אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסוף לשימוש בנייד בנהיגה? משרד התחבורה בקול קורא ל"מערכת ניטור לערנות" צילום: שאול גולן

הסוף לשימוש בנייד בנהיגה? משרד התחבורה בקול קורא ל"מערכת ניטור לערנות"

השבוע הפיץ המשרד קול קורא בקרב יבואני הרכב ומפתחי מערכות בטיחות, לקבלת מידע על "מערכת התרעה על היסח דעת הנהג ותשומת ליבו לדרך". המערכות יהפכו בעתיד לסטנדרט כמו באיחוד האירופי, שחוקיו מחייבים את ישראל

28.10.2020, 11:50 | תומר הדר

בעתיד הלא רחוק יתכן שלא תוכלו להתעסק עם הסמארטפון בנהיגה - גם אם תרצו. כך עולה מתוכנו של קול קורא שהפיץ השבוע משרד התחבורה בקרב יבואני הרכב ויזמי ומפתחי מערכות בטיחות.

קראו עוד בכלכליסט

הקול הקורא עצמו מתייחס ל"מערכת התרעה על היסח דעת נהג - בקשה לקבלת מידע", ונוגע לקבלת מידע על מה שמשרד התחבורה מגדיר כ"טכנולוגיות ושיטות להערכת מצב ערנות הנהג ותשומת ליבו לדרך, כגון ניטור פני הנהג והעיניים ניטור סיבובי הגה, גלישת הרכב מנתיב הנסיעה וכו".

נהיגה עם סמארטפון, צילום: שאול גולן נהיגה עם סמארטפון | צילום: שאול גולן נהיגה עם סמארטפון, צילום: שאול גולן

מטרתו של משרד התחבורה, לפי לשון המסמך היא לקבל מידע אודות פתרונות טכנולוגיים אשר שמים דגש על היסח דעת אשר נובע מניהול שיחה עם אנשים אחרים ברכב, שימוש בתוכנות כדוגמת WAZE, הפניית מבט לכיוון שלטים, שימוש בטלפון הסלולארי לשיחה או קריאת הודעות וגם אכילה ושתייה. הודעתו של משרד התחבורה מדגישה כי מדובר במערכות אשר יהפכו בעתיד לסטנדרט במכוניות חדשות באיחוד האירופי - שחוקיו מחייבים גם את מדינת ישראל.

כך, באיחוד האירופי יותקנו מיוני 2022 בכל מכונית חדשה מערכות אשר מתריעות על חוסר עירנות ואילו ביולי 2024 יותקנו מערכות אשר ינטרו את כל היסחי הדעת של הנהגים. בהודעת משרד התחבורה מבקש המשרד את התייחסותם של מפתחי המערכות הללו למספר פרמטרים עיקריים, למשל האם מדובר במערכת אשר רק מתריעה, או גם מסוגלת "לקחת פיקוד" במקרה של הסחת דעת.

יש לציין כי קול קורא כזה, אשר מתפרסם למרות שבעתיד מערכות מניעת היסח דעת יותקנו בכל מקרה בכל המכוניות החדשות עשוי לרמוז על כוונה של משרד התחבורה לדרוש מנהגים התקנה רטרואקטיבית של מערכות למניעת שימוש בטלפון, או לסירוגין על תכנית שבמסגרתה יזכו נהגים להטבות מסוימות אם יתקינו את המערכות, בדיוק כפי שקרה בעבר כאשר משרד התחבורה הורה על התקנת מערכות בטיחות פאסיביות במכוניות משומשות.

כיום קיימות בישראל מספר חברות אשר עוסקות בפיתוח טכנולוגיות מניעת הסחת דעת בנהיגה - כדוגמת סייברוואן, אך יודגש כי עיקר הפתרונות אשר מוצעים בישראל וניתנים להתקנה במכונית אשר כבר נוסעת בכבישי הארץ נוגעים לשימוש בסמארטפון - ולא לדוגמה לאכילת מזון ברכב.

תגיות