אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לא משנה מי ייבחר, עימותי הסחר בין סין לארה"ב יימשכו" צילום: בלומברג

FT

"לא משנה מי ייבחר, עימותי הסחר בין סין לארה"ב יימשכו"

הנשיא טראמפ דרדר את יחסי שתי המעצמות לשפל עמוק, אך גם אם ייבחר ג'ו ביידן, אנליסטים לא צופים שיפור בטווח הרחוק. מנהל מכון סואס צ'יינה בלונדון: "תחרות גוברת ועימותים בזירת הסחר והטכנולוגיה צפויים להיות תכופים יותר"

18.10.2020, 22:58 | ג'יימס קינג', פייננשל טיימס

במי תבחר סין בבחירות לנשיאות ארה"ב בחודש הבא? השאלה, אף שהיפותטית, היא בעלת חשיבות עצומה. מאז כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן בשנת 2017, היחסים בין ארה"ב לסין הידרדרו לתהומות כה עמוקות עד כי אנליסטים דנים כעת באופן שגרתי בסיכונים הטמונים בסכסוך בין־מעצמתי.

בעיני סין הבחירה בין טראמפ לג'ו ביידן, מועמד המפלגה הדמוקרטית, היא משמעותית. טראמפ צפוי להמשיך לנהל את מדיניותו הנצית כלפי בייג'ינג, בעוד נטייתו של סגן הנשיא לשעבר למדיניות רב־צדדית מעלה את הפוטנציאל לשיתוף פעולה רב יותר עם סין, מעריכים אנליסטים.

קראו עוד בכלכליסט

מגדל כותנה במיסיסיפי, החודש. אג מגדל כותנה במיסיסיפי, החודש. אג'נדת "אמריקה תחילה" | צילום: בלומברג מגדל כותנה במיסיסיפי, החודש. אג

"בידי ביידן יהיו יותר פלטפורמות או ערוצים לנהל משא ומתן עם סין, ואנו צפויים לראות עולם פחות מתוח", אמר וואנג הואיאו, יועץ למועצת המדינה בבייג'ינג.

"אני מאמין שטראמפ ימשיך להיות מוקף ביועצים מאוד נצים לענייני סין וימשיך גם לעודד הצעות ויוזמות שליליות נגד סין", הוסיף וואנג, שמכהן גם כנשיא צוות החשיבה במרכז לסין ולגלובליזציה.

וואנג מעריך עוד כי ביידן יאשש מחדש את הנהגת ארה"ב בעולם המערבי ויחזיר אותה להסכם האקלים של פריז, לארגון הבריאות העולמי ואולי לכמה הסכמי סחר בינלאומיים. בשנת 2017 הודיע טראמפ על כוונתו לסגת מהסכם פריז, והשנה הוא הוציא את ארה"ב מארגון הבריאות העולמי. אך כל הקלה כלפי סין מצד ממשל ביידן יהיה קצר מועד, אומר צ'ן ג'ייבו, פרופסור באוניברסיטת הונג קונג. צ'ן מסכים גם הוא שביידן יאמץ ככל הנראה גישה אמריקאית רב־צדדית מסורתית במדיניות החוץ שלו — שתעמוד בניגוד לסדר היום החד־צדדי של טראמפ ולאג'נדת "אמריקה תחילה" שלו.

הבדלים בסגנון ולא במהות

"הבדל הסגנונות יחול גם על היחסים בין ארה"ב לסין וישפיע עליהם", אמר צ'ן, שמכהן גם כמנהל מכון החשיבה Asia Global Institute. "כתוצאה מכך, ממשל ביידן עשוי להקל על סין בשנה־שנתיים הראשונות, מכיוון שייקח לו זמן מה לבטל חלק מהשינויים שביצע ממשל טראמפ, אך הוא עשוי להוות אתגר קשה יותר לסין בטווח הארוך יותר", הוסיף צ'ן.

מה שעומד מאחורי ההערכה הזאת הוא שאחת הכוונות המוצהרות שבמדיניות הרב־צדדית של ביידן היא המאבק בסין. ביידן מנסח זאת כך: "כשאנחנו מלכדים כוחות יחד עם בעלות בריתנו הדמוקרטיות, כוחנו מתעצם כפליים ויותר. סין לא יכולה להרשות לעצמה להתעלם מיותר ממחצית הכלכלה העולמית. זה נותן לנו מנוף משמעותי לעצב את הכללים שבהם יש לנהוג בכל דבר, החל בשמירה על הסביבה כללי עבודה, סחר, טכנולוגיה ושקיפות, באופן שאלה ימשיכו לשקף אינטרסים וערכים דמוקרטיים".

יו ג'י, עמיתה בכירה בצוות החשיבה הבריטי קת'אם האוס, מעריכה שיחסי ארה"ב וסין יהיו עגומים, ללא קשר לזהות המנצח. "לא משנה מי יכריז על ניצחון בבחירות, הוא לא ינהל מדיניות ידידותית כלפי סין", אמרה יו. "נכון שקיימים הבדלי סגנון, אך אלה ניכרים פחות בכל הנוגע למכלול היחסים בין המדינות ולמדיניות השואפת לרסן את כוחה של סין", אמרה.

בהתחשב בכך, ישנם אנליסטים שסבורים כי ארבע שנות נשיאות נוספות של טראמפ עשויות להיות עדיפות לנשיא סין שי ג'ינפינג. "ניצחון של טראמפ יהיה נורא ליחסי ארה"ב וסין, אבל גם יהיה בו משום מתנה פוליטית עבור שי", אמרה יו. "ככל שארה"ב מגבירה את הדמוניזציה של סין, כך מתגייסים האזרחים הסינים, אפילו אלה שמסתייגים ממנהיגותו של שי, מאחוריו, ובתוך המפלגה הקומוניסטית, כל מי שיעז לבקר את שי יואשם בכניעה לתוקפנות הזרה ובכך יושתק למעשה". יו הוסיפה כי "המשכה של היהירות הכוחנית כלפי סין מצד ממשל טראמפ יחסל לחלוטין את הקולות הפרו־אמריקאיים והפחות שמרניים בממסד הפוליטי הסיני".

סטיב צנג, מנהל מכון סואס צ'יינה בלונדון, אמר: "מאז שטראמפ מונה לנשיא, הוא עשה יותר מכולם, כולל שי, כדי להפוך שוב את סין לגדולה (כלשון הסיסמה שלו לגבי אמריקה), ובכך העניק לשי את ההישגים הגלובליים שביקש לעצמו עבור סין". הוא הוסיף כי "תחת טראמפ, מאזן הכוחות העולמי החל לנטות יותר לטובת סין".

לא צפוי עימות מזוין

והאם ייתכן שהיריבות הזו תגלוש לעימות מזוין? המתיחות הבין־מעצמתית גברה השנה כאשר צבא סין ערך תמרונים מול חופי טייוואן, מדינה שבייג'ינג רואה כשטח ריבוני השייך לה בעוד ארה"ב מסייעת לה צבאית. "התשובה תלויה בהגדרת 'עימות' ", אמר צנג. "אני לא צופה עימות מזוין, כי צבא סין אינו מוכן עדיין להתמודד עם הכוחות האמריקאיים, וזה מצב שאינו צפוי להשתנות מהותית בשנים הקרובות. אבל תחרות גוברת ועימותים בתחומים כסחר והעברת מידע טכנולוגי, וצעדי ענישה משני הצדדים, עשויים להיות תכופים יותר".

כך שבסופו של דבר, התשובה לשאלה האם בייג'ינג תצביע עבור ביידן או טראמפ היא פשוטה: היא לא תבחר באף אחד מהם.

תגיות