אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה הפקרנו את נושא רעידות האדמה קרדיט: יח"צ

למה הפקרנו את נושא רעידות האדמה

ב-15 השנה שחלפו מאז הוכרז על תמ"א 38 כתכנית לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה, נשכח נושא זה לחלוטין

03.11.2020, 14:49 |  ישראל אברמוב

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

קורונה יוק. רעידת אדמה IN . לא. זו איננה טלנובלה טורקית, אלא תרחיש אפוקליפטי של רעידת אדמה קטלנית, הצפוי לקרות אצלנו במהלך השנים הקרובות, ושלעומתו משבר הקורונה עשוי להראות כמו משחק ילדים. למרות זאת, בקרב כל מקבלי ההחלטות, עולם כמנהגו נוהג וכל נושא מיגון כ-700 אלף הבניינים הקיימים כיום במדינת ישראל בפני רעידות אדמה נשכח לחלוטין, כל זאת עד שמתרחשת רעידת אדמה קטלנית במדינה אחרת, משלחת של פיקוד העורף נשלחת לסייע ללכודים בהריסות, חמושה בדגלוני מדינת ישראל והרבה פירגונים, התקשורת נסערת ליום-יומיים, ולאחר מכן הנושא נשכח שוב.

הסטטיסטיקה אינה משקרת. מידי כ-100 שנה מתרחשת אצלנו רעידת אדמה הקטלנית, דוגמת זו שהחריבה את צפת במאה ה-19 והאחרונה, ב-1927, שהחריבה בין היתר את טבריה, לוד ורמלה וגבתה למעלה מ-400 הרוגים. צריך רק לדמיין מה היה קורה אז אם היו חיים במדינת ישראל למעלה מתשעה מיליון תושבים, דוגמת היוו. מספר הנפגעים, מן הסתם, היה מגיע לרבבות, שלא לדבר על נזק כלכלי של עשרות מיליארדים.

רעידת האדמה באמפליטודה של 7 בסולם ריכטר שהתרחשה בסופהשבוע האחרון באיזמיר, טורקיה, גבתה רק בנס כמה עשרות הרוגים ומאות פצועים. אולם רעידת האדמה הקטלנית הקודמת שהתרחשה במדינה זו ב-1999, גם כן ברדיוס שגודלו כגודל מדינת ישראל, גבתה כ-17 אלף הרוגים, כ-50 אלף פצועים, כ-100 אלף בניינים הרוסים, כ-600 אלף חסרי קורת גג ונזק הכלכלי שנאמד בעשרות מיליארדים, הביא לוועדת חקירה שבחנה את מחדלי הבנייה ותרמה מהפך פוליטי שהעלה את האיסלמיסטים של ארדואן לשלטון.

ב-15 השנה שחלפו מאז הוכרז על תמ"א 38 כתכנית לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה, נשכח נושא זה לחלוטין. התמ"א שימשה בראש וראשונה כמכשיר להשבחת בניינים נוספים ותוספת שתיים וחצי קומות, ובהמשך כתמ"א 38/2 להריסה ובנייה מחדש ונשא חיזוק המבנים הפך לאמצעי, לא המטרה. יתרה מכך: בשל חוסר כדאיות כלכלית, רוב רובם של הפרויקטים קודמו ב"מדינת תל אביב", היכן שערכי הקרקע גבוהים, ודווקא באזורים המסומנים כפגיעים במיוחד במקרה של רעידת אדמה, דוגמת השבר הסורי אפריקני, לא חוזקו בניינים כמעט כלל.

אחוז הבניינים שחוזקו כנגד רעידות אדמה במהלך 15 שנים אלה, נאמד בפחות מ-10 אחוזים מכלל הבניינים הקיימים במדינת ישראל. נכון לשנה שעברה, לדוגמא, הוא הגיע לכ-16 אחוזים מהתחלות הבנייה, אולם הצפי הינו שבשנים הקרובות האחוז יירד שוב, אפילו משמעותית, זאת עקב העובדה שהתמ"א 38 מקרטעת ומתנדנדת בין החלטות מזגזגות של הגופים הממשלתיים השונים, ולאחרונה אף החליט מנהל התכנון במשרד הפנים לחייב את הקבלנים בהפרשת זכויות בנייה בכל פרויקט לטובת נדל"ן מסחרי, מה שיהפוך בפועל את התמ"א 38 ללא כלכלית.

מדובר במחדל לאומי של ממש. אין גורם מקצועי אחד שאינו מתריע בפני סכנת מיידית של רעידת אדמה קטלנית קרבה, אולם מקבלי ההחלטות, משום מה, מעדיפים כל העת לנהוג כמו במשל שלושת הקופים: אחד אינו רואה. השני אינו שומע. השלישי אינו מדבר. ולפרוטוקול: הנזק העצום של מגיפת הקורונה, הנאמד עד כה בכמאה מליארדי שקלים בקירוב, יהיה כאין וכאפס לעומת הנזק שיהיה, חלילה, בתרחיש קיצון של רעידת אדמה באמפליטודה 7 שתפגע במרכזי אוכלוסייה בישראל, מה שיחזיר לא רק את שוק הנדל"ן, אלא גם את כלכלת ישראל כולה, שנות דור אחורנית.

ישראל אברמוב , קרדיט: יח"צ ישראל אברמוב | קרדיט: יח"צ ישראל אברמוב , קרדיט: יח"צ

הפתרון: להתחיל מיידית בהתחדשות עירונית כוללת בכל רחבי מדינת ישראל. שהמדינה, שה האינטרס העליון שלה, "תפתח את הכיס", תסייע ככל יכולתה גם לקבלנים וגם לרשויות המקומיות בתשתיות משלימות שיוצרות כיום את רוב הפרויקטים של התמ"א 38, דוגמת ביוב ותיעול, מוסדות ציבור, שצ"פים, כבישים וחניות והיכן שאין כדאיות כלכלית, דוגמת בפריפריה, שתממן ותסבסד את כל הפרויקטים.

מקבלי ההחלטות, אנא זיכרו: מילים אלה שנכתבות היום, בראשית נובמבר 2020, עוד יצוטטו בהרחבה בבוא יום פקודה, כשתתרחש, חלילה, רעידת אדמה קטלנית במדינת ישראל, אלא שאז, חוששתני, יהיה כבר מאוחר מידי להחזיר את הגלגל אחורנית! חומר למחשבה למקבלי ההחלטות.

*הכותב ישראל אברמוב הינו מנכ"ל קבוצת "אלד פסגות"

תגיות