מנועי הכסף
מהקורונה ועד ללבנון: מה באמת מחפשת פה שברון
פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט, פרק 123 - ענקית הנפט והגז, שברון, חברה ותיקה מאוד ששווה 140 מיליארד דולר, החליטה לפני מספר שבועות לרכוש את נובל אנרג'י הקטנה והצנועה שבמקרה מחזיקה פה כמה מאגרי גז. והעסקה הזו, גם אם שברון לא התכוונה לכך - הצליחה לטלטל את שוק הגז המקומי
משום מקום, כאילו ואין לנו אף דאגה אחרת עכשיו - צץ לנו פתאום משבר חדש. משבר גז. אולי לא מדובר פה על משבר של פעם ב-100 שנים והוא בטח לא מדבק ולא סוגר לנו חצי מהכלכלה - אבל בעולם האנרגיה מדובר במשהו שצריך להדאיג אותנו. בטח לטווח הארוך.
המשבר הזה התחיל, כמו ברוב המקרים - עם המון כוונות טובות ואופטימיות. ענקית הנפט והגז, שברון, חברה אמריקאית ותיקה ששווה 140 מיליארד דולר, החליטה לפני מספר שבועות - לרכוש את נובל אנרג'י הקטנה והצנועה שבמקרה מחזיקה פה כמה מאגרי גז. סכום העסקה לא גדול במיוחד, בטח לא במונחים של שברון ועמד על קצת יותר מ-4 מיליארד דולר. והעסקה הזו, או לפחות ההשלכות שלה, הצליחה לטלטל את שוק הגז המקומי.המשבר החל בשבוע שעבר, כאשר חברת החשמל חתמה על חוזה חדש לאספקת גז במחיר נמוך יחסית לתמחור במשק. החוזה היה אמור לחסוך לה עלויות בכ-50 מיליון דולר בשנה. החיסכון הכספי אמור היה לתרום להוזלת תעריף החשמל כבר בינואר 2021. חברת החשמל חתמה על ההסכם מול 53% מבעלי מאגר תמר - ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ואוורסט.
עם זאת, הנקודה הקריטית היא שלפי ההערכות האירועים הללו הם רק קדימון להאצת מהלך השיווק בנפרד שיהיה רלוונטי גם אחרי יציאתה של דלק מתמר בסוף השנה הבאה. ב-2021 יהיו בישראל שלושה ספקי גז טבעי (מאגרי תמר, לווייתן וכריש/תנין) וייפתחו אפשרויות לחוזי גז גדולים במיוחד – חלק של תחנות הכוח שחברת החשמל מוכרת, חלק של תחנות כוח בבניה. מדובר בעשרות מיליארדי דולרים, ולכן הסכסוך הנקודתי הזה הוא רק הקדימון למאבק הענק שעוד יגיע.
אז בפרק ה-123 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות אורי גרינפלד - דיברנו על הכניסה של שברון לארץ. מה היא מחפשת פה בחלקת האדמה הקטנה שלנו, על מה בדיוק היה הרעש סביב מאגר תמר, למה נובל אנרג'י הסכימה להימכר ואולי אנחנו מפספסים פה את התמונה הגדולה - והעסקה הזו - היא בדיוק מה שהיה חסר לשוק הגז הישראלי. בפרק התארח ליאור גוטמן, עורך אחראי לתחומי התשתיות, האנרגיה והתחבורה בכלכליסט.
האזנה נעימה
לחץ כאן