אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל תגידו שעזבתם את העבודה הקודמת "בגלל הקורונה" צילום: שאטרסטוק

אל תגידו שעזבתם את העבודה הקודמת "בגלל הקורונה"

גם אם התקופה קשה לכם, ראיון עבודה זה לא הזמן לספר על כך; בידקו תמיד את מי אתם מכירים בארגון לפני שאתם שולחים קורות חיים ותתכוננו לראיון עבודה בזום – בזום; מנהלות משאבי אנוש מספרות על הטעויות הנפוצות בחיפוש עבודה בימי קורונה

24.10.2020, 15:24 | מעין מנלה
לחפש עבודה זה תהליך לא פשוט, אבל חיפוש עבודה בתקופה של משבר בריאותי כלכלי ותעסוקתי חסר תקדים זו משימה ברמת קושי אחרת לגמרי, ולא רק בגלל שהביקוש לעובדים נמוך יחסית להיצע המועמדים כך שהתחרות על כל משרה קשה הרבה יותר. התהליך השתנה ועבר ברובו או כולו לעולם הוירטואלי אבל זה יותר מכך. אנשים רבים נכנסים לתהליך החיפוש לא מבחירה אלא מכיוון שפוטרו, הוצאו לחל"ת או איבדו את מקור פרנסתם. הם מגיעים אחרי שנים של יציבות בשוק העבודה ונכנסים לתקופה לא מוכרת עם חוקים חדשים שמאופיינת בחוסר וודאות בכל התחומים.

קראו עוד בכלכליסט

"ישנם שינויים מהותיים בתהליכי גיוס. מצד אחד, המעבר של תהליכי הגיוס למרחב הוירטואלי, מקל הן על המרואיין והן על המגייס להיפגש. מצד שני, טעויות גורליות שניתן היה להימנע מהן באמצעות השקעת אנרגיה בהכנה מוקדמת, נפוצות יותר. התחרות על כל משרה גדלה ומצריכה מהמרואיינים להיכנס יותר מתמיד לתפיסה של שיווק עצמי", אומרת הלית פז לחובר, סמנכ"לית משאבי האנוש של חברת פריוריטי סופטוור.

אילת פלר, מנהלת משאבי אנוש, חברת פנאקסיה שחיפשה בעצמה עבודה בתקופת הקורונה ועוסקת היום בגיוס מועמדים לשלל תפקידים אומרת שהתמורות והשינויים בשוק התעסוקה דורשים "תכנות מחדש" של האופן בו ניגשים לתהליך.

אילת פלר, מנהלת משאבי אנוש פנאקסיה אילת פלר, מנהלת משאבי אנוש פנאקסיה אילת פלר, מנהלת משאבי אנוש פנאקסיה

בדקנו עם מנהלות משאבי אנוש מהן הטעויות הנפוצות שמועמדים עושים בחיפוש עבודה בתקופת הקורונה:

1. "בגלל הקורונה" – אחת השאלות שעולה בעת ריאיון העבודה, היא הסיבה בגינה המועמד עזב את עבודתו הקודמת. "אנחנו נתקלים לא פעם בתשובה 'בגלל הקורונה'. ישנה רגישות רבה והבנה שהמשק נמצא במצב מורכב, אולם תשובה לקונית שכזו גורמת למגייס לחשוב שאותו מועמד היה הראשון שוויתרו עליו בחברה", אומרת סיגלית רז, סמנכ"לית משאבי אנוש, אלטשולר שחם. לכן, חשוב לתת הסבר מעמיק, לסיבות בגללם עזבתם, גם אם פוטרתם בגלל המשבר – חשוב לדעת להסביר מדוע יכלו לוותר עליכם, מה היו הקשיים עמם התמודדה החברה. בנוסף, במידה ועזבתם מקום עבודה בזמן המשבר, חשוב לוודא שיהיו לכם המלצות טובות מהמנהלים הקודמים.

2. נרדמים בשמירה – מכיוון שרוב תהליך הגיוס נעשה היום מרחוק באמצעות הזום והכלים הדיגיטליים, התהליך מהיר הרבה יותר משהיה. "מתמודדים רבים 'נרדמים בשמירה' ומאבדים הזדמנויות כיוון שלא פעלו מהר מספיק. חשוב להיות נחושים וממוקדים – המשרות נסגרות", אומרת רז.

3. מקטרים בראיון - התקופה קשה לכולם, אבל בראיון עבודה מעסיקים לא מחפשים את המועמד שיספר כמה קשה לו התקופה. "אנחנו מחפשים את המועמד שראה בתקופה הזדמנות להתפתחות אישית ולמינוף הקריירה. חשוב לשדר אופטימיות למרות המצב ולשקף בפני המראיין כיצד ניצלתם את הזמן הפנוי שנוצר בעקבות המשבר", היא אומרת.

הלית פז לחובר, סמנכ"לית משאבי אנוש פריוריטי, צילום: עומרי מירון הלית פז לחובר, סמנכ"לית משאבי אנוש פריוריטי | צילום: עומרי מירון הלית פז לחובר, סמנכ"לית משאבי אנוש פריוריטי, צילום: עומרי מירון

4. לא משקיעים ב'להגיע לראיון' – תהליך הגיוס מתבצע ברובו באופן וירטואלי ובחלק מהחברות באופן וירטואלי לגמרי, התווסף אתגר אנושי-חברתי. מצד אחד אין צורך לכתת רגליים ולהגיע למקומות העבודה אליהם מתראיינים באופן פיסי, אך מצד שני נוצרת התחושה שהכל פשוט יותר ולא צריך להשקיע ב'הגעה לראיון'. אבל זה לא המצב. "הקדימו בכמה דקות כדי לוודא שאין תקלות טכניות שעשויות להפריע לשיחה - חיבור לאינטרנט, איכות קול ותמונה ותקינות האפליקציה. מצאו מקום שקט ללא רעשי רקע, בדקו שהתאורה טובה ומחמיאה (לא בהיר מידי ולא חשוך מידי) וודאו שיש לכם את כל הזמן הדרוש לראיון. פרט חשוב נוסף – לבוש. התאימו את צורת הלבוש למצופה מכם בעת ראיון. אדם שמתראיין לתפקיד ייצוגי צריך ללבוש מכופתרת למשל, גם אם הוא בבית עם מכנסי טרנינג", אומרת הלית פז לחובר, סמנכ"לית משאבי אנוש, Priority Software.

5. לא נוהגים ב'חוצפה ישראלית' – כאשר על כל משרה מתמודדים מאות מועמדים לא מספיק לשלוח קורות חיים דרך הצינורות המקובלים. צריך לפנות באופן אקטיבי לגורם מפתח בארגון דרך הלינקדאין או כל פלטפורמה מקובלת אחרת. "הייתה לי מועמדת ששלחה קו"ח למשרה מסוימת ולא חזרתי אליה. בין מאות קורות חיים המוגשים לאותה משרה, קל לפספס גם מועמד איכותי וראוי. אותה מועמדת לא ויתרה, איתרה את המייל שלי ובאופן אקטיבי לקחה אחריות על הגורל שלה. הנחישות והאסרטיביות האלו הן תכונות שאנו מחפשים במועמדים והיא הצליחה לבלוט מעל כולם. כמובן שאותה מועמדת התקבלה לעבודה. אנו נמצאים בימים בהם אין מה להפסיד, עם זאת חשוב כמובן לשמור על הגבולות, לפעול במקצועיות ולכבד את פרטיותו של האדם אליו פונים וכמובן לזכור, שגישה זו מקובלת בעיקר מול חברות ישראליות", אומרת פלר.

ראיון עבודה מרחוק, אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק ראיון עבודה מרחוק, אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק ראיון עבודה מרחוק, אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק
סיגלית רז, סמנכ"לית משאבי אנוש אלטשולר שחם, צילום: אורן קאן סיגלית רז, סמנכ"לית משאבי אנוש אלטשולר שחם | צילום: אורן קאן סיגלית רז, סמנכ"לית משאבי אנוש אלטשולר שחם, צילום: אורן קאן

 

 

6. מגיעים לא מוכנים – הכנה לראיון עבודה היא שלב קריטי בחיפוש עבודה אפקטיבי ואת זה לא שינתה הקורונה. "חשוב להתייחס לתהליך הגיוס בצורה ממש זהה להכנה לתהליכי הגיוס הקלאסיים - להתכונן לראיון העבודה המקצועי, ללמוד כמה שניתן מראש על החברה, מוצריה, הפרויקט אליו אתם כמועמדים מיועדים ועל התפקיד", אומרת לימור לרנר, מנהלת משאבי אנוש בקוואלקום ישראל.

7. מסתמכים רק על קורות החיים: הרבה ממחפשי עבודה כאמור מגיעים לאחר שנים של יציבות בשוק העבודה ומתקשים להכיל את הצורך בשיוק העצמי שמגדיל את סיכויי הקבלה לעבודה. "אל תניחו שקורות החיים אטרקטיביים בלבד יקנו לכם את המפתח להתקבל למשרה הנחשקת" אומרת פז לחובר.

לימור לרנר, מנהלת משאבי אנוש קוואלקום ישראל, צילום: חן חודה לימור לרנר, מנהלת משאבי אנוש קוואלקום ישראל | צילום: חן חודה לימור לרנר, מנהלת משאבי אנוש קוואלקום ישראל, צילום: חן חודה

8. מתכוננים לראיון בזום, אבל לא בזום - למרות שחשוב להתייחס לתהליך גיוס בצורה זהה לתהליכים הקלאסיים יש דבר אחד שאסור לעשות. לראיון בזום צריך להתכונן בזום. "מדברים על ההכנה לריאיון עבודה ושצריך להתכונן כמו שמתכוננים לריאיון פרונטלי. ההפך הוא הנכון, לראיון בזום התכונן בזום. יש הבדל משמעותי בין ריאיון פרונטלי לריאיון שנעשה מול מצלמה. "חשוב לדעת איך לשדר נינוחות מול המצלמה ולא להרבות בתנועות ובתזוזה שתוציא את המראיין מריכוז. הקפידו להתאמן על ראיונות בזום עם מישהו ביקורתי שידע לומר לכם כיצד אתם יושבים, כיצד אתם נראים ומה הטעויות שאתם עושים בזמן הריאיון. אני ממליצה שהכנה מסוג זה תקיימו עם מישהו שאינו בן או בת הזוג שלכם, אלא מישהו שיוכל לתת ביקורת עניינית ולהוביל אתכם להצלחה", מציעה רז.

9. חותמים מהבית - סביבת העבודה בה אתם עתידים לעבוד חשובה מאוד לצורך קבלת החלטות אודות המשרה. "חשוב לא לחתום על חוזה העסקה על סמך ראיונות זום בלבד, סביבת העבודה שעתידים לעבוד בה חשובה מאוד לקבלת החלטות אודות המשרה. גם בגבולות הסגר הנוכחי ישנה אפשרות להגיע לצרכי מיון לפגישה וריאיון פרונטליים. בקשה לסיור במקום העבודה והיכרות פרונטלית הינה חשובה ולגיטימית ואף יכולה להקנות למועמד נקודות זכות", אומרת פלר.

תגיות

45 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

44.
תפקיד מיותר hr פעם הסתדרות טוב בלעדיהם
היום בשביל להתקבל למשרה אתה צריך לעבור את מנהלת משאבי אנוש שלא מבינה כלום מבחינת המקצוע שאליו באתה ואם לא באת לה טוב בעין היא פשוט קוטלת אותך. יש להן שאלות אינפנטיליות שרק שחקנים או שקרנים או כאלה שעברו קורס אך לענות לשאלות שלהם יכולים לצלוח אותם. בקיצור פעם חברות הסתדרו יותר טוב בלעדיהם וקיבלו אנשים מקצועים והאיכותיים. והיום מעסיקים מפספסים אותם בגלל תהליך של שאלות שלא קשורות ולא מבטיחות שהעובד שעבר את hr בהכרח הוא המתאים.
אחת  |  11.05.21
41.
מספר הנחיות חשובות
חוק בל יעבור בחיפוש עבודה הוא שראיון ראשון חייב להיות מקצועי ואסור שיערב כח אדם אלא רק מול גורם מקצועי. לא משנה עד כמה אתם לחוצים, אין לעבור על החוק הזה בשום מצב - ראו הוזהרתם ! אם אשת כח אדם מזמנת אתכם לראיון ראשון איתה, לעתים בתואנה שלאחר מכן יתקיים ראיון מקצועי, לרוב המשמעות היא שאין משרה ואתם משמשים רק ככלי למילוי זמן ו/או לטובת יצירת הייפ שהחברה בתנופת גיוסים. ולכן מדד הרצינות שהחברה צריכה להפגין הוא שהמנהל המקצועי הוא זה שמראיין אתכם ראשון. במידה ופוטרתם, לעולם אל תעדכנו את קורות החיים ופרופיל הלינקדאין באינפורמציה ההרסנית הזאת. נסו שלא להיכנס לפרטים האלו, אם כי אפשר לספר במעמד הראיון הטלפוני (רק אם שאלו אתכם) שאינכם עובדים כרגע אלא self employed ומפתחים מוצר כלשהו באופן פרטי. לעולם אל תגלו את הקלפים בפני נשות כח אדם ! היו לקוניים ועניניים זיכרו שהמטרה הבסיסית של אשת כח אדם היא למצוא סיבות לפסול אתכם בכדי להצדיק את משרתה ולבסס את מעמדה בחברה, ולכן אל תשחקו לידיה במסירת אינפורמציה מיותרת שאינה רלוונטית למשרה.
הייטקיסט משכבר הימים  |  28.10.20
לכל התגובות