אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כתב האישום חושף: עובדים באייס שילמו שוחד תמורת שחרור מבידוד צילום: יובל חן

כתב האישום חושף: עובדים באייס שילמו שוחד תמורת שחרור מבידוד

הפרקליטות הגישה היום כתב אישום חמור באשמת שוחד והפצת מחלה נגד עובד מוקד הערעורים של משרד הבריאות לאחר שפטר 11 אנשים שבאו במגע עם חולי קורונה מחובת בידוד, מבלי לשוחח עמם כלל. המקרה המרכזי המתואר באישום הוא תשלום שוחד של מנהל בכיר ברשת "אייס" כדי לשחרר עובדים מבידוד ולמנוע סגירת סניף בו התגלה חולה. מנכ"ל אייס: "העובדים אוימו על חייהם, בזכות הדיווח שלי למשטרה נפתחה החקירה"

14.10.2020, 16:59 | עמיר קורץ

11 מחויבי בידוד קיבלו פטור מחובת בידוד תמורת מאות שקלים, ששילם כל אחד מהם. כך עולה מכתב האישום שהגישה היום פרקליטות מחוז דרום (פלילי) לבית המשפט המחוזי בב"ש נגד עובד במוקד הערעורים של משרד הבריאות בעיר, ראיד אלפיניש, בן 24 מרהט.

אלפיניש, שמעצרו הוארך מעת לעת מאז שנעצר לראשונה בסוף ספטמבר, מואשם כי בכמה הזדמנויות שונות דרש ולקח שוחד מאותם אנשים ששהו במחיצת חולה קורונה ובתמורה נתן להם את הפטור מבידוד. כתב האישום מייחס לו שבעה אישומים בגין ביצוע עבירות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד, מעשה העלול להפיץ מחלה וסחיטה באיומים.

קראו עוד בכלכליסט

על פי כתב האישום, שהוגש באמצעות עו"ד יואב קישון, אלפיניש, שעבד בחברת "בזק אונליין" המפעילה עבור משרד הבריאות את מוקד הערעורים למתן פטור מחובת בידוד, עבר הדרכה ייעודית טרם תחילת עבודתו במוקד, וידע כי מתן פטור מחובת בידוד לאדם שאינו עומד בקריטריונים לשחרור מבידוד מסכן את בריאות הציבור ועלול להפיץ את נגיף הקורונה, אשר יש בה סיכון נפשות.

אולם, על פי האישום, אלפיניש פטר 11 אנשים מחובת בידוד, מתוכם 5 עובדים בסניף "אייס" בבית שאן ובתמורה קיבל שוחד בגובה 850 שקל, או שביקש לקבל שוחד במאות שקלים.

סניף אייס (לסניף המצולם אין קשר לכתבה), צילום: יובל חן סניף אייס (לסניף המצולם אין קשר לכתבה) | צילום: יובל חן סניף אייס (לסניף המצולם אין קשר לכתבה), צילום: יובל חן

הפרקליטות טוענת כי אלפיניש סיפק פטור מחובת בידוד, מבלי לוודא את העובדות האפידמיולוגיות הנדרשות לצורך כך, לעתים מבלי לשוחח עם האנשים כלל, ביודעו כי לא נשללה האפשרות שהם חולים, וכאשר הנאשם עצמו קבע כי לא ניתן לתת להם פטור. לטענת הפרקליטות, "בכך קיבל הנאשם שוחד בגין פעולה הקשורה בתפקידו ועשה במזיד מעשה העלול להפיץ מחלה שיש בה משום סכנת נפשות".

התעריף: 150 שקל לאדם

המקרה המרכזי המתואר בכתב האישום, הוא של עובדים בסניף של רשת "אייס" בבית שאן אשר קיבלו במוצאי יום כיפור הודאה ממשרד הבריאות להיכנס לבידוד בעקבות מחלתו של אחד מהם. המשמעות היתה: סגירת הסניף.

בעקבות זאת התייעץ מנהל הסניף עם מנהל מחוז צפון של הרשת. מנהל המחוז, לפי כתב האישום, הנחה את המנהל להורות לעובדים לפנות למוקד הערעורים של משרד הבריאות ולבקש פטור מחובת בידוד, שכן הוא סבר שבסניף הקפידו על הנחיות משרד הבריאות בדבר עטיית מסכה ושמירת מרחק. המנהל התקשר למוקד ושוחח עם אלפיניש, וזה סירב לפטור את העובדים מחובת הבידוד. אולם, במהלך השיחה אמר אלפיניש למנהל כי אם ישלם לו 150 שקל לכל אדם – הוא יוציא את כל עשרת עובדי הסניף מבידוד.

על פי האישום, המנהל אמר שהוא רוצה להתייעץ עם הממונים עליו. בהתייעצויות הפנימיות בין מנהל הסניף למנהל המחוז, הבהיר האחרון כי הדבר אינו חוקי, אך אמר למנהל הסניף לנסות ולברר את פרטיו של אלפיניש ולבקש את מספר החשבון שבו יש להפקיד את הכסף.

על פי האישום, מנהל הסניף ומנהל המחוז שוחחו באותו ערב עם אלפיניש, ולאחר מכן זה מסר למנהל הסניף מספר חשבון בנק – של בן דודו – להעברת הכסף. לאחר מכן פטר אלפיניש 5 מעובדי הסניף מחובת בידוד, כאשר עם חלקם לא דיבר כלל ועם חלק מהם דיבר רק באופן תמציתי בלי לשאול שאלות רלוונטיות.

לאחר מכן, לפי האישום, שוחחו אלפיניש ומנהל הסניף בטלפון, ואלפיניש אמר שהוציא 5 אנשים מבידוד ו"יוציא את השאר כאשר יקבל את התשלום שדרש... אנשים עשו עבודה ואתה צריך לשלם על זה". בשלב הזה הכסף לא הועבר. לכן למחרת ערכו מנהל הסניף ומנהל המחוז באייס שיחה משותפת עם אלפיניש, בה דרש שוב האחרון את התשלום. אלפיניש גם שוחח ישירות עם מנהל המחוז ואמר לו בטון תוקפני שעליו לשלם כי "עשה עבודה". מנהל המחוז, שלפי האישום חש מאוים, אמר לאלפיניש כי ישלם. אלפיניש מסר לו מספר חשבון בנק נוסף, ובאותו יום העביר מנהל המחוז 750 שקל לאותו חשבון – וזאת, על פי האישום, "מבלי ידיעותיהם של מנהליו באייס".

בהמשך כתב האישום מתוארים מקרים נוספים, פחות דרמטיים, שבהם אלפיניש מואשם שביקש או לקח שוחד תמורת מתן פטור מבידוד.

לצד הגשת כתב האישום, הגישה הפרקליטות לבית המשפט גם בקשה לעצור את אלפיניש עד תום ההליכים נגדו. בבקשה היא מציינת כי בידה ראיות להוכחת האישום: הודעות של אותם אנשים ששילמו לנאשם שוחד או התבקשו על ידו לשלם שוחד; הודאת הנאשם לפיה קיבל שוחד באחד האירועים נשוא האישום; מסמכי בנק המעידים על קבלת שוחד בחלק מהמקרים וראיות נוספות.

לטענת הפרקליטות, "מעשיו של המשיב שפטר מחובת הבידוד אנשים ששהו במחיצת חולה קורונה ועלולים להדביק אחרים תוך מודעות לכך שהם עלולים להפיץ את מחלת הקורונה וזאת על מנת לקבל שוחד מלמדים על כך שהוא מסוכן לשלום הציבור".

בדיון שהתקיים היום בבית המשפט הוארך מעצרו של אלפיניש עד החלטה אחרת, כאשר הדיון הבא בבקשת המעצר נקבעה ליום שלישי הבא.

התיק נחקר ע"י יחידת אתגר בלהב 433. מהפרקליטות נמסר: "פרקליטות המדינה, בשיתוף עם משטרת ישראל, תמשיך לפעול בנחישות נגד מפרי החוק והתקנות, על מנת למצות את הדין עם אנשים שמסכנים את בריאות הציבור".

מנכ"ל אייס: "לא ידעתי שהועבר כסף על ידי מנהל האזור לאותו עובד במשרד הבריאות"

מנכ"ל קבוצת "אייס", איציק אוזנה מסר ל"כלכליסט": "בזכותי נפתחה חקירת המשטרה מלכתחילה. מהרגע הראשון כאשר מנהל האזור פנה אלי בעדכון שמישהו במשרד הבריאות מבקש שוחד כדי לשחרר אנשים מסניף בית שאן מבידוד -. ביקשתי ממנו שייקח את הפרטים שלו על מנת להעביר אותם למשטרה. ואכן במידיי פניתי ליחידת להב 433 במשטרת ישראל והעברתי להם את כל האינפורמציה בזמן אמת. גם בימים שאחרי כן הייתי עם המשטרה בקשר ומסרתי מידע, עד שהגענו למעצרו של הנאשם".

לדברי אוזנה: "לא ידעתי שהועבר כסף על ידי מנהל האזור לאותו עובד במשרד הבריאות, וגיליתי על כך רק בימים האחרונים. הוא עשה זאת לאחר שחש מאויים על חייו, וכך גם הדגישה המשטרה. היא אמרה לי כי העובדים והמנהלים אויימו על חייהם ולכן פעלו כפי שפעלו, מתוך פחד. אנו בימים אלה עושים בירור לגבי המקרה ואם אכן כסף הועבר לאותו עובד משרד הבריאות על ידי אותו מנהל, הדבר יטופל בחומרה על ידינו".

הוא הוסיף עוד כי "למען הסר ספק אותם עובדים אשר קיבלו את ההודעה הפיקטיבית שמשחררת אותם מבידוד הונחו על ידי להישאר בביתם עד תום ימי הבידוד כפי שהיו אמורים להיות במקור - וזה מה שקרה בפועל. במקומם הבאנו עובדים מסניף חיפה על מנת שיחליפו אותם, ולכן לא היתה כל סכנה שהסניף ייסגר".

תגיות