אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספירת קולות ממושכת תאפשר לטעון: הבחירות נוצחו במחטף צילום: איי פי

פרשנות

ספירת קולות ממושכת תאפשר לטעון: הבחירות נוצחו במחטף

ארה"ב תבחר ביום שלישי נשיא בפעם ה־59, ובצל מגפת הקורונה נרשמים מספרי שיא של מצביעים בדואר; טראמפ מקווה שאם ההכרעה תגיע לבית המשפט העליון, הוא יקצור את פירות מינויה של איימי קוני בארט; בתרחיש כזה קיים גם חשש מתסיסה אזרחית, עימותים אלימים ואירועי ביזה

02.11.2020, 06:53 | ויקי אוסלנדר

מגפת הקורונה העולמית קבעה את דפוס ההצבעה בבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב, ועלולה להביא לכאוס במעמד ספירת הקולות. עד כה, 59 מיליון אמריקאים כבר הצביעו באמצעות הדואר בבחירות 2020 כאשר לפי הערכות הנתון צפוי להסתכם ב־80 מיליון איש שהם 46% מסך המצביעים. לשם השוואה, ב־2016 רק 33 מיליון בוחרים, שהיווה 24% מסך המצביעים, בחרו בשיטה זו. במובנים מסוימים מדובר על המשך מגמה ישירה בארה"ב שבה שיעור המצביעים בקלפיות ביום הבחירות יורד באופן עקבי בעשרים השנה אחרונות, בעוד ששיעור ההצבעה בדואר עולה. בבחירות 2016 לא פחות מ־16 מדינות רשמו שיעורים גדולים יותר של הצבעה בדואר מאשר בקלפיות ביום הבחירות.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, הזינוק הצפויה להרשם השנה הוא יוצא דופן ומיוחס בעיקרו לגורם אחד - המגפה המשתוללת שמטילה פחד מפני הידבקות במתחמי קלפיות הומי אדם. כדי להתמודד עם הזינוק בביקוש, מדינות, מושלים, מחוקקים ופקידים משני צדי המתרס הפוליטי יצאו ביוזמות שונות כמו שליחה יזומה בדואר של פתקי הצבעה לבוחרים הרשומים (ולא רק לפי דרישה), הארכת התקופה שבה ניתן יהיה לקבל ולספור קולות שמגיעים בדואר, או הצבת יותר תיבות ייעודיות. סך הכל, ב־35 מדינות בארה"ב שונו כללי ההצבעה בדואר, במטרה להנגיש את השיטה באופן רחב ולצמצם את הסיכון בהפצת הנגיף.

אף שארה"ב מאפשרת הצבעה בדואר בצורה כזו או אחרת מאז מלחמת האזרחים, והשיטה הפכה לפופולרית ומועדפת כלכלית על ידי מדינות כחולות ואדומות כאחד, השימוש הרחב בה בעת הנוכחית מתקבל בהתנגדות עזה מצד קמפיין טראמפ, המפלגה הרפובליקאית ובסיס התומכים המשולהב שלהם. כך, ואף על פי שמחקרים הוכיחו שוב ושוב שההצבעה בדואר אינה מסייעת למפלגה ספציפית אלא מעלה את שיעור ההשתתפות הכולל, החשש הוא שספירת קולות הדואר, שאורכת זמן רב יותר, תתרום לתחושה הכללית שהבחירות הוכרעו במחטף. זאת, אף שאין כל חדש בנוגע לחקיקה המתירה את ספירת הקולות גם עד 12 יום אחרי הבחירות, תלוי בחוקי כל מדינה.

ג ג'ו ביידן ודונלד טראמפ | צילום: איי פי ג

גלגל ההצלה של טראמפ אולי כוח עליון יציל את המצב שופטת ליברלית גייסה את המגפה כגורם סביר לעיכוב בהגעת פתקי הצבעה בדואר ויקי אוסלנדרלכתבה המלאה

בחלוקה גסה, טיעוני המפלגה הרפובליקאית וקמפיין טראמפ נגד הצבעה בדואר מתמקדים בשתי סוגיות: השיטה מעניקה חלון הזדמנויות יוצא דופן להונאת בחירות, ושינוי חוקי הבחירות נעשים ללא סמכות סטטוטורית. את הטיעון הראשון טוען טראמפ כבר ב־2016. "יש לי בעיה אמיתית עם הצבעה בדואר", אמר בעצרת בקולורדו לפני ארבע שנים ותיאר סצנה מדומיינת של ספירת הקולות על ידי נציגים רשמיים. "הנה עוד הצבעה, נזרוק את זו... אה, הנה אחת שאני אוהב, נשמור אותה". אבל אלו טענות כוזבות.

לפי המאגר המקוון של הונאת הבחירות בארה"ב, במהלך 20 השנה האחרונות, הצביעו 250 מיליון פעמים בדואר, ונרשמו רק 143 הונאות שקשורות לכך. אלא שעם עליית הפופולריות של השיטה, גדלה גם המתקפה עליה. "בגלל ההצבעה באמצעות הדואר השנה יהיו הבחירות הכי לא מדויקות והכי מזויפות בהיסטוריה האמריקאית", אמר טראמפ לתומכיו שוב ושוב. "זו תהיה מבוכה גדולה לארה"ב". חזרתיות זו נעשית בזדון כדי לזרוע בציבור את התחושה שקיימת בעיה אינהרנטית עם השיטה או אפילו עם תוצאות הבחירות עצמן (במידה ויפסיד). היסטורית, זה כבר עבד לטראמפ פעם אחת.

אחרי שזכה ברוב האלקטורים הנדרש כדי לנצח בבחירות 2016, הוא התעקש כי ניצח גם בקול הפופולרי, אף שהפסיד בו ליריבתו הדמוקרטית הילארי קלינטון בהפרש של 2.8 מיליון קולות. בסקר שנערך אחרי הבחירות על ידי חברת התוכנה Qualtrics, יותר מ־52% מהרפובליקאים הצהירו כי בניכוי הונאת הבחירות (שלא היתה), טראמפ ניצח גם בקול הפופולרי. תוצאות דומות נמצאו גם בסקר של חברת המחקר Pew.

עמדת הצבעה בחירות לנשיאות ארה"ב בדואר בסיאטל, צילום: איי פי עמדת הצבעה בחירות לנשיאות ארה"ב בדואר בסיאטל | צילום: איי פי עמדת הצבעה בחירות לנשיאות ארה"ב בדואר בסיאטל, צילום: איי פי

הטיעון השני מורכב הרבה יותר וכולל דיונים רעיוניים על טוהר הבחירות, כוונת האבות המייסדים והפרשנות המשפטית הקיימת לשינוי כללי בחירות במדינה, זמן קצר כל כך לפני הבחירות עצמן.

מהבחינה הזו, טראמפ ושותפיו הופכים כל אבן. לפי פרויקט של אוניברסיטאות סטנפורד ו־MIT שנועד להבטיח כי הבחירות יתקיימו ביושרה, בטיחות ושוויון, ממרץ ועד היום הוגשו 300 תביעות לבתי המשפט הפדרליים והמדינתיים ברחבי ארה"ב, שקשורות כמעט כולן למחלוקות סביב הכללים של הליך ההצבעה בדואר. נתון זה הפך את עונת הבחירות הנוכחית למתדיינת ביותר בשני העשורים האחרונים. "התובעים ערערו על כל היבט בהצבעות בדואר", כותבים בפרויקט, "החל מהליך הגשת הבקשה לדרישתהזכאות, דרך מועדי קבלת הצבעה וכלה בשיטות אימות הבוחרים".

עד כה, שורת תביעות כבר מצאה את דרכה לפתחו של בית המשפט העליון, אך בינתיים ללא כל פסיקה תקדימית יוצאת דופן. תחת זאת, התקבל מצג בעייתי במיוחד של מבוי סתום. חוסר ההכרעה בנושא צפוי להשתנות ברגע ששופטת בית המשפט העליון החדשה איימי קוני בארט, אותה מינה טראמפ רק לפני שבוע, תתחיל לקחת חלק בדיונים.

תשעת השופטים יצטרכו לפסוק בשאלות שיש בהן את הכוח לפסול מאות אלפי קולות במדינות מפתח. אם הבחירות לא יוכרעו במהירות ובאופן מוחץ, ובית המשפט העליון יהיה מהותי בקביעת המנצח, החשש הוא שתגבר התסיסה האזרחית, כמו גם העימותים האלימים מול המשטרה ומקרי הביזה.

טיעון נגד התפשטות ההצבעה בדואר:

נבאדה כמקרה בוחן

המדינה הקטנה אמנם מעניקה רק שישה אלקטורים למועמד שמנצח, אבל בבחירות כה צמודות כל קול נחשב. היתרון הצר מאוד של ביידן על פני טראמפ בנאבדה (על פי הסקרים) ונצחונה של קלינטון במדינה בהפרש זעום ב־2016, הפיח תקווה בלב הרפובליקאים. האחרונים מקווים להפוך את נבאדה לאדומה ולזירת קרב משפטית עזה.

באוגוסט החליטה נבאדה לשלוח לכל קהל הבוחרים הרשומים פתקי הצבעה בדואר. זאת, בדומה לוורמונט, קליפורניה וניו ג'רזי, אך בשונה ממה שהיה נהוג עד כה — לשלוח פתקי הצבעה בדואר רק למי שמבקש זאת. טראמפ גמר בליבו להילחם בהחלטה שאותה כינה "הפיכה לא חוקית בשעות הלילה המאוחרות". עבורו, לא משנה העובדה שכוונת המחוקק המקומי היתה להבטיח את בריאות התושבים. "נתראה בבית המשפט!", סיכם.

בספטמבר דחה שופט בית המשפט המחוזי בנבאדה, שמונה על ידי ג'ורג' בוש הרפובליקאי, את טענות התביעה, שאותן כינה "ספקולטיביות". בנוסף, הזכיר השופט לטראמפ שאין לו כל מעמד או זכות חוקית לייצג את מצביעיה של נאבדה. "קמפיין טראמפ מייצג רק את דונלד ג'יי טראמפ ואת יעדיו האלקטורליים והפוליטיים לבחירתו מחדש", כתב.

תשובה זו הביאה את טראמפ והמפלגה הרפובליקאית לגייס תושב מקומי לתביעה חדשה. מדובר בפרד קראוס, מיליארדר המפעיל בתי קזינו ומקורבו של שלדון אדלסון. שלושת התובעים הגישו צו מניעה זמני לעצירת ספירת ההצבעה המוקדמת במחוז קלארק (הכולל את העיר לאס ווגאס). זאת, עד שתתקבל דרישת המפלגה לפקח מקרוב על הספירה של ההצבעות בדואר.

בקרב האמריקאים הילידים, המהלך נתפס ככלי שנועד לדכא את ההצבעה בקרב 27 הקהילות והשמורות שנמצאות באזור, על כל 60 אלף בעלי זכות ההצבעה שחיים שם. לטענתם, שירותי הדואר הבעייתיים באזורים אלה הופכים את ההצבעה בזמן המגפה למאתגרת עוד יותר, והמאמצים המשפטיים להגביל את ההצבעות בדואר מסכנות משמעותית את יכולתם לממש את זכותם לבחור.

טיעון להתרחבות הונאת בחירות:

פנסילבניה כמקרה בוחן

אחת ממדינות המפתח החשובות ביותר בבחירות הנוכחיות היא פנסילבניה, בעלת 20 האלקטורטים. אף שטראמפ זכה בהם ב־2016, כיום על פי הסקרים הוא נמצא בפיגור קל. לכן, לא פלא שבמדינה זו מתנהלות שורה של תביעות ותביעות נגדיות על האופן שבו הבחירות מתנהלות, רובן ככולן נסובות סביב טיעון הונאת הבחירות. זאת, אף שב־21 השנים האחרונות, מאז הוחלה השיטה במדינה, נרשמו בפנסילבניה רק ארבעה אירועי הונאת בוחרים. המקרה האחרון, ב־2018, כלל פעיל רפובליקאי שאסף בתשלום פתקי הצבעה.

עובדות אלא לא מפריעות לקמפיין טראמפ לטעון כי למדינה יש היסטוריה לא מחמיאה של הונאה באמצעות הצבעות בדואר. לטענתם, פנסילבניה לא הצליחה לקבוע אמצעי הגנה מינימליים כי להבטיח את אמינות ההצבעה. כמו כן, תביעה אחרת טוענת כי האופן שבו המדינה מנהלת את ההצבעה בדואר מייצר קשיים מנהליים ומעודד את העבירה שבה בפועל, המצביע הוא לא זה שמשלשל את בחירתו לתיבת הדואר. בית המשפט המקומי אף דחה בקשה של נציגי המפלגה הדמוקרטית לבצע "איסוף קהילתי" של פתקי ההצבעה.

בתי המשפט הפדרליים דחו את כל הטענות שהתבססו על החשש להונאת בוחרים. בפסיקתו קבע השופט ניקולס ראנג'אן כי הטענות מצד קמפיין טראמפ היו ספקולטיביות לכל הפחות "רצף של הנחות לא ברורות" לכל היותר. שופטים ברמה הפדרלית שהגיעו לפתחם מקרים אחרים ממדינות אחרות, דחו את התביעות בנימוקים דומים. באילינוי ציינו כי טענות קמפיין טראמפ נשענות "בעיקר על ספקולציות לא נתמכות ועל מקרים בודדים של הונאת מצביעים במדינות אחרות"; במונטנה השופט פשוט ביטל את טענות אלו כ"ספרות בדיונית".

המפלגה הרפובליקאית אף נלחמה לא לאשר ספירת פתקי הצבעה אחרי יום הבחירות. זאת, אף שהמחוקקים בפנסילבניה טענו כי המגפה מאיימת על הגישה השווה לזכות להצבעה, כפי שנקבע בחוקת המדינה, ועל כן יש לאפשר לספור פתקי הצבעה שמגיעים עד שלושה ימים לאחר יום הבחירות הרשמי (כל עוד נשלחו לפני או ביום הבחירות).

התביעה נדחתה בבית המשפט העליון אחרי שהגיעה למבוי סתום של ארבעה שופטים בעד וארבעה נגד. החשש כי ינסו לתקוף את ההחלטה שוב, דחקה במושל פנסילבניה להפציר בפני התושבים לא להפוך לשאננים. "אל תחכו ליום הבחירות", הפציר המושל הדמוקרטי השבוע, "העברת פתק ההצבעה כעת תעניק לך את השקט הנפשי שהצבעתך תספר וקולך ישמע בבחירות היסטוריות אלו". במינסוטה, מדינת מפתח אחרת עם 10 אלקטורים, הסתיים קרב דומה בניצחון לרפובליקאים ובקביעה כי לא יספרו מעטפות שיתקבלו אחרי 3 בנובמבר.

בינתיים עבר הקרב לזירה שלישית שבה פסיקת בית משפט אחר קבעה כי פתקי ההצבעה חייבים שימוש ב"מעטפה סודית". זוהי מעטפה נוספת שנשלחת עם פתקי ההצבעה, שבה שמים את פתק ההצבעה ואותה מניחים בתוך מעטפה אחרת מבוילת. פתק הצבעה שיישלח ללא המעטפה הכפולה ייקרא "עירום" ויוגדר כלא תקף. על פי הערכות מסוימות, כ־100 אלף הצבעות יפסלו בעקבות פסקה זו.

תגיות