אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירושלים ממתינה להם: המדינה מוציאה 6.4 מיליון שקל על שכירות מיותרת צילום: דגן פתרונות ויז'ואלים בעמ

ירושלים ממתינה להם: המדינה מוציאה 6.4 מיליון שקל על שכירות מיותרת

לכלכליסט נודע שמשרדי ממשלה מתחמקים מהעברת פעילות מת”א למבנים בירושלים, ובינתיים הציבור משלם שכירות מיותרת וארנונה כפולה; יו"ר תנועת התעוררות עופר ברקוביץ: "משרדי הממשלה פועלים בניגוד לחוקי היסוד ולהחלטות הממשלה, והציבור משלם את המחיר"

05.11.2020, 07:05 | דותן לוי

משרדי ממשלה מתחמקים מהחובה להעביר את פעילותם ממרכז הארץ לירושלים, וגורמים לבזבוז של 6.4 מיליון שקל בשנה על שכירות מיותרת וארנונה כפולה, כך נודע לכלכליסט.

קראו עוד בכלכליסט

לתשע יחידות המשויכות למשרדי העבודה, הכלכלה, הרווחה, רשות שוק ההון והתחבורה יש כיום משרדים מוכנים בירושלים בבעלות הממשלה, ולמרות זאת הם ממשיכים לשכור משרדים מחוץ לבירה, מרביתם בתל אביב. בינתיים הציבור משלם על שכירות מיותרת בת”א ועל ארנונה בשתי הערים. ב־2019 הגישה תנועת “התעוררות” הירושלמית עתירה, וכעת היא מבקשת לעדכנה לאור נתוני התשלומים.

המאבק על העברת משרדי הממשלה מתנהל כבר שנים ארוכות ומקורו בשתי החלטות ממשלה שלא יושמו עד כה. במאי 2007 התקבלה החלטה שלפיה בתוך שמונה שנים יעברו כל משרדי הממשלה לירושלים. שבע שנים לאחר מכן, במאי 2014, לאחר שמרבית המשרדים לא יישמו את ההחלטה, התקבלה החלטת ממשלה נוספת, שדחתה את העברת היחידות עד 2019, והעבירה את האחריות על כך למשרד לענייני ירושלים.

לפי המידע החדש, שנחשף בעקבות עתירה לחופש המידע, דמי השכירות על המשרדים שמחוץ לירושלים עומדים על 4.35 מיליון שקל בשנה, והארנונה על כ־2 מיליון שקל בשנה. מלבד זאת, בסוף השנה יהיו מוכנים לאכלוס מבנים נוספים עבור משרד התרבות והספורט, המשרד לשיתוף פעולה אזורי והמשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל. אם גם יחידות אלה לא יעברו לירושלים, יוכפל הסכום לכ־12 מיליון שקל בשנה. 

בניין ג’נרי 2, בירושלים, צילום: דגן פתרונות ויז בניין ג’נרי 2, בירושלים | צילום: דגן פתרונות ויז'ואלים בעמ בניין ג’נרי 2, בירושלים, צילום: דגן פתרונות ויז

בעקבות הבזבוז הכספי שנחשף כעת, מבקשת תנועת “התעוררות” לתקן את העתירה לקיום החלטת הממשלה שהוגשה ב־2019 באמצעות עו"ד שמוליק ברקוביץ. על פי הנטען, עיכוב המעבר משמעו הפסד של מקומות עבודה שיכולים למשוך אוכלוסייה חזקה לעיר: "אי־העברת היחידות הממשלתיות לירושלים מונע מכ־4,360 עובדים לעבור לעבוד בירושלים, ולהפסד של כ־100 מיליון שקל בשנה לבעלי העסקים בירושלים בגלל הפסד כוח קנייה".

מבקר המדינה דאז השופט בדימוס יוסף שפירא ציין בדו”ח: "דפוסי הפעולה שהסתמנו בעניין מתאפיינים בהיעדר יוזמה, בגרירת רגליים ובהיעדר התמודדות ממשית עם קשיים וחסמים, ואין בהם כדי לחולל את השינוי שמבקשת הממשלה להשיג. משרדי הממשלה אינם נחושים ליישם את ההחלטות שהתקבלו בנושא, ולמעשה אלו משמשות כהצהרת כוונות המפורסמות מדי שנה, בסמוך ליום ירושלים, בלא שעומדת מאחוריהן תוכניות פעולה ממשיות".  

יו"ר תנועת התעוררות עופר ברקוביץ, צילום: רפי קוץ יו"ר תנועת התעוררות עופר ברקוביץ | צילום: רפי קוץ יו"ר תנועת התעוררות עופר ברקוביץ, צילום: רפי קוץ

עופר ברקוביץ, יו"ר תנועת התעוררות, מסר בתגובה: "המאבק על העברת משרדי הממשלה לירושלים הוא מאבק דגל של תנועת התעוררות לחיזוק של העיר. העברת המשרדים תייצר אלפי משרות חדשות לעיר ותשפיע על הכלכלה המקומית ועל האיתנות הכלכלית העירוני. המציאות בה משרדים בירושלים יושבים ריקים מאדם, בזמן שהמדינה משלמת על משרדים אחרים שכירות וארנונה, היא בזבוז חמור של כספי הציבור, דווקא בזמן משבר הקורונה.

"משרדי הממשלה פועלים בניגוד לחוקי היסוד והחלטות הממשלה, והציבור משלם את המחיר. במקום שירושלים תרוויח ותתפתח, הציבור מפסיד את כספו. עתיד ירושלים כעיר ציונית אטקרטיבית, יצרנית וחדשנית, שמצליחה להיות רלוונטית לצעירים ולמשפחות תלויה בין השאר במשרות הללו. אני קורא לבית המשפט להפסיק את הסחבת ולהביא ליישום החלטות הממשלה, ולממשלת ישראל להתעשת ולפעול למען ירושלים במעשים".

ממשרד האוצר נמסר: “הנושא מצוי בעיצומו של הליך משפטי”. 

תגיות