אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האתגר הגדול של מפקדת אלון: איתור עוד מגעים לכל חולה מאומת צילום: דובר צה"ל

בלעדי לכלכליסט

האתגר הגדול של מפקדת אלון: איתור עוד מגעים לכל חולה מאומת

מערך קטיעת שרשראות ההדבקה יוצא לדרך רשמית: מספר החוקרים גדול מהמתוכנן ועומד על 2,318, אבל מספר המגעים לכל חולה עומד עד כה על 4.2 בממוצע, פחות מחצי מהיעד שנקבע על 10

29.10.2020, 06:48 | אדריאן פילוט

ביום שני הקרוב, לצד השלב השני של ההקלות בסגר, יוצאת לדרך באופן רשמי מפקדת אלון, שאמונה על קטיעת שרשראות ההדבקה. למפקדה, בראשות תת־אלוף ניסן דוידי, הוצבו יעדים ברורים: שמירה על רמת תחלואה נמוכה באמצעות קטיעת שרשרת ההדבקה בתוך 24‑36 שעות; קיצור משך הזמן שעובר מהבקשה לעבור בדיקה ועד קבלת התוצאה; שיפור תהליך בדיקות המעבדה; ביצוע יעיל ומהיר של חקירת מגעים, בשטח, בטלפון ובאמצעים טכנולוגיים אחרים; בידוד מהיר ויעיל של המגעים; בדיקתם והפנייתם להמשך טיפול על פי התוצאה; וגם מתן המלצות מדיניות באמצעות ביצוע הערכות וניתוח של התפשטות המגיפה.

המשימה של המפקדה חשובה בשני היבטים: היא אמורה לשמר את הישגי הסגר השני, שעדיין רחוק מסיום, ולא פחות חשוב מכך - לתקן את החוויה הטראומטית של אזרחי ישראל מהרשלנות שבה נוהל מערך קטיעת השרשראות לאחר הסגר הראשון.

קראו עוד בכלכליסט

עדיין רחוקים מהיעד

נתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" ממחישים את הישגי המפקדה מהשבועות האחרונים, שבהם כבר החלו לפעול, ומלמדים על מצבת כוח האדם שלה ערב צאתה לדרך במלוא העוצמה. היעד המקורי היה לצאת לדרך עם 2,000 מתשאלים, אבל המפקדה יוצאת לדרך עם 2,318. מתוכם, 1,084 הם אנשי משרד הבריאות, 673 מהרשויות המקומיות ועוד 575 מפיקוד העורף.

לפי נתונים הנכונים ליום שלישי, צוות המפקדה הצליח לבצע 834 חקירות. מספר המגעים שעלו בחקירות עומד על 3,473, מהם נכנסו לבידוד 2,600 בני אדם. מכאן שממוצע המגעים היומי לחוקר עומד על 4.2 בלבד – עדיין רחוק מהיעד, שהוצב תחילה על 6.5 מגעים אבל הועלה מאז ל־10. תא״ל דוידי שואף אף להגיע למיפוי של 18 מגעים במקרה של מפיצי־על - אנשים שמפיצים את המחלה יותר מהממוצע ונחשבים אחראים לאחוז גדול מאד מההדבקות. לפי מחקר ישראלי בינלאומי שנערך בנושא, כ־1%‑10% מנשאי הנגיף בלבד אחראים לכ־80% ממקרי ההדבקות.

לפי הנתונים, כמחצית מהחקירות הסתיימו עם 1 עד 4 מגעים, 20% מהן עם 5 עד 9 מגעים, כ־10% הסתיימו עם 10 מגעים או יותר ו־20% הסתיימו ללא איתור מגעים בכלל.

עוד במסגרת היעדים נקבע כי חקירה של חולה מאומת צריכה להיפתח בתוך שעתיים מקבלת תשובה חיובית בבדיקת קורונה - ולהסתיים בתוך ארבע שעות, כאשר בידי החוקר רשימה של כלל המגעים של החולה. לאחר מכן, הרשימה הזו עוברת הלאה לחוקר נוסף שאמור ליצור קשר עם המגעים.

התמונה בכל הנוגע לקצב התהליך טובה יותר: ממוצע השעות מקבלת תוצאה חיובית עד תחילת חקירה ירד דרטמית, מ־7‑8 שעות בתחילת אוקטובר ל־1.5‑2.5 שעות בימים האחרונים. ישנה סטייה מהממוצע הזה בשבתות וסטייה מתונה יותר בימי שישי, אך קיימת מגמת ירידה ברורה. לגבי משך החקירה מאז 6 באוקטובר - המועד הראשון שבו החלו להיאסף נתונים - משך החקירות נע בין 3 ל־4 שעות, בהתאם ליעד.

חיילי פיקוד העורף, צילום: דובר צה"ל חיילי פיקוד העורף | צילום: דובר צה"ל חיילי פיקוד העורף, צילום: דובר צה"ל

מי לא דיווח?

נתונים לגבי היקפי הבדיקות האפשריות מעלים כי היכולת האופרטיבית הקיימת מאפשרת לבצע עד 61 אלף בדיקות ביום, לעומת יעד של 100 אלף בדיקות. אלא שהלכה למעשה, נכון ליום שלישי, רק 57% מהיכולות האלו נוצלו והיקף הבדיקות היומי עומד על כ־40 אלף.

המספרים כוללים עוד נתון מטריד ומפתיע: רק 70% מהחייבים בבידוד מדווחים בטופס הייעודי של משרד הבריאות כי נכנסו לבידוד. דווקא בקרב חולי הקורונה המאומתים נרשם השיעור הגבוה ביותר של מחוייבי בידוד שאינם מדווחים כי נכנסו לבידוד: 76%. לעומת זאת, כמעט כלל השבים ממדינות זרות שמוגדרות אדומות מדווחים על כניסתם לבידוד. 59% מהמגעים שאותרו באיכוני שב״כ לא דיווחו על כניסה לבידוד וכן 19% ממגעים שאותרו בחקירות אנושיות.

מפקדת אלון מתוקצבת ב־681 מיליון שקל וכמחצית מהסכום מיועד למשכורות. במצגת שהציגו למשרד האוצר, ציינו אנשי המפקדה כי התקציב "אינו כולל משימות קודמות (מתמשכות), משימות מתפרצות ככל שיידרשו וגם לא את כלל ההתקשרויות הקיימות מול משרד הבריאות". 53 מיליון שקל מתוך התקציב נדרשו כבר השבוע, עוד 149 מיליון שקל יידרשו עד סוף החודש וה־480 מיליון הנותרים יידרשו עד סוף יולי 2021. ל"כלכליסט" נודע כי האוצר תקצב את המפקדה עד כה ב־75 מיליון שקל והכסף הועבר בשבוע שעבר. השבוע הוזרמו כמה מיליונים בודדים נוספים.

תגיות