אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשאיראן משיגה את כתובת המייל שלך שום גוף ביון לא יכול לעצור אותה צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי

כשאיראן משיגה את כתובת המייל שלך שום גוף ביון לא יכול לעצור אותה

החשיפה האחרונה לפיה איראן עומדת מאחורי שליחת מיילים מאיימים לבוחרים האמריקאים מסמנת עליית מדרגה בהפצת מידע כוזב ומהווה סיכון גדול הרבה יותר מהשימוש ברשתות חברתיות

22.10.2020, 10:11 | עומר כביר
לפני כמה ימים קיבלו בוחרים דמוקרטים בפלורידה אימייל מפחיד. "Vote for Trump or else!", הכריזה שורת הנושא, שכל ניסיון לתרגם לעברית את הטון המאיים שלה נדון לכישלון. "אנחנו מחזיקים בכל המידע שלך (אימייל, כתובת, טלפון... הכל)", נכתב בגוף המייל. "אתה רשום כדמוקרט ואנחנו יודעים את זה כי זכינו בגישה לכל תשתית ההצבעה. אתה תצביע לטראמפ ביום הבחירות, או שנבוא אלייך... אנחנו נדע לאיזה מועמד הצבעת. הייתי לוקח את זה ברצינות במקומך".

שם השולח, וכן הכתובת שממנה נשלח, זיהו את המקור כ-Proud Boys, הקבוצה הניאו-פאשיסטית שטראמפ התייחס אליה בשובבות בדיון הנשיאותי הראשון כאשר קרא לחבריה: Stand back and stand by (עצרו והמתינו, בתרגום לא מחייב). חוקרי אבטחת מידע עצמאיים שהחלו לבדוק את הנושא הבחינו מהר מאוד שכתובת האימייל זויפה, והעריכו שיש כאן גורם מתוחכם ומסוכן הרבה יותר מארגון מילטריסטי של בריונים. ההערכה התחזקה כשבוחרים במדינות נוספות, כולל מדינות מפתח, החלו לקבל אימיילים דומים.

הלילה (ד') התברר מי באמת נמצא מאחורי האימיילים האלו, והמציאות מפחידה ומטרידה במיוחד, ומעלה חששות כבדים לגבי מה שעוד צפוי לנו בשבועיים שנותרו עד לבחירות, ואולי אפילו אחריהן. לפי הודעה דרמטית של ראשי שירותי המודיעין של ארה"ב, מאחורי האימיילים לא נמצאת קבוצה מקומית, אלא דווקא איראן, שהסתייעה במידע על רישומי בוחרים שהן היא והן רוסיה השיגו, ולשדברי גורמים זמין בכלל בצורה פומבית ולכן לא הצריך אפילו חדירה למערכות.

מימין ג מימין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ, בחירות לנשיאות ארה"ב | צילום: רויטרס, איי פי מימין ג

מדובר בסוג חדש של התערבות זרה שלא ראינו עד כה, בוודאי לא בכזה קנה מידה, וכעת השאלה היא מה עוד מתכננות שתי היריבות/אויבות של ארה"ב במסגרת מאמציהן לסייע לדונלד טראמפ להיבחר לכהונה שנייה. בהודעה שמסרו אמרו ראש המודיעין הלאומי, ג'ון רטקליף, וראש ה-FBI, כריסטופר ריי, שבימים הקרובים איראן מתכננת לנקוט בצעדים נוספים כדי להשפיע על הבחירות.

החדשות הטובות הן שלגופי המודיעין של ארה"ב אין אינדיקציות שתוצאות הצבעה או מידע על מי שנרשם להצביע שונו, התערבות שהיתה משפיעה ישירות על תוצאות הבחירות. והמידע שהשיגו רוסיה ואיראן היה פומבי ברובו, כאשר השימוש שעשתה איראן לא שונה ביסודו מזה שיכולים לעשות קמפייני בחירות לגיטימיים. גורמי מודיעין הסבירו ל״ניו יורק טיימס״ ששמות בוחרים, שיוך מפלגתי ופרטי קשר מסוימים יכולים להיות פומביים, ושייתכן שהמידע מוזג עם פרטים מזהים אחרים כמו כתובות אימייל שנקצרו ממאגרי מידע שונים. "שחקנים זרים יכולים להשתמש במידע הזה כדי להעביר מידע שגוי למצביעים רשומים, בניסיון לגרום לבלבול, לזרוע כאוס ולערער את הביטחון בדמוקרטיה האמריקאית", אמר רטקליף.

החדשות הרעות הן שמדובר בהתערבות זרה מסוג חדש, לא מוכר עד כה וכזה שיהיה יותר קשה לעצירה. בעבר, רוסיה בעיקר אבל גם איראן, השתמשו ברשתות חברתיות ובראשן פייסבוק כדי להפיץ פייק ניוז ומידע שגוי נוסף. הן ניצלו את הפלטפורמה הענקית והוויראלית כדי להגיע למיליוני משתמשים, וב-2016 אף ייתכן שמאמצים אלו השפיעו על תוצאות הבחירות. לפני ארבע שנים פייסבוק אמנם נרדמה בשמירה, אבל הביקורת הציבורית החריפה שספגה מאז גרמה לה להתעורר ולהתחיל לפעול בצורה רחבה נגד התערבות זרה מסוג זה, והרשת החברתית מורידה בעקביות חשבונות ועמודים שפועלים במשותף להפצת מידע כוזב. עד כמה שהתערבות זו מסוכנת ובעייתית, יש לפחות גורם שמסוגל לפעול נגדה בהצלחה, גם אם מוגבלת.

עלי חמינאי, מנהיג איראן, צילום: רויטרס עלי חמינאי, מנהיג איראן | צילום: רויטרס עלי חמינאי, מנהיג איראן, צילום: רויטרס

במקרה הזה, של פנייה ישירות לבוחרים באמצעות פרטי קשר שלהם, אין גורם מרכזי שיכול לפעול ולבלום את המהלך. אם לאיראן ולרוסיה יש מידע אישי ופרטי קשר כמו אימייל, כתובת ומספר טלפון הן יכולות להגיע לבוחרים ולהפיץ מידע מטעה, מאיים או מפלג ישירות מבלי שתהיה אפשרות לנטר בצורה יעילה ובזמן אמת את המאמצים האלו. אימייל, SMS ודואר הן מערכות פתוחות, שניתן להשתמש בהן במגוון שיטות ושקשה מאוד למנוע ניצול לרעה שלהן. הפעם איראן נתפסה. בפעם הבאה, היא יכולה להיות מתוחכמת יותר, לפנות לבוחרים בשיטות חשודות פחות ומסוכנות יותר, לבצע שלל מהלכים ותרגילים שיפגעו בהצבעה או באמון במערכת הבחירות. ועד שהיא תתפס, אם תתפס, זה כבר יהיה מאוחר מדי.

שאלה חשובה נוספת שעולה מהמקרה היא למי ביקשה איראן לסייע בשליחת האימיילים המאיימים. אין כאן תשובה חד-משמעית. התשובה המתבקשת היא שאיראן מעוניינת לסייע לטראמפ להיבחר, ונוקטת בטקטיקת הפחדה שנועדה להרתיע תומכי ביידן מלהצביע לו. מנגד, לדברי גורמים רשמיים המטרה של איראן לא היתה להפחיד תומכי ביידן אלא דווקא לחזק את התמיכה בו באמצעות יצירת זעם בקרב תומכיו, כזה שיגייס אותם לצאת לקלפיות בהמוניהם. אבל למה לעצור כאן? אפשר לטעון לתחכום פסיכולוגי עמוק יותר: איראן ידעה שהמזימה שלה תתגלה ושכוונותיה ייחשפו, מקור האימיילים לא הוסוו בצורה מתוחכמת במיוחד והקשר לאיראן נחשף די בקלות, והלכה כאן על תרגיל של הפוך על הפוך. אז אולי בעצם היא רצתה שהניסיון ייחשף ושייווצר הרושם שהיא תומכת בביידן, וכך למעשה לחזק את טראמפ.

כל ניסיון לפענח את המניעים של איראן הוא סובייקטיבי לחלוטין, ויושפע מהעמדות הפוליטיות של מי שמבצע את הניתוח. מי שרוצה, יראה כאן מאמצים לחיזוק טראמפ. מי שמבקש אחרת, יראה תמיכה שערורייתית בביידן. זה דיון מיותר, ולא רלוונטי. אם לאיראן או לרוסיה יש מועמד מועדף זה או אחר שבו הן תומכות, המאמצים לסייע לאותו מועמד הם משניים לעומת המטרה העיקרית שלהן, שאותה ציין גם רטקליף: ליצור כמה שיותר אי-סדר, תוהו ובוהו וחוסר אמון במערכת, במטרה לפגוע לא רק במערכת הבחירות הנוכחית אלא לערער את כל הדמוקרטיה האמריקאית. יותר משהן רוצות מועמד מסוים בבית הלבן, איראן ורוסיה רוצות את ארה"ב חלשה, פגועה, מסוכסכת עם עצמה, חסרת יכולת להתערב בסוגיות בינלאומיות.

זה עבד מצוין ב-2016, לא רק עם כל הפייק ניוז שהפיצה רוסיה לפני מערכת הבחירות שהעמיקו את הקיטוב בין רפובליקנים לדמוקרטים, אלא גם בסיוע שנתנה לניצחון טראמפ בבחירות. מאז מלחמת האזרחים האמריקאית, לא היה אדם שעשה יותר כדי לסכסך בין אזרחי ארה"ב, לפגוע במוסדות הדמוקרטיים ובאמון הציבור בהם, לחבל במעמדה הבינלאומי של ארה"ב, לערער ולסאב את גופי הממשלה, ולהוביל מדיניות מסוכנת שמונעת מאגו ואינטרסים אישיים, שבמהלך השנה האחרונה דרדרה את המדינה לשפל חסר תקדים בחסות מגיפת הקורונה.

אימיילים, צילום: שאטרסטוק אימיילים | צילום: שאטרסטוק אימיילים, צילום: שאטרסטוק

המצב, נכון להיום, הוא שארה"ב נמצאת על הסף. עם נשיא שמטיל ספק בתוצאות הבחירות עוד לפני שהתקיימו ושמאיים לא לקבל אותן, נדמה שלא משנה במי יבחרו האזרחים ב-3 בנובמבר ארה"ב כבר הפסידה. ניצחון לטראמפ משמעו עוד 4 שנים לפחות של פילוג, סכסוך, סמכותניות, מלחמה נגד הציבור האמריקאי בכללו, ובפרט נגד מיעוטים וקבוצות מוחלשות, ומאבק נגד כל הערכים שייצגו את ארה"ב בעשורים האחרונים. ניצחון של ביידן יהיה תחילתה של מתקפה מכוערת וחסרת תקדים מצד טראמפ ותומכיו על אמינות הבחירות ותוצאותיהן, שבתסריט קיצוני יכולה להתבטא בסירוב להכיר בתוצאות ובניצול העובדה שהוא עדיין יושב בבית הלבן על מנת להפעיל אמצעים שונים כדי למנוע את קבלתן.

במצב נתון שכזה, רוסיה ואיראן לא צריכות לעשות יותר מדי. רק להמשיך במהלכים שיזרעו פחד, פילוג, בלבול, חרדה וחוסר אמון. אימיילים מאיימים פה, עוד קצת פייק ניוז על זיופים בקלפיות שם, הדלפות (אמיתיות או מזויפות) של מידע מפליל לכאורה על ביידן, טראמפ ואנשיהם ויש להן את כל מה שהן צריכות כדי להשיג את המטרה העיקרית שלהן. אם זה ימשך כך, -3 בנובמבר ארה"ב תשב על חבית מטאפורית שרוסיה ואיראן הקפידו למלא באבק שריפה. כל מה שיהיה צריך זה רק ניצוץ קטן כדי שהכל יתפוצץ ויעלה בלהבות.

תגיות

36 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

34.
ניסיון מכוער של השמאל לא לקבל את דעת הרוב
הדמוקרטים ... צריכים להיות דמוקרטים... אך הם לא... הם לא מקבלים את דעת הבוחר ועושים הכל שהצד השני שהוא לא דמוקרט לא ראוי כלל שדעתו תושמע גם השמאל בישראל לא מוכן לקבל את הימין וכן מי שתומך בנתנייהו ... מוכן אפילו לשלול מהם את זכות הבחירה... מוכנים להלחם מול נשיא ארה"ב שמטיב עם ישראל ... בגלל שאיננו במחנה הנכון... למרות ששיטותיו מראות הצלחה שאין כדוגמתה עם מדינות ערב... והשלום עימהם בעצם מפחיד אותם הרבה יותר.... היות וההצלחה של הימין... של טרמפ.. מציגה את דיעותהם כשטות גמורה
מש  |  24.10.20
33.
מייחסים לאיראנים כוחות על..
הכותב ועוד שמאלנים כמו כותבי הסדרה טהרן מייחסים לאיראנים מוח חד כתער ושכל חריף פששש הכל חרטא הם עם של חרטא ברטא כל הפיתוחים שלהם הם תוצאה של גניבות תעשייתות וריגול תעשייתי ..די עם התרגיל השמאלני כאילו איראן היא ממלכה של סופרמנים יכולי כל ..ניהלו מלחמה של 8 שנים ומיליון הרוגים עם עיראק המפגרת של סדאם חוסיין
איראנוביץ'  |  24.10.20
לכל התגובות