אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עזיבת IFF: מכה קלה לבורסה וחדשות רעות לתעשייה בישראל צילום: felicianeo

פרשנות

עזיבת IFF: מכה קלה לבורסה וחדשות רעות לתעשייה בישראל

רכישת פרוטרום השאירה טעם מר, הדואליות לא תרמה לביצועי המניה, והעיניים נשואות לעסקה הגדולה הבאה. לקראת מאי, אז תפוג ההתחייבות לשמור על הצביון הישראלי של פרוטרום, IFF החליטה לעזוב את בורסת ת"א, ולוקחת איתה פיסה מהתעשייה המקומית

22.10.2020, 08:28 | סופי שולמן

מחיקתה מהמסחר של IFF, החברה השנייה בגודלה בתל אביב, היא אמנם מכה קלה לבורסה באחוזת בית, אבל חדשות רעות לתעשייה הישראלית. עיתוי ההחלטה של ענקית תמציות טעם וריח, שנסחרת ב־41 מיליארד שקל, ושנייה רק לנייס, להפסיק את המסחר במניותיה בישראל החל מ־20 בינואר 2021 אינו מקרי והוא קשור באופן הדוק לתאריך אחר שמתקרב.

קראו עוד בכלכליסט

במאי הקרוב ימלאו שלוש שנים לחתימת העסקה לרכישת פרוטרום ב־7.1 מיליארד דולר, שהכניסה את IFF האמריקאית לנוכחות משמעותית בישראל. אלא שלא באמת יהיה מדובר בחגיגות, אלא יותר בסיום תקופת ההתחייבות של IFF לשמור על צביונה הישראלי של פרוטרום ועל היקף פעילותה המקומי.

בעת החתימה על הסכם הרכישה, במאי 2018, שבישר אז על אקזיט השני בגודלו מאז מובילאיי, הוצג נושא שלוש השנים כהישג נדיר של אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום, שהיה גם אדריכל המיזוג המרשים. זוהי התחייבות משמעותית לטיפוח התעשייה המקומית, שמטרתה לייצר מצב של שימור הפעילות הישראלית בטווח הנראה לעין, מתוך מחשבה כי עיקר מהלכי הסינרגיה מתבצעים מיד עם השלמת הרכישה. הרישום בבורסת תל אביב היה עוד צעד בונה אמון ששידר את רמת המחויבות הגבוהה של IFF לזרוע הישראלית החדשה שלה.

אלא ששלוש השנים מתקרבות לסיומן ובמהלכן זרמו הרבה מים בסביבה העסקית של IFF, כמו גם דם רע בין הנהלתה לבין השדרה הניהולית הישראלית של פרוטרום, שנטשה ברובה. מעבר לכך, IFF עצמה כבר שקועה היום בעסקת ענק אחרת, לרכישת חטיבת תזונה של ענקית הכימיקלים דופונט לפי שווי של 26 מיליארד דולר, עסקה שתשנה את פני החברה.

מפעל IFF בהולנד, צילום: ויקיפדיה מפעל IFF בהולנד | צילום: ויקיפדיה מפעל IFF בהולנד, צילום: ויקיפדיה

גם מניית IFF לא הסבה נחת למשקיעים

בינתיים, גם מניית IFF לא הסבה יותר מדי נחת למשקיעים הישראלים, ובמקום להציף ערך באמצעות שני המהלכים הדרמטיים בתחום המיזוגים והרכישות, המניה נסחרת היום מתחת למחיר שבו נרשמה לראשונה בתל אביב. באותו זמן, דווקא מתחרותיה ובראשן ג'יוודאן, שמהלך הרכישה של פרוטרום נועד להתמודד מולה, זינקה לשיא של כל הזמנים שמשקף לה שווי של 38 מיליארד דולר.

IFF היא תמונת ראי למניית היריבה השוויצרית, לאחר שחזרה חמש שנים אחורה לשווי של 12 מיליארד דולר בלבד אתמול. שווי זה נמוך ב־30% מהשיא שבו היתה IFF בסוף 2017 כאשר החלה לנהל את המשא ומתן לרכישת פרוטרום ונמוך ב־18.5% מרמת המניה בעת תחילת המסחר בישראל, באוקטובר 2018.

בסביבת IFF מפנים אצבע מאשימה דווקא לכיוון הבורסה, שהגבילה את משקלה במדד ת"א־35 ל־2.7%, משום שהגדירה אותה כחברה אמריקאית ולכן פגעה בעניין המוסדיים בה והפכה אותה ללא סחירה במיוחד יחסית לגודלה. מניית IFF תמשיך להיסחר בניו יורק, שם מתרכז עיקר המסחר בה ורשומה למסחר גם בבורסת יורונקסט בפריז.

מחיקת IFF מהבורסה בתל אביב אינה הפתעה גדולה. כבר עם הכרזתה על עסקת דופונט הועלו הערכות כי החברה לא תמשיך להיסחר בבורסה המקומית, הן לנוכח עניין מופחת בישראל שתהפוך למרכזית פחות בתוך החברה הממוגזת והן מכיוון שבפועל מדובר במיזוג הופכי ואנשי דופונט הם שיהפכו לדומיננטיים בהנהלת IFF.

בכל מקרה, בתשקיף שהגישה IFF באחרונה לרשות ניירות הערך האמריקאית לקראת רישום מניות חדשות כתוצאה מהמיזוג עם החטיבה של דופונט, היא מציינת במפורש כי היא מחפשת לייעל את הייצור ברמה הגיאוגרפית. במסגרת זו היא שוקלת גם למזג ולסגור אתרים של פרוטרום, כדי למקסם את הסינרגיה. זאת, לאחר שב־2019 דיווחה כי סגרה 10 אתרי ייצור של פרוטרום וכי היא מתכוונת לסגור 12 מפעלים נוספים.

הסינרגיה בין IFF לפרוטרום נמצאת אמנם בשלבים מתקדמים של מימוש, אבל די הרבה זמן ברור שהעסקה לא ענתה על הציפיות, לא של הרוכשים ולא של המוכרים. במרכז העניין עומד הגילוי המפתיע של IFF, לאחר השלמת הרכישה, על תשלומים לא הולמים לכאורה שביצעה הנהלת פרוטרום ברוסיה ובאוקראינה. על רקע זה, יהודאי, שהיה אמור לשמש כיועץ אסטרטגי למנכ"ל IFF אנדראס פיביג, עזב בסמוך להשלמת המיזוג.

זמן לא רב לאחר מכן, עם סיום חוזי השימור שלפיהם התחייבה שדרת הניהול הישראלית להישאר למשך שנה, מרבית המנהלים עזבו. עם העוזבים ניתן למנות דמויות מרכזיות שהובילו את פרוטרום ערב העסקה ובהם יוני גליקמן, נשיא חטיבת המוצרים הטבעיים, אלון גרנות, ששימש כסמנכ"ל כספים, ועמוס ענתות, שכיהן כמשנה לנשיא. פיביג אמר בשנה שעברה שכל מי ש־IFF רצתה לשמר נשאר בחברה. פרשת התשלומים נחקרת כעת על ידי יחידת להב 433 במשטרה, ובקיץ האחרון יהודאי, ענתות ושלושה בכירים נוספים לשעבר בפרוטרום אף עוכבו לחקירה.

מעבר לתסבוכת המשפטית, פרוטרום לא הפכה למנוע צמיחה שלו ייחלו ב־IFF והציגה ב־2019 הכנסות ורווחים דומים מאוד לאלה של שנה לפני כן. במחצית הראשונה של 2020 נרשמה הרעה בפעילות, אבל זו מיוחסת בעיקר להשפעות משבר הקורונה. בכל מקרה, היום ברור כי רכישת פרוטרום, שנועדה לסייע ל־IFF להתמודד עם התחרות הגוברת מצדה של ג'וודאן לא מימשה את החזון.

הפער בין הכנסות שתי החברות אמנם הצטמצם משמעותית, אבל בהיעדר צמיחה בחטיבת תמציות הטעם, התוספת להכנסות לא באה לידי ביטוי בשווי השוק. הפער בין השתיים רק הלך והתעצם לאחר שמניית החברה השוויצרית קפצה בקרוב ל־70% בעוד IFF נחלשה. אם בעת חתימת עסקת פרוטרום הפער בשווי השוק בין השתיים היו כ־5 מיליארד דולר, הרי שכיום ג'יוודאן שווה 24 מיליארד דולר יותר מ־IFF. כמובן שהחולשה במניית IFF לא קשורה בפרוטרום לבדה, אלא גם במיזוג עם דופונט, ששינה את פני החברה והופך אותה לממונפת מאוד. לשם השוואה, חברת KERRY האירית, מתחרה נוספת של IFF שגם התמודדה על רכישת החטיבה של דופונט, קרובה גם היא לשיא היסטורי שלה ועקפה את IFF בשווי השוק ל־19 מיליארד דולר.

אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום לשעבר , צילום: יונתן בלום אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום לשעבר | צילום: יונתן בלום אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום לשעבר , צילום: יונתן בלום

"אצל האמריקאים אין הנחות"

כבר עם הכרזת IFF על המהלך הדרמטי למיזוג עם חטיבת התזונה של דופונט היה ברור כי היא שמה את פרוטרום מאחור וחשיבותה בתוך החברה תפחת. מעבר לעזיבות הבכירים, היו גם לא מעט עובדי רכש, מינהלה ואפילו פיתוח שעזבו את פרוטרום בתקופה האחרונה. בינתיים, מספר העובדים של פרוטרום בישראל לא השתנה משמעותית ונשמר סביב כ־350, אבל על פי הערכות, המהלכים המשמעותיים יותר עשויים להתחיל ב־2021 עם תום ההתחייבות של שלוש השנים. גורמים המכירים את פרוטרום ואת IFF אומרים כי למרות המחויבות של החברה האמריקאית לשמר את הפעילות כאן, פער התרבויות הוא גדול מדי: "אצל האמריקאים אין הנחות, כל כפילות תקוצץ ומיזוג הוא מבחינתם הנדסה פיננסית".

פיביג עצמו, אגב, התייחס לזה בעבר כשאמר במרומז שהתרבות העסקית של דופונט יותר קרובה אליו מזו של פרוטרום, ומהרגע שהוא ביקר בחברה הוא הרגיש את הדמיון. כעת, ככל שמתקרבת תקופת ההתחייבות לא לקצץ בפעילות הישראלית ועם המחיקה מהמסחר בתל אביב, הולכת IFF ומתנתקת מישראל ולוקחת עמה פיסה מהתעשייה הישראלית.

תגיות