אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

שבוע קלינטק

"בשבועות הקרובים נוכל להודיע על התחברות בפרויקט הסולארי בתמנע"

כך לדברי אילון ויניש, מנכ"ל EDF אנרגיות מתחדשות ישראל, שרואיין ע"י איתן פרנס, מנכ"ל ומייסד איגוד החברות לאנרגיה מתחדשת בוועידת כלכלה חדשה נטולת פחמן של כלכליסט; לדבריו, "זהו הפרויקט הכי גדול שהמדינה הוציאה כמכרז על קרקע - אלף דונמים. המתקן הסולארי מייצר שישים מגה וואט, ויש בו מעל 150 אלף פאנלים סולאריים"

08.11.2020, 15:52 | תומר הדר

"הפרויקט בתמנע הוא ללא ספק פרויקט מרשים, זהו הפרויקט הכי גדול שהמדינה הוציאה כמכרז על קרקע עוד ב-2016. אלה אלף דונמים במדבר ליד שמורת הטבע של תמנע שהמדינה הוציאה כמכרז לבנות מתקן סולארי קרקעי.

"הוא מייצר שישים מגה וואט, ולקח לנו שנה ומשהו להקים את המתקן עם מעל 150 אלף פאנלים סולאריים – ובקרוב גם נוכל להודיע על התחברות", כך ציין אילון ויניש. מנכ"ל EDF אנרגיות מתחלפות ישראל בכנס "חדשנות לכלכלה נטולת פחמן" של כלכליסט. ויניש עצמו רואיין על ידי איתן פרנס, מנכ"ל ומייסד איגוד החברות לאנרגיה מתחדשת.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי פרנס: "מדובר בפרויקט במדבר אך המקום גם קיים כדי להגן על ערכי הטבע". עוד הוסיף ויניש: " נושא איכות הסביבה והטבע נלקח בחשבון כבר בתוכנית הבנייה. התוכנית נסגרה מול הוועדה לתשתיות לאומיות והמדינה הציגה דרישות רבות כדי שנגן על בעלי החיים ועל הצומח. אפילו זרעי צמחים בחול נשמרו על ידנו בנפרד והוחזרו אל הקרקע עם תום הבנייה, כדי שמיני הצומח הנדירים של האזור יוכלו לשוב ולפרוח. לקחנו זאת בחשבון והפרויקט פורץ דרך הן טכנולוגית והן סביבתית".

מימין: איתן פרנס, אילון וניש מימין: איתן פרנס, אילון וניש מימין: איתן פרנס, אילון וניש

לדברי פרנס: "באזור זה פועלת המועצה המקומית אילות ביחד עם אילת חלץ – הם למעשה שותפיכם המקומיים לנושא וקיים שיתוף פעולה עם אנשי האזור". לדברי ויניש: "אכן, כל האזור גויס לנושא האנרגיה המתחדשת ואנו עבדנו עם מנהלת אילת אילות שיזמה את הפרויקט מול מנהל מקרקעי ישראל ורשות החשמל, עבדנו גם עם הישובים בתקופת הקורונה לנוכח האבטלה שנוצרה באזור וגייסנו מקומיים וגם בתי מלון ומתקני אירוח. עבדנו עם כל הרשויות המקומיות".

ואולם, בסופו של דבר נשאלת השאלה תוך כמה זמן פרויקט כזה הופך לאופרטיבי. לדברי פרנס: "לוח הזמנים מהווה אתגר. בעצם יש צורך לפעול במהירות אך גם בחוכמה". לדברי ויניש: "הפרויקט לקח זמן, קודם כל כשמונה שנים נדרשו להוצאת המכרז. הרעיון הוא מתחילת שנות האלפיים אך המכרז יצא בשנת 2016. לקח לנו כמעט שנתיים להוציא תכונית בנייה והיתר בנייה. בנינו זאת בשיא המהירות – כשנה ומשהו כדי לסיים בימים אלה את הפאנל האחרון והכוונה היא לבצע חיבור לרשת עד סוף 2020 כך שמדובר גם בעמידה ביעדי הממשלה. הינו אמורים לעשות זאת עד יולי 2022 אך קיצרנו את עבודתנו כדי לסיים בזמן".

לדברי פרנס: "EDF היא חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בעולם, אך במה ממוקדת פעילות החברה?"

לפי ויניש: "EDF היא חברת החשמל הלאומית של צרפת והיא הגדולה בעולם עם 160 אלף עובדים, שמונים כורים גרעיניים ונוכחות חזקה באנרגיה מתחדשת זה עשרות שנים. נושא זה קודם על ידי EDF עוד לפני שהיה בכותרות. EDF עובדת בכשלושים מדינות ומחזיקה ב-15 אלף מגה וואט של אנרגיה מתחדשת. הרוב מגיע מטורבינות רוח ולאט לאט אנרגיית השמש עולה באחוזים. הוחלט לפני כעשור להתחיל פעילות בישראל, עם פיתוח של פרויקטים עם ישובים ומכרזים בהם זכינו".

עוד ציין ויניש: "אנו חברת בת אך חברה ישראלית לחלוטין. יש לנו כ-70 עובדים שהם ישראלים והחברה עובדת בכל השרשרת – גם פניה לישובים וסגירת הסכמים לפיתוח פרויקטים, גם היתרי בנייה, גם תכנון. אנו מפקחים על בנייה באמצעות קבלנים מקומיים ולאחר ההקמה אנו נשארים עם הפרויקטים לאורך כל חיי הפרויקט. כך אנו עובדים על כל מגוון התפקידים בתחום האנרגיה המתחדשת".

עוד ציין ויניש: "אנו מפעילים 320 מגה וואט וזהו חלק מכובד ממה שנבנה בישראל. אנו בונים כעת עוד 250 מגה וואט שטרם חוברו לרשת ויש לנו תיק של שטחים שסגרנו מול ישובים אשר בתהליך פיתוח של תוכנית בנייה בדרך להפוך משטח חקלאי לייעוד הנדסי. התיק הזה של הפרויקטים הוא מורכב משטחים אשר שווים כאלף מגה וואט נוספים".

פרנס ציין כי: "לאחרונה הודיע שר האנרגיה על הכפלה של היעד לשימוש באנרגיה מתחדשת. מה שהיה 17% הוא כעת מעל 30% ומתוכם 26% הם אנרגיה סולארית, זוהי הגדלה משמעותית של האנרגיה שישראל תצטרך". לדברי ויניש: "זהו יעד סביר ובר השגה. יש לשחרר לשם כך משאבים קרקעיים של המדינה. יש אדמות מתאימות לכך שיש לאפשר לבנות עליהן. נדרש גם תיאום מול חברת החשמל ונדרשים גם יזמים. אנו ממשיכים לחפש אפשרויות לבנות ואני סבור שיעד זה הוא יעד סביר. היו גם מי שתמכו ביעד יותר גבוה אך עלינו להתחיל במה שיש" .

"מכרז האגירה פורץ דרך ברמה עולמית"

לדבריו: "כמובן, גם נושא אגירת האנרגיה חשוב, אגירה מאפשרת שימוש באנרגיית השמש כמובן גם בלילה. מדינת ישראל בהיבט זה פחות נדרשת לאגירה ממדינות אחרות, אנו זקוקים לעוד יותר אנרגיית שמש בשביל מזגנים למשל, ואנו כבר מכינים את השלב הבא – להוסיף יכולת אגירה כדי לתת חשמל גם בשעות הערב. כבר פורסם מכרז על ידי רשות החשמל והדבר פורץ דרך ברמה עולמית, אין מדינות אחרות שהלכו כה רחוק על האפשרות לתת ליזמים לבנות פרויקטים סולאריים עם אגירה. בדצמבר הקרוב יפורסם מכרז נוסף ואנו רואים זאת כמסלול מרכזי להתפתחות השוק הסולארי בישראל. הדבר יקל על הרשת ובמקום שכל החשמל של המתקן הסולארי יצא לרשת, אנו נוכל להזרים פחות בצהרים ולהשתמש ברשת כל היום וכל הלילה, מה שיקל על קליטת אנרגיות מתחדשות".

עוד הדגיש ויניש: "המתקן בתמנע מחובר לרשת ההולכה הארצית וייצר חשמל בשבועות הקרובים – החשמל יגיע לצפון. אזור תמנע יהיה בעודף חשמל סולארי והחשמל של תמנע יאיר את תל אביב. גגות למשל, כלומר מתקני גגות, משרתים את הרשת המקומית בתוך השכונה בה הם נמצאים וכשיש שמש לא תמיד יש צריכה. מבחינת ניהול רשת נכון, חשוב שיהיו מתקנים שחברת חשמל תוכל לראות ולדעת כיצד לכוון את החשמל מדרום לצפון או להיפך, וזה לא יכול לקרות עם פרויקטים קטנים כמו שיש על גגות, וכמובן שיעילותם של פרויקטים כאלה גדולה יותר. למעשה אנו בונים באשלים מתקן נוסף, אשר מייצר חשמל בתעריף של שמונה אגורות לקילוואט שעה. גגות כעת מקבלים 45 אגורות והדבר ממחיש את ההבדל בין פרויקט תעשייתי לבין פרויקטים קטנים על גגות".

תגיות