אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזרח תיכון עצוב: הצפי לצמיחה בשנה הבאה - 4.1% בלבד

מזרח תיכון עצוב: הצפי לצמיחה בשנה הבאה - 4.1% בלבד

קרן המטבע הבינלאומית מתקנת את התחזית שלה לצמיחה באזור המזה"ת בצל הקורונה, לאחר שבאפריל עמדה על 5.4%; יצואניות הנפט ייפגעו במיוחד, כאשר התחזית למחירי הברנט עומדת על 40-50 דולר לחבית; סעודיה זקוקה לרמה של 80 דולר לחבית כדי למחוק את הגירעון

19.10.2020, 19:56 | שירות כלכליסט
קרן המטבע הבינלאומית מורידה היום (ב') את התחזית שלה לכלכלת המזרח התיכון בשנה הבאה על רקע פגיעת הקורונה: הקרן צופה עתה לאזור צמיחה של 4.1% בלבד ב-2021 – בתחזית האחרונה שלה מחודש אפריל עמד הצפי על 5.4%.

קראו עוד בכלכליסט

הכלכלן ג'יהאד אזור (Jihad Azour), מנהל חטיבת המזרחי התיכון ומרכז אסיה בקרן – בעברו שר האוצר של לבנון – ציין בדו"ח המעודכן כי לנוכח הירידה החדה במחירי הנפט, צפוי הבדל משמעותי בין הביצועים הכלכליים של יצואניות הנפט לבין אלה של היבואניות.

מתקנים של חברת הנפט הסעודית ארמקו, צילום: רויטרס מתקנים של חברת הנפט הסעודית ארמקו | צילום: רויטרס מתקנים של חברת הנפט הסעודית ארמקו, צילום: רויטרס

במקרה של היצואניות, בראשן סעודיה, עיראק, בחריין, כווית ואיחוד האמירויות, מידת ההתאוששות תהיה מותנית כמעט כולה במחירי הנפט. בקרן לא מצפים לעלייה דרמטית, ודאי שלא לרמות שקדמו למגיפה. הנפט מסוג ברנט נסחר היום סביב 43-42 דולר לחבית, כ-40% מתחת לרמות המחירים טרם התפשטות הקורונה. הקרן צופה כי ב-2021 ינועו המחירים בטווח שבין 40 ל-50 דולר – הרחק מהסף הנדרש של 80 דולר למחיקת הגירעון הסעודי.

"התחזית למחירי הנפט היא בין 40 ל-45 דולר בתחילת השנה הבאה והם ינועו בין 40 ל-50 דולר בשנה כולה. אני חושב שיהיה גם חשוב לעקוב אחרי רמת ההתאוששות בביקושים. כבר ראינו שזהו גורם חשוב השנה, לצד אספקה שתוכל לזרום ממקורות אנרגיה חלופיים", אמר אזור.

"מה שחשוב עכשיו עבור מדינות האזור במבט קדימה הוא להבין שאנחנו במצב שבו הגיוון של הכלכלות הוא הדרך הטובה ביותר לצאת מהמשבר הזה", הוסיף אזור.

התחזיות החשובות שיצאו לאחרונה על סקטור הנפט לא היו מעודדות במיוחד. לפי התחזית שפרסמה בחודש שעבר סוכנות האנרגיה הבינלאומית, הביקושים הגלובאליים יעמדו השנה על 91.7 מיליון חביות ליום, ירידה של 8.4 מיליון חביות בהשוואה ל-2019. גם כאן מדובר בהורדת תחזית: זו שפרסמה הסוכנות באוגוסט היתה גבוהה יותר ב-8.1 מיליון חביות ליום. התחזית של קרטל אופ"ק גרועה עוד יותר, והיא עומדת על 90.2 מיליון חביות ליום בממוצע ב-2020.

תגיות