אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ עלול להתבצר בבית הלבן בחסות החוק צילום: אי פי איי

טראמפ עלול להתבצר בבית הלבן בחסות החוק

הנשיא טוען כי "הבחירות טרם הסתיימו" וכי "ניצח בגדול"; ומה יקרה אם יסרב לעזוב את הבית הלבן ב־20 בינואר?

07.11.2020, 19:42 | תמר טוניק

למרות ההכרזה של רשתות הטלוויזיה כי ג'ו ביידן ניצח בבחירות ויהיה הנשיא ה-46 של ארה"ב, קמפיין טראמפ טוען כי "הבחירות טרם הסתיימו" וכי "ניצח בגדול". לדבריו, אין לסמוך על התוצאות שהתקבלו בפילדלפיה, העיר הגדולה ביותר בפנסילבניה, שאפשרה לג'ו ביידן לחצות את קו 270 האלקטורים הנדרשים לניצחון.

הקריאות הללו הגיעו בהמשך לתביעות שכבר הגישו הרפובליקנים במספר מדינות מפתח, כפי שאיים הנשיא טראמפ שיעשה אם התוצאות לא יהיו לרוחו. ביום רביעי שעבר, כשהחלה להתברר ההובלה של המועמד הדמוקרטי, קמפיין טראמפ מיהר להגיש תביעות בפנסילבניה, מישיגן וג'ורג'יה ובכך הכשיר את הקרקע לערעור על תוצאות הבחירות במדינות המפתח הללו.

התביעות הצטרפו למהלכים משפטיים מוקדמים יותר שנקט הקמפיין הרפובליקני בפנסילבניה ובנבאדה, בדרישה לאפשר גישה טובה יותר למשקיפים מטעם המפלגה במקומות שבהם מתבצעת ספירה של פתקים שהגיעו בדואר. אחת הטענות המרכזיות היא נגד כשירותן של מעטפות שנספרו עד שלושה ימים לאחר הבחירות, כפי שמאפשרים חוקי מדינות מסויימות.

המהלכים הללו לא נחתו בהפתעה. בשבועות האחרונים חזר טראמפ ואותת על כוונתו לערער על תקינות הליך הבחירות במדינות שבהן התוצאות לא יהיו לרוחו. בוויסקונסין, שחזרה לידי הדמוקרטים אחרי שטראמפ ניצח בה ב־2016, הרפובליקנים הודיעו כי יבקשו ספירה חוזרת, זאת בשל "אי־סדרים במספר מחוזות".

תומכי טראמפ בפילדלפיה, שלשום, צילום: איי אף פי תומכי טראמפ בפילדלפיה, שלשום | צילום: איי אף פי תומכי טראמפ בפילדלפיה, שלשום, צילום: איי אף פי

הנעלם הגדול כעת הוא כיצד ימשיך טראמפ מנקודה זו, ומה יקרה אם יסרב לארוז את מטלטליו ולעזוב את הבית הלבן ב־20 בינואר, יום השבעתו של הנשיא הבא. אם אכן יגיעו הדברים לידי כך, יהיה זה מצב חסר תקדים. אך יש לזכור כי טראמפ הוא גם הנשיא הפרובוקטיבי ביותר שישב אי־פעם בבית הלבן והתעקשותו כי ניצח בבחירות פירושה כי הסבירות לכך אכן קיימת.

לפי אחד התרחישים, טראמפ לא יקבל את הניצחון ויכריז, "בעצם ניצחתי ואני אכהן ארבע שנים נוספות". במקרה כזה, לביידן יש אפשרות אחת: לסיים את טקס ההשבעה ולסלק את טראמפ באמצעות אנשי השירות החשאי. מהלך כזה יזכה לגיבוי מלא במסגרת התיקון ה־20 לחוקה. "הכהונה של הנשיא וסגן הנשיא תסתיים בצהרי היום ב־20 בינואר", נכתב שם, "ובשלב זה תתחיל הכהונה של מחליפו". בתרחיש כזה, טראמפ לא יישב מאחורי ביידן בעת נאום ההשבעה, אקט סמלי המאשרר העברה שקטה של הסמכויות, אלא יצפה באירוע מהבית הלבן, ודאי תוך מטר של ציוצים וגידופים.

"כנשיא, לביידן תהיה הסמכות להורות לאנשי השירות החשאי לפנות פיזית את טראמפ מהבית הלבן, כמו כל מסיג גבול פשוט", ציינה ברברה מקווייד, לשעבר התובעת הכללית במחוז המזרחי של מישיגן, שאמרה את הדברים למגזין "ווקס". לפי גורמים המקורבים לטראמפ, יועציו מנסים כעת למנוע תרחיש מביך מסוג זה, ושמם של בתו איוונקה ובעלה ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר, עלו כמועמדים אפשריים למשימת השכנוע.

דונלד טראמפ , צילום: איי פי דונלד טראמפ | צילום: איי פי דונלד טראמפ , צילום: איי פי

אבל ישנו גם תרחיש אחר, מדאיג יותר, שבמסגרתו ייפתח מאבק משפטי ממושך לאשרור זהותו של המנצח. במקרה כזה, סילוק בכוח לא יהיה אפשרי, ועלול להתפתח משבר חוקתי בממדים שטרם נראו.

 

בזמנים רגילים, הקונגרס מאשרר את תוצאות חבר האלקטורים שבועיים לפני יום ההשבעה. אבל אלה אינם זמנים רגילים, וכאמור, הקמפיין של טראמפ כבר החל לגלגל את הערעור. אם טראמפ יחליט להישאר בבית הלבן בעוד הסוגיות המשפטיות תלויות ועומדות, והן בהחלט עלולות לעכב את אשרור התוצאות, הרי שייווצר מצב חסר תקדים. "אם הנשיא יסרב לקבל את התוצאות או לעזוב, אין אפשרות לפעול עד שתתקבל תוצאה רשמית של הבחירות", ציינה לינדזי קוהן, מומחית לחוקי ביטחון פנים ב־Naval War College. במילים אחרות, טראמפ יוכל להמשיך ולשבת בבית הלבן גם אחרי 20 בינואר.

המצב הזה ייהפך מורכב אף יותר, אם התביעה שיגיש תתגלגל לפתחו של בית המשפט העליון, שנהנה מרוב שמרן באדיבות המינויים שלו עצמו. תיאורטית, בית המשפט יוכל לקבל החלטה שמעבירה את הניצחון לידי טראמפ בהליך חוקי לחלוטין. "במקרה שבו ההחלטה הזו תתקבל אחרי שהקונגרס כבר אישרר את התוצאות, ייווצר קונפליקט אמיתי בין מי שטוענים כי הזוכה החוקי הוא זה שזוכה לפי ביהמ"ש העליון, לבין מי שאומרים שהזוכה החוקי הוא זה שאושרר על ידי הקונגרס", כך לפי קוהן. תרחיש כזה הוא מאוד לא סביר, לדבריה, אך במסגרתו תיקלע ארה"ב למשבר חוקתי. לרוע המזל, התנהלותו של טראמפ מאז 2016, ששיאה בהכרזת הניצחון ובמהלכים המשפטיים שנקט לאחר הבחירות, פותחת פתח לתרחיש כזה.

תגיות