אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תנו לכלכלת השוק לנצח את הקורונה צילום: שלמה אנגל

דעה

תנו לכלכלת השוק לנצח את הקורונה

על המדינה לחייב כל אזרח לבצע בדיקת קורונה תקופתית ובכך לאתר את נשאי הקורונה באוכלוסייה באופן ממוקד. כך תתאפשר פתיחה מלאה של כל המשק לפעילות, וחולי הקורונה בלבד יבודדו

30.10.2020, 07:54 | שלמה אנגל

הסגר הנוכחי שהצליח ליצור שיפור יחסי ברמת התחלואה בישראל – העלה כצפוי את הוויכוח סביב הדרישה להסרה מהירה של הסגר והחזרת החיים הכלכליים, החברתיים והתרבותיים למתכונתם הרגילה.

אני מציע  משטר בדיקות קורונה תקופתי לכל האוכלוסייה באמצעות כלכלת שוק. כבסיס להצעה זו חשוב לציין מספר נקודות הנחה שמקובלות כמעט על כל הגורמים הנוגעים בדבר:

1. הקורונה תישאר איתנו לאורך זמן גם לאחר שימצא חיסון, וצריך להיערך לחיים במקביל לנגיף לפחות לשנים הקרובות.

2. הסגר הוא מענה נקודתי וקצר טווח ונדרשים צעדי מנע ארוכי טווח.

3. נכון ל-22.10.2020 למשל אובחנו בישראל כ-308,000 חיוביים לקורונה מדובר על כ-3% בלבד מהאוכלוסייה. איתורם ובידודם של 3% אלו הוא קשה ביותר, ופעילות אכיפה אגרסיבית והרסנית על כל ה-100% של אוכלוסייה אינה יעילה.

4. משרד הבריאות אישר ביצוע בדיקת קורונה פרטית (בדיקות PCR). הבדיקות מיועדות לטסים לחו"ל ומחירן כבר ירד והגיע ל-45 שקל ומטה.

המשמעות הנגזרת מההנחות הללו היא פשוטה – על מדינת ישראל לחייב כל אזרח לבצע בדיקת קורונה תקופתית (למשל מדי שבועיים) ובכך לאתר את נשאי הקורונה באוכלוסייה באופן ממוקד ללא צורך בפגיעה באוכלוסייה הבריאה.

בדיקת קורונה, צילום: אוראל כהן בדיקת קורונה | צילום: אוראל כהן בדיקת קורונה, צילום: אוראל כהן

בדיקה תקופתית זו אמורה להוות "כרטיס כניסה" לכל מקום ציבורי - החל בקניונים וחנויות, המשך במקומות העבודה ובתי הספר, וכלה באולמות התרבות. הצעה זו תאפשר פתיחה מלאה של כל המשק לפעילות, ותבודד את חולי הקורונה בלבד ללא צורך לפגוע באותם 97% הבריאים.

הצעה זו בפועל "מפריטה" את כל נושא הקורונה ומעבירה את האחריות ואכיפת המגבלות על החיוביים לקורונה - לאזרחים עצמם. כל אזרח יעשה כמיטב יכולתו להימנות עם קבוצת הבריאים והמורשים לנוע בחופשיות. במקום "המרדף" הסיזיפי של המדינה אחר ה-3% החולים - יתחיל מירוץ של כל ה-100% לשמור על בריאותם. אותם מעטים שידבקו יבודדו את עצמם מרצון על מנת להצטרף לאוכלוסיה הבריאה שאינה מוגבלת לחלוטין.

מאידך לא תידרש חובת בדיקה למי שאינו מעוניין בכך, וסרבני הבדיקות למיניהם (כולל קהילות חרדיות קיצוניות) יבודדו דה פקטו מהציבור, בעצם אי יכולתם להיכנס למקומות ציבוריים, ומספרם ילך ויפחת עם התקדמות הפרויקט.

מצב זה יתאפשר אך ורק כשהמדינה תעגן בחקיקה את האפשרות למנוע כניסה למקומות ציבוריים ממי שאינו מציג את תעודת ה-Corona Free הוירטואלית שלו. למעט חקיקה זו, המדינה יכולה להסיר את כל שאר המגבלות שהטילה וחשוב שתימנע ממעורבות נוספת. השוק הישראלי היזמי, הדינמי והחכם ייתן את המענה המהיר היעיל והזול ביותר לדרישה זו. זהות האינטרסים שתיווצר בין בעלי העסקים ללקוחות שלהם המייחלים לחזור לפעילות שוטפת נטולת מגבלות וסיכונים - תיתן מענה אופטימאלי וטוב בהרבה מפתרונות ממשלתיים לא יעילים.

תפקיד המשטרה במסגרת זו יחזור לשיטור ה"קלאסי" דהיינו טיפול בעבריינים בלבד במקרים בהם יהיו מי שינסו להיכנס למקומות ציבוריים ללא אישור מתאים או באמצעות אישורים מזויפים.

מיותר לציין כי במצב זה של ריבוי בדיקות, מחיר הבדיקות יכול להגיע אפילו לשקלים בודדים ועלות הבדיקות ביחס לתועלת תהיה זניחה לחלוטין.

יישום מהלך כזה כרוך אמנם בקשיים ובאתגרים רבים להם ימצא מענה מתאים בראש פתוח ונטול ציניות וספקנות. לדוגמא, נושא אופן המימוש של נטילת דגימות מכל האוכלוסייה מידי שבועיים מחייב לכאורה איתור מבנים רבים מאד למניעת תורים והתקהלויות מסוכנות. אולם אין בכך צורך, נטילת הדגימה היא מאד פשוטה וניתן לבצעה ע"י כל אדם ובכל מקום. לכן כל אזרח יכול ליטול את הדגימה בביתו ולשלוח אותה למעבדה קרובה, במידה ויוכל לרכוש ערכה זו בשוק החופשי.

אין ספק כי ניתן לעמוד באתגרים אלו ואפילו בזמן קצר. מדינת ישראל ואזרחיה התמודדו בעבר באתגרים גדולים בהרבה - ויכלו להם.

 

שלמה אנגל הוא מנהל מגה פרויקטים בתחום מערכות המידע

תגיות