אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ESG עושה עלייה: כשתשואה גבוהה ואחריות חברתית כובשות את ישראל צילום: באדיבות קרן קופנהגן

ESG עושה עלייה: כשתשואה גבוהה ואחריות חברתית כובשות את ישראל

תחום ההשקעות האחראיות, המעודד חברות לעמוד בקריטריונים מחמירים של קיימות ונשיאה באחריות חברתית, מגיע אל תיקי ההשקעות הישראליים. כיצד דרך החשיבה הסביבתית מביאה לתשואה מותאמת סיכון משופרת?

08.11.2020, 11:23 | בשיתוף "מגדל ביטוח"
גישת ה״השקעות האחראיות״, ה- ESG- Environmental, Social and Governance, מהגישות הכלכליות המתקדמות ביותר בעולם כיום, אחראית לסינרגיה שלכאורה נשמעת כבלתי אפשרית, בין מושגים של קיימות, מוסר חברתי ורווחה כלכלית. במקום בו נפגשים שיקולי הרווח עם הרווחה החברתית, נולד רעיון ה״השקעה האחראית״, המתחשבת ברמת התקינות של ההתנהלות העסקית של חברות, תוך שקלול של כ-40 קריטריוני איכות הסביבה, ממשל תאגידי וחברה, על פיהם נבחנת פעילות החברה.

בהתאם למגמה גלובלית במאה ה-21 של חיים ברי קיימא, גם תחום ההשקעות האחראיות, שהיו קיימות בעבר בצורה מצומצמת מאוד ובעיקר בארה״ב, הפכו להשקעות מיינסטרים, שרבים מחפשים בהיבט הצרכני. קיימות מספר מגמות המשפיעות על השיח הציבורי בהתייחסות לחברות, כמו למשל מודעות גוברת לשוויון חברתי ומגדרי ושמירה על זכויות האדם והעובד, מודעות לשמירה על איכות הסביבה, עם דגש על מיחזור ומעבר לשימוש בחומרים מתכלים או ממוחזרים וכן דרישה לשקיפות במידע, הבולטת במיוחד בתחום המזון ומרכיביו.

״הכלכלות הגדולות בעולם, ביניהן מדינות צפון אירופה וסקנדינביה מאוד מתקדמות בנושא, אבל גם מדינות שהתחילו עם זה מאוחר, הולכות באופן ברור לכיוון הזה״, מסביר גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח, ״ישראל נחשבת לאחת המדינות אליהן מגיעה המגמה באיחור יחסי, ובמגדל החליטו להרים את הכפפה בכל הנוגע לניהול השקעות ESG.

 גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח, צילום: באדיבות מגדל גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח | צילום: באדיבות מגדל  גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח, צילום: באדיבות מגדל

"אנחנו החברה הראשונה בארץ לאמץ מדיניות השקעה אחראית לניהול כלל תיק ההשקעות. במסגרת זו, אנו מתחייבים לניהול נכסים מתוך אחריות חברתית ותוך הסתכלות על תשואה מותאמת סיכון ארוכת טווח. מבחינתנו לא ניתן לנהל כיום השקעות מבלי להתחשב בנושאים סביבתיים וחברתיים, והרעיון הוא להשקיע בחברות שלוקחות בחשבון את השיקולים האלה, תוך מחשבה על התשואה כמו גם התרומה לעולם. אנחנו מבינים שקו הבסיס שלנו משתנה כל הזמן ואנחנו מקפידים להיות בדבר הבא, בדיוק כמו חברות טכנולוגיות שיוצאות עם מוצרים והמצאות חדשות, כשבסופו של דבר השינויים אמורים להתבטא בצורה בולטת בתשואות. לפי מחקרים דרך החשיבה הסביבתית מביאה לתשואה מותאמת סיכון משופרת משמעותית״.

ESG כמפחיתת סיכונים ארוכי טווח

מגדל מתכוונת לבצע בחינה קפדנית של השקעות חדשות והשקעות עבר, לאור פרמטרים של ESG ולקיים דיאלוג עם הגופים בהם משקיעה החברה, בכדי שיקפידו על מדיניות אחראית וישתפרו בתחום. זאת בניגוד לגישה הפשטנית בהשקעות אחראיות, הנוגעת לציונים, סינון וענישה. ״מדובר בחברות שנמצאות במגמה הנכונה מבחינת התפיסה בעולם, כמו למשל חברות לייצור מכוניות, הנחשבות לגורם מזהם״, אומר פישר. ״ביניהן אפשר למצוא חברות מתקדמות בתחום, שלוקחות על עצמן תקנות מחמירות יותר, כדי להגיע למצב בו הרכבים שלהן יפלטו כמה שפחות גזים רעילים. כך שאנו מתכוונים להשקיע גם בחברות מדורגות נמוך, אם הן לקחו על עצמן להשתפר בתחומן, כדי ליצור בהן השפעה חיוביות. תחום ייצור המזון, למשל, נחשב למזהם, אבל לא נפסיק להשקיע בחברות הללו. מפעלים כאלה לוקחים על עצמם סטנדרטים מחמירים וגם אם הדירוג שלהן יהיה נמוך אבסולוטית, הוא עדיין גבוה ביחס לתעשיה. אנחנו מאמינים שמעבר לעובדה שהחברות עצמן פועלות בצורה כלכלית המתאימה למודעות סביבתית וחברתית, זהו סממן לעובדה שאלו חברות טובות יותר ובעלות הנהלה חזקה. חברה שלא מתחשבת בדברים האלה היא חברה שיהיה לה קשה לשרוד בעולם כיום״.

הרעיון שתשואה גבוהה והשקעה בחברות ערכיות הולכות יד ביד אינו מפתיע, שהרי חברה הפועלת בצורה מוסרית, חשופה פחות להתנהלות בלתי תקינה שמסכנת את הרווחיות שלה. אימוץ מדיניות ESG על ידי חברות, יכול להביא להפחתת הסיכון ארוך הטווח שלהן. לאורך השנים, חברות שלא נקטו במדיניות אחראית, ספגו הפסדי תשואה כבדים בעקבות התרחשויות הקשורות לנושא, כמו למשל חברת פולקסווגן שספגה הפסד של 25% בעקבות חשיפת סקנדל פליטת זיהום האוויר במנועי הדיזל; חברת Bausch Health (לשעבר Valeant Pharmaceuticals) שספגה הפסד של למעלה מ-70% לאחר שנחשף כי ניפחה מחירי תרופות או תאגיד BP שספג הפסד של 30% לאחר אסון אוניית הנפט הגדול בהיסטוריה.

השקעות שתורמות לשינוי חיובי

דירוג החברות החכמות הוא עניין משמעותי גדול בתחום. קיימים מספר דירוגים מקובלים בעולם, מתוכם לפחות שלושה דירוגים מובילים. לפי חברת המחקר MSCI מדד ESG המשקלל 36 פרמטרים שונים של השקעות אחראיות, עלה בשנת 2019 ב-27%, זאת אל מול מדד שוק המניות העולמי שלה שעלה ב-24% באותה השנה. השקעות מוטות ESG במדינות מפותחות הסתכמו בכ-30.7 טריליון דולר וחברות שהיו לגביהן מחלוקות ESG, מחקו 534 מיליארד דולר משווין. קרנות נאמנות וקרנות סל המתמקדות בהשקעות אחראיות, גייסו במהלך 2019 כ-21 מיליארד דולר, פי 5 מהסכום שגייסו בשנת 2018. להשקעות אחראיות גם השפעה ישירה על תשואות: מדד ESG S&P 500 הציג תשואה עודפת של למעלה מ-4.5% בשנת 2019.

השקעות שתורמות לשינוי חיובי, צילום: באדיבות קרן קופנהגן השקעות שתורמות לשינוי חיובי | צילום: באדיבות קרן קופנהגן השקעות שתורמות לשינוי חיובי, צילום: באדיבות קרן קופנהגן

מגדל מתחייבת להפניית למעלה מ-3 מיליארד שקל בשנה מהיקף התיק להשקעות Net Positive, כלומר השקעות שלא רק שנמנעות מפגיעה בסביבה או בחברה אלא אף תורמות לשינוי חיובי, ועומדות כמובן בסטנדרטים הרגילים של תשואה מותאמת סיכון. במקביל, היא תבצע יציאה הדרגתית מהשקעות שאינן תואמות את המדיניות, בקצב של לפחות 10% בשנה.

כחלק מהמדיניות החדשה שגובשה, הודיעה מגדל לאחרונה כי השקיעה מיליארד שקל בקרן הדנית Copenhagen Infrastructure Partners IV הפועלת בתחום האנרגיות המתחדשות. מגדל מהווה את אחד המשקיעים הגדולים בקרן, לצד קרנות הפנסיה הדניות ומשקיעים מוסדיים נוספים. מדובר בהשקעת המשך להשקעה ראשונה שביצעה מגדל בקרן בשנת 2017 בהיקף של כ-600 מיליון שקל.

״כמות ההשקעות שמופנות רק לקרנות בתחום, היא פשוט עצומה״, אומר פישר, ״מלבד קרן קופנהגן הדנית. אנחנו מושקעים ביותר מ-3 מיליארד שקל גם בחברות ישראליות שעונות על הקריטריונים ונגדל בהמשך בצורה משמעותית. לקחנו על עצמנו את המחויבות הגדולה להשקיע 3-4 מיליארד שקל מדי שנה בהשקעות שהן ׳פיור פזויטיב׳, מבלי להזניח את הפן של התשואה כמובן. היעדים הם להוביל את שוק החיסכון בישראל ואנחנו משלבים את היעדים באתגרים האלה. החוסכים שלנו יוכלו להרגיש שהם עושים טוב לעולם גם דרך ההשקעות הכלכליות שלהם, ובמקביל להינות מתשואות מובילות בשוק. אנחנו שואפים לקיים בעתיד מסלולי ESG יעודים ועובדים על הפיתוח המסלולים עם חברת השקעות אמריקאית שמתמחה בתחום.

אני לא חושב שיש עוד גוף ישראלי שלקח על עצמו מחוייבות בסדר גודל כזה, כשהמטרה היא לרדת בהשקעות המותאמות פחות ולהתמקד בהשקעות שהן חיוביות לחלוטין ותורמות נטו לשיפור החברה והסביבה, כל זאת במטרה להגיע להתאמה מלאה עוד כמה שנים. נשמח שאחרים יצטרפו אלינו ונצעד יחד קדימה. זה מוטמע חזק במקומות הכי מתקדמים בעולם״.

לפרטים נוספים והצטרפות למגדל ביטוח >>

תגיות