-1.3% ל-3.8%-, מאזן הציפיות לשינוי במספר ההזמנות מספקים ירד מ-2.4% ל-6.6%- ומאזן הציפיות לשינוי במספר המועסקים ירד מ-1.8%- אל 8.0%-.

ציפיות המלונאים לאוקטובר בנוגע ללינות ישראלים ולשינויים במספר המועסקים ירדו. מאזן הציפיות ללינות ישראלים ירד מ-37.9%- ל-59.1%-, ומאזן הציפיות לשינוי במועסקים ירד מ-55.8%- ל-64.1%-. ציפיות הקבלנים לשינויים בהיקף הפעילות באוקטובר מצביעים על ירידה משמעותית לעומת הציפיות שהיו לספטמבר, עם ירידה במאזן מ-3.3%- ל-12.5%-. והציפיות לשינויים במספר המועסקים ירדו גם הן.

מאזני הנטו הפכו לחיוביים בענפי המסחר והשירותים

הסקר משקף משתנים כלכליים חשובים כגון מכירות, אשראי ותעסוקה כאשר מאזני הנטו בענף התעשייה, ענף הבינוי, ענף המסחר ענף השירותים שינו מגמה והפכו לחיוביים. בענף המסחר הקמעונאי ניכר השיפור המשמעותי ביותר. מאזן הנטו של חודש ספטמבר בענף זה עומד על 10.8, לעומת 20.1- בחודש אפריל (יש לזכור שבאפריל מרכזי הקניות היו סגורים כל החודש בניגוד לחודש ספטמבר). לעומת זאת, בענף המלונאות, אף על פי שישנו שיפור מסוים לעומת חודש אפריל, עדיין רוב המנהלים מצביעים על כך שמצב החברה הוא רע או רע מאוד והמאזן עומד על 54%-.

ענף המסחר הקמעונאי מתבסס ברובו המוחלט על השוק המקומי, ולכן סגירת הגבולות עשויה להשפיע באופן חיובי על היקף הפעילות בו. עם זאת, המשבר הכלכלי וההגבלות השונות עשויות להשפיע באופן שלילי על הביקוש למוצריו. בענף השירותים במרבית הענפים לא חלו תמורות משמעותיות לעומת החודש הקודם. יוצאי הדופן היו ענף שירותי מזון ומשקאות שירד מ-20.1%- ל-31.6%-, וענף שירותים עסקיים שעלה מ-4.9% ל-8.0%.

על פי המתודולוגיה של הלמ"ס בסקר מגמות נשאלים המנהלים על מצבה הכלכלי של החברה בהווה בסולם דירוג מ"רע מאוד" ל"טוב מאוד". סקר הערכת המגמות בעסקים מנותח באמצעות מאזן. המאזן הוא ההפרש המשוקלל בין אחוז מנהלי החברות אשר העריכו את מצב החברה באופן חיובי לבין אחוז מנהלי החברות אשר העריכו אותו באופן שלילי. 

תגיות