אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החדשנות של מקורות בדרך לאמירויות צילום: גבריאל בהרליה

החדשנות של מקורות בדרך לאמירויות

לרגל כינון היחסים עם איחוד האמירויות ולקראת הסכמים עם מדינות שכנות נוספות, דודי בלסר, מנהל החדשנות בחברת מקורות, מדבר על ההזדמנויות הכלכליות והעסקיות שטמונות בפריצת הדרך המדינית

03.11.2020, 14:41 | דודי בלסר

ישראל ושכנותיה מתמודדות לא רק עם אתגרים ביטחוניים, אלא גם עם אתגרים סביבתיים ניכרים: התחממות גלובלית, שינויי אקלים וצפי למשבר מים, שיש להיערך אליהם כדי להגיע מוכנים לאתגרים העתידיים.

קראו עוד בכלכליסט

כמדינה קטנה הנמצאת על סף מדבר ובעלת מקורות מים דלים הנתונים לאיומים ביטחוניים שוטפים, אין זה מובן מאליו שישראל היא מעצמת מים, המתמודדת בהצלחה עם שינויי האקלים וההתחממות הגלובלית המואצת. בעקבות הטמעת פתרונות הנדסיים וטכנולוגיים אינטגרטיביים, חברת המים מקורות, מצליחה לשמור על יציבות משק המים בישראל גם בתקופות בצורת ממושכות וקיצוניות.

מתקן התפלה של מקורות (ארכיון), צילום: אלבטרוס צילומי אוויר מתקן התפלה של מקורות (ארכיון) | צילום: אלבטרוס צילומי אוויר מתקן התפלה של מקורות (ארכיון), צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

מה הביא את ישראל להיות מעצמת מים ושחקן מרכזי בזירת המים העולמית?

"ישראל היא מעצמה בתחומי הייטק רבים, ומקורות היא חברת הייטק של מים. היא יוזמת ומטמיעה טכנולוגיות חדשניות ופורצות דרך, ובאמצעותן מספקת פתרונות מתקדמים למשק המים בכל התחומים".

יחסים דיפלומטיים עם איחוד האמירויות היו עד היום בגדר חלום, והינה עתה הוא מתגשם. מה הם החידושים שמקורות יכולה להציע למדינות האיחוד בתחום המים?

"כינון היחסים עם איחוד האמירויות הוא הזדמנות בלתי רגילה בשבילנו להביא את בשורת החדשנות למדינות שיכולות להפיק תועלת רבה מהידע והניסיון שלנו.

"מקורות היא חברת תשתיות יוצאת דופן; מצד אחד היא פועלת כבר שמונים שנה ברציפות, ומצד שני היא לא קופאת על השמרים, וממשיכה כל העת להוביל במחקר ופיתוח של טכנולוגיות מים ולייצר פתרונות חדשניים ויצירתיים להתמודדות עם אתגרי המים העולמיים הנוכחיים והעתידיים.

דודי בלסר, מנהל החדשנות של מקורות דודי בלסר, מנהל החדשנות של מקורות דודי בלסר, מנהל החדשנות של מקורות

מקורות היא גם חברת התשתיות הממשלתית היחידה שמשקיעה בסטארט-אפים, ובהצלחה מוכחת. אנחנו משקיעים היום בכמה סטארט-אפים בתחומים שהם חוד החנית של טכנולוגיות המים:

סייבר – באמצעות חברת IXDEN, שמתמחה בהגנה על מערכות מים מפני מתקפות סייבר ומפתחת תוכנה שמאפשרת יעילות תפעולית משמעותית על ידי אחזקה חזויה וחיזוי כשלים בציוד. בינה מלאכותית –באמצעות טכנולוגיה שיודעת לטייב ולנתח מיליוני נתונים ביום כדי להשיג חיסכון והתייעלות אנרגטית. מקורות היא צרכנית החשמל הגדולה בישראל, וכל חיסכון הוא משמעותי. טיפול במים וטיהור מים – חברת CQMwater פיתחה מכונה שמייצרת כלור בלי כימיקלים – ממלחים ומינרלים שיש במים. זה ירוק, חסכוני, ומייצר כלור לפי דרישה. ניטור ואיכות מים – חברת ניוסייט פיתחה חיישן מיוחד לניטור מים, שמזהה מזהמים במים, כמו עופרת, חומרי הדברה וחיידקים למיניהם.

עוד מהלך חשוב שאנחנו מובילים הוא מרכז מו"פ בשפד"ן – מקורות היא מהמובילות בעולם במחקר בתחומי השפכים והשבת קולחים לחקלאות.

נוסף על ההשקעות בטכנולוגיות חדשות, אנחנו יכולים לתרום למדינות המפרץ המון ידע מהניסיון שצברנו בתחום ההתפלה, במי תהום מקידוחים ועוד.

מה "הדבר הבא" שיכול להביא בשורה לשותפות החדשות במפרץ?

"אנחנו מפתחים היום מרכז בקרה ארצי לניהול אינטגרטיבי של כל סוגי המים המסופקים, שמבוסס על טכנולוגיות הפיקוד והבקרה החדשניות ביותר בעולם המים. טכנולוגיות אלה ייתנו מענה מתקדם לתחומי ניטור איכות המים, מיגון המים ומערכות גיבוי למצבי חירום".

לסיכום, אילו הזדמנויות אתה רואה בפיתוח הקשרים הכלכליים והעסקיים ביניכם ובין איחוד האמירויות?

"יש כאן הזדמנות הדדית בשילוב כוחות של שתי מעצמות – כל אחת בתחומה; למדינות המפרץ יש אנרגיה, יש כסף להשקעה בפרויקטים, ויש טכנולוגיות מתקדמות בתחום ההתפלה ובתחומים אחרים; למקורות יש ניסיון עצום בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות ובחידושים פורצי דרך – שמאפשרים לה להתמודד בהצלחה עם אתגרים מורכבים ביותר בתנאים סביבתיים ייחודיים.

"אני מקווה ומאמין שלא רחוק היום שבו נוכל להקים קרן השקעות משותפת לשתי המדינות, שתוכל לממן עוד פיתוחים וטכנולוגיות חדשניות ופורצות דרך, שמהם ירוויחו משקי המים של עוד ועוד מדינות במזרח התיכון".

הכותב הוא מנהל החדשנות במקורות

תגיות