אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברקת דחק את אליהו ממגדל ביטוח, ומשאיר את האקדח טעון צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

ברקת דחק את אליהו ממגדל ביטוח, ומשאיר את האקדח טעון

שלמה אליהו נכנע לאולטימטום של הממונה על שוק ההון, שיפרסם השבוע דו"ח בעניין מגדל ביטוח, ועזב את הדירקטוריון. כדי לוודא שהוראות הדו"ח ייושמו, משה ברקת מחזיק שוט: במכתב ששלח הודיע שההקלות בנוגע לסולבנסי 2 יחולו רק על 80% מההון של מגדל

18.10.2020, 12:02 | גולן חזני

על פניו, נדמה היה שהדיווח לבורסה של מגדל אחזקות ביום חמישי האחרון - שלפיו אליהו הודיע שנענה לאולטימטום שהוצב לו, יעזוב את דירקטוריון מגדל ביטוח הפרטית ויישאר יו"ר החברה־האם מגדל אחזקות הציבורית - הביא לסיומו את העימות בין בעל השליטה בחברה שלמה אליהו לממונה על שוק ההון משה ברקת, הרגולטור של ענף הביטוח. אולם בתוך יממה כבר התברר שהסאגה עוד רחוקה מלהסתיים.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט נודע כי רשות שוק ההון שיגרה מכתב למגדל ביטוח שבו הודיעה לחברת הביטוח כי היא מטילה עליה מגבלות בכל הנוגע להקלות שהחליטה להעניק לחברות הביטוח ביחס ליישום תקנות הסולבנסי 2 המחמירות, שעליהן הוחלט בעת שדורית סלינגר כיהנה כממונה על שוק ההון. מדובר בתקנות שקובעות, בין היתר, את היקף ההון שחברות הביטוח צריכות לרתק על מנת לעמוד בהתחייבויות העתידיות שלהן כלפי המבוטחים. במקור נקבע כי על החברות ליישם את התקנות עד 2024, אולם בשבוע שעבר, בהובלת ברקת, אושרו בכנסת הקלות שלפיהן ניתן יהיה ליישם את תקנות הסולבנסי 2 עד שנת 2032. במכתב ששלח ברקת למגדל הוא הודיע לה כי ההקלות יחולו רק ביחס ל־80% מההון. המשמעות: מגדל תידרש לרתק עוד 1.5 מיליארד שקל.

מדוע שלח ברקת למגדל ביטוח את המכתב? כפי שנחשף ב"כלכליסט", רשות שוק ההון מקיימת חקירה נגד מגדל ביטוח ובכירים בחברה בחשד להפרה של כללי הממשל התאגידי וכן כללים נוספים. דו"ח החקירה אמור להתפרסם השבוע, והוא צפוי לכלול מסקנות קשות ביחס לדירקטורים ובעלי תפקידים אחרים בחברה. למעשה, בדמות המכתב ברקת הותיר את האקדח טעון מול מגדל, שכן יש כאן רמיזה, עדינה אך ברורה: אם מגדל לא תמלא אחר ההוראות והמסקנות שיעלו בדו"ח, הרשות תותיר אותה בעמדת נחיתות ביחס להקלות שאושרו באשר ליישום תקנות הסולבנסי 2.

משה ברקת, צילום: עמית שעל משה ברקת | צילום: עמית שעל משה ברקת, צילום: עמית שעל

גם כלל ביטוח קיבלה מכתב דומה מהרשות, ובשל כך היא תידרש לרתק עוד 800 מיליון שקל. ברקע הדברים עומדת העובדה שעד היום כלל אחזקות הציבורית לא העבירה לחברה־הבת הפרטית כלל ביטוח 660 מיליון שקל שאתם גייסה בדצמבר האחרון, חרף הוראה מפורשת שקיבלה בנושא מברקת. בכך הממונה מסמן לחברה, שלה כיום אין גרעין שליטה, כי אם הכסף לא יועבר, היא תסבול מנחיתות בכל הנוגע להקלות.

אליהו יוחרג מהדו"ח

כאמור, ביום חמישי האחרון אליהו התפטר מדירקטוריון מגדל ביטוח - חברת הביטוח שאת השליטה בה רכש ב־2012 תמורת קרוב ל־3.6 מיליארד שקל (ושמאז איבדה יותר מחצי משווייה) - זאת לאחר שבחודשים האחרונים הוא אותת שבכוונתו לצאת למערכה משפטית נגד האולטימטום שהציב לו ברקת: עזיבת כס היו"ר של מגדל אחזקות או פינוי מקומו בדירקטוריון החברה־הבת מגדל ביטוח. האולטימטום הועמד לאליהו ביולי האחרון לאור התערבותו הבלתי פוסקת בניהול השוטף של החברה והחשש של ברקת בנוגע להפרות של כללי הממשל התאגידי (עד כדי חשש להפרת חובת אמונים מצד חלק מהדירקטורים), ניהול ההון והיציבות של החברה.

בתחילה אליהו סירב להיענות לדרישה ושכר את שירותיו של עו"ד דורי קלגסבלד על מנת להילחם בהחלטת הפיקוח ולטעון שאין לברקת הסמכות להציב את הדרישה הזו. אולם אליהו לא הצליח להגיע לתוצאה הרצויה מבחינתו. למעשה, בשבוע שעבר הגיע קלגסבלד לישיבת דירקטוריון של מגדל אחזקות ואמר כי לא ניתן יהיה לבטל החלטה של ברקת בנושא. זה היה הרמז הראשון לכניעה. אליהו ועורך דינו הבינו את המשמעות הנפיצה של דו"ח החקירה: הדחת אליהו מדירקטוריון מגדל ביטוחואיום אפשרי בדמות נטילת השליטה מידיו. כעת, בשל ההתפטרות היזומה, אליהו יוחרג מהדו"ח ולא יוזכר בו. הדבר מזכיר את שהתחולל בכלל ביטוח, שם הופסקו כל ההליכים שביקש ברקת לקדם נגד היו"ר דני נוה ברגע שהתפטר.

נוכח התפטרות אליהו מדירקטוריון מגדל ביטוח, ברקת יאפשר לו להדיח את ניר גלעד מראשות הדירקטוריון ולמנות ארבעה דירקטורים, שכולם חברים גם בדירקטוריון החברה־האם מגדל אחזקות ומזוהים עם אליהו: אריה מינטקביץ, שבולט בקרבתו לבעל השליטה, עוזי מוסקוביץ', חיים רמון ומוטי רוזן. בנוסף, ימונה גם כרמי גילון, ראש השב"כ לשעבר, כפי שנחשף ב"כלכליסט".

רוזן צפוי להחליף את גלעד כיו"ר, לאחר שהאחרון התעמת עם אליהו ולא אפשר לו לבצע פעולות שונות במגדל ביטוח. כך שאליהו אמנם לא יהיה חבר בדירקטוריון חברת הביטוח, אך יוכל להשפיע באמצעות נציגיו. אך דו"ח החקירה עוד עשוי לשנות את ההרכב המסתמן באמצעות הוראות שונות, כך שההרכב שעליו בונה אליהו אינו סופי בשלב זה.

שלמה אליהו, צילום: עמית שעל שלמה אליהו | צילום: עמית שעל שלמה אליהו, צילום: עמית שעל

גלעד ייצא לקרב

גלעד אמור לעזוב ב־31 בדצמבר לפי הדיווח לבורסה, אולם הוא מסרב לכך. לגלעד יש חוזה לחמש שנים שיסתיים רק בעוד שנתיים והוא דורש להישאר בתפקיד לפחות עוד שנה. מגדל ביטוח עשויה לטעון שלהסכם אין תוקף משפטי משום שהוא מעולם לא אושר על ידי הרשות. גלעד שכר את שירותיו של עו"ד גיורא ארדינסט. אם יודח, הוא יתקשה לקבל את השכר שהובטח לו כפיצוי משום שהסכום שיקבל יחרוג ממגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי, ולכן הוא צפוי לדרוש את מילוי ההסכם כלשונו. הנושא עלול להגיע להכרעה משפטית.

תחת רוזן מגדל ביטוח צפויה להיכנס לעידן חדש. אליהו ביקש למנות אותו לפני יותר מחודשיים לדירקטוריון, אך ברקת עיכב את המינוי. בשבוע שעבר התקבל מייל מהרשות שמאשר את המינוי, ביום ה־60 והאחרון לתוקף הבקשה. רוזן שמח על ההחלטה, אבל במהרה התברר שהמייל נשלח בטעות. אך כעת הדרך למינויו סלולה.

מוטי רוזן מוטי רוזן מוטי רוזן

עם זאת, המינויים שלו ושל גילון עדיין מותנים באישור הרשות. ברקת צפוי לדרוש, ככל הנראה, מרוזן ודירקטורים אחרים הצהרה מפורשת שימנעו מעורבות של אליהו.

רוזן שימש בעבר כמנכ"ל חברות הביטוח הראל ומנורה מבטחים, ולכן למינויו צפויה רוח גבית. יהיה מעניין לראת את הדינמיקה בינו לבין המנכ"ל רן עוז, שהובא לחברה על ידי גלעד, אך הקפיד להתנהל באופן מקצועי וללכת בין הטיפות. בניגוד לרוזן, לעוז אין רקע בתחום הביטוח, ולכן ייתכן שרוזן יהיה דומיננטי מולו הרבה יותר מגלעד.

גם לא ברור אם רוזן ימשיך עם עוז או יפעל להבאת מנכ"ל מקורב אליו כמו דורון גינת, מנהל חטיבת החיסכון ארוך הטווח של הראל, או משה מורגנשטרן, המשנה למנכ"ל מנורה מבטחים.

תגיות