אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סין תתגעגע לטראמפ, בריטניה תקבל כתף קרה צילום: אם סי טי

סין תתגעגע לטראמפ, בריטניה תקבל כתף קרה

אחרי ארבע שנים של דיפלומטיה פרועה בבית הלבן, מנהיגים בעולם יפעלו לשיקום הסכמים ויחסים. בבייג'ינג נרשמה אכזבה לאחר שאבד הסיכוי להתחזקות על חשבון ארה"ב המשוסעת. בלונדון, אין זה סוד שביידן סולד מ"טראמפ הבריטי"

08.11.2020, 22:51 | עדי ברק ותמר טוניק

אנחת רווחה קולקטיבית נשמעה בסוף השבוע במסדרונות ההנהגה ברחבי העולם, עם היוודע נצחונו של ג'ו ביידן בקמפיין 2020 לנשיאות ארה"ב.

אחרי ארבע שנים מתישות וכאוטיות שבמהלכן הנשיא טראמפ פירק הסכמי סחר, השמיץ ולעג למנהיגים ופעל בניגוד לכל קוד דיפלומטי מקובל, ההנחה הרווחת היא כי כעת ימהרו ראשי מדינות להתפנות לשיקום היחסים הפגועים.

עם זאת, לא כולם צוהלים. הניצחון של ביידן התקבל ברגשות מעורבים בבייג'ינג, זאת משום שלפי הערכות הממשל, ארבע שנים נוספות של טראמפ בבית הלבן היו תורמות עוד לקיטוב ולהיחלשות המעצמה החזקה בתבל, ועקב כך, לעלייתה של סין.

קראו עוד בכלכליסט

ר"מ קנדה ג ר"מ קנדה ג'סטין טרודו | צילום: רויטרס ר"מ קנדה ג

סין: יחסי הסחר לא בהכרח יתחממו

תחת הנשיא טראמפ, יחסי וושינגטון ובייג'ינג הידרדרו לשפל כמותו לא נראה שנים רבות, זאת בצל מלחמת סחר מרה שבה פתח הנשיא האמריקאי במסגרת אסטרטגיית "אמריקה תחילה". סין נאלצה להתמודד עם ההשלכות הקשות של מכסים כבדים וחרמות על תוצרתה, משבר שרק החריף והלך בעקבות התפרצות מגפת הקורונה, או "הנגיף הסיני" כפי שמכנה אותו טראמפ.

עם זאת, נשיא סין שי ג'ינפינג לא בהכרח חש הקלה כעת, וייתכן ובייג'ינג אף מאוכזבת מתוצאות הבחירות. הסיבה איננה כמובן חיבה מיוחדת לטראמפ, אלא משום שכהונה נוספת של הנשיא הפרובוקטיבי ומשולח הרסן היתה מגדילה את סיכוייה של סין לסגור פערים מול ארה"ב.

המסר הזה הועבר בשבועות האחרונים לציבור הסיני באמצעות הטלוויזיה הממשלתית, כאשר בשידורי החדשות ההתמקדות היתה לא בבחירות עצמן, כי אם בהפגנות נגד טראמפ, בסלידה ממנו, ובהשתוללות של מגפת הקורונה ברחבי ארה"ב בשל הזלזול שלו בנגיף.

ר"מ בריטניה בוריס ג ר"מ בריטניה בוריס ג'ונסון | צילום: אם סי טי ר"מ בריטניה בוריס ג

לפי דיווח ב"פייננשל טיימס", אחד מיועציו של ביידן הגדיר את סדרי העדיפויות שלו בתחום מדיניות החוץ כ"סין.סין.סין.רוסיה". אף כי החששות מבייג'ינג גדולים יותר כיום מכפי שהיו בעידן הנשיא אובמה, לא ברור איזו אסטרטגיה ישאף ביידן ליישם מולה בכל הנוגע למינונים של שיתוף פעולה ושמירה על תחרותיות. גם אם לא יצדד במלחמה קרה חדשה, ביידן ישאף לשמר את מעמדה של ארה"ב בזירה הטכנולוגית. במקביל, ביידן יבקש לחזק את שיתוף הפעולה עם שותפות אירופיות בנושאים של פיקוח על השקעות, שיתוף מידע מודיעיני וטכנולוגיות חדשות, זאת בניסיון ליישר קו בכל הנוגע למעמדה של סין, כך לפי גורם רשמי מטעם קמפיין ביידן, שצוטט בפייננשל טיימס. אף כי ביידן ימתן את הרטוריקה האגרסיבית שאפיינה את שנותיו של טראמפ, אירופה שותפה עתה למגמה של זהירות גדלה והולכת מול בייג'ינג. משכך, התחייבותו לשקם בריתות ישנות, בין השאר על מנת למתן את עלייתה של סין, בוודאי מדאיגה כעת את בייג'ינג.

זירה אחת שסין תוכל למצוא בה נחמה היא המלחמה בהתחממות הגלובלית, יעד חשוב שהגדירה המפלגה הקומוניסטית במסגרת תוכניות החומש. כעת, עם הסתלקותו של האויב מספר אחת של המלחמה האקלימית, ביידן בוודאי יחפש שיתוף פעולה עם סין בתחום זה, בפרט שהתחייב להירתם ליעדי הסביבה מיד עם כניסתו לבית הלבן.

גרמניה: יצרניות הרכב מחכות לביידן

אנחת רווחה מאופקת נרשמה שלשום בגרמניה, עם ההודעה על זכייתו של המועמד הדמוקרטי במרוץ לנשיאות ארה"ב. טראמפ, שעדיין מנסה להפוך את תוצאות הבחירות, נתפס כמי שערער את הסחר החופשי העולמי ופירק את המוסדות הרב־לאומיים שגרמניה נסמכת עליהם מבחינה כלכלית. מלחמתו בסין הפריעה ליצואנים הגרמנים, תעשיית הרכב המקומית ספגה ממנו איומים במכסים, ומערכת היחסים שלו עם הקנצלרית אנגלה מרקל ידועה לשמצה.

כעת, ברלין מקווה כי מי שיוביל את שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה יסיר את המכשולים הכלכליים שהציב קודמו.

גם בארה"ב אופטימיים לגבי התקרבות מחודשת בין הצדדים בעת הקרובה. "היום שבו ביידן ינצח יהיה היום שבו היחסים יתחילו להשתפר", אמר בסוף השבוע חבר הקונגרס לשעבר מייקל קפואנו ל"דה לוקאל". "זה לא אומר שנחזיק ידיים ונאהב אחד את השני, אבל זה כן אומר שנשוב לסטנדרטים נורמליים של ויכוחים ודיונים בין חברים. ואם גרמניה היא לא אחת מהחברות שלנו, אז אין עוד הרבה מדינות אחרות שנוכל לכנותן כך".

עם זאת, הציפייה כי מחליפו של טראמפ ינהג באופן שמתקבל בעין יפה יותר בקרב הציבור הגרמני, אינה סותרת את ההערכות כי מהלכיו יהיו דומים במהותם. כך למשל, ברנד לנגה, חבר המפלגה הסוציאל־דמוקרטית העומד בראש ועדת הסחר של פרלמנט האיחוד, סבור כי ביידן ימשיך לקדם יוזמות פרוטקציוניסטיות, גם אם אלה יוצגו בצורה פייסנית יותר.

"אני צופה שלושה חודשי הקלה, שאחריהם כולם ישימו לב שבמובנים רבים, ואני מתכוון רק מבחינה גיאופוליטית, ממשל ביידן לא יהיה שונה באופן מהותי מממשל טראמפ", הסכים גם ג'ונתן הקנברויך, בכיר במועצה האירופית ליחסי חוץ.

ביידן מצידו כבר הודיע כי יקדם קמפיין בהשקעה של 400 מיליארד דולר כדי לעודד את האמריקאים לרכוש סחורות מתוצרת מקומית. בנוסף, הצהיר כי ממשלו לא יחתום על הסכמי סחר בינלאומיים חדשים לפחות עד תום קמפיין זה. מדובר בבשורה עגומה עבור היצואנים הגרמנים שמשוועים להתקדמות במו"מ בנושאי סחר בין שתי המדינות. תעשיית הרכב היא אחת מבעלות העניין המרכזיות. "הסכם סחר חופשי מקיף יהיה נכס משמעותי", טען בשיחה עם מגזין "פורצ'ן" הילדגרד מולר, נשיא איגוד תעשיית הרכב הגרמנית. "זאת, מפני שארה"ב תישאר אחד השווקים החשובים ביותר שלנו".

בריטניה: ביידן לא תומך בברקזיט

"טראמפ הבריטי", כך הגדיר הנשיא האמריקאי היוצא את ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, וביידן הסכים עם הקביעה הזו כאשר הגדיר את ג'ונסון, די בסלידה, "סוג של שיבוט פיזי ורגשי" של טראמפ. לפי גורמים בקמפיין של ביידן ששוחחו עם "ביזנס אינסיידר", הנשיא הנבחר מתייחס לראש הממשלה הבריטי כאל פופוליסט ימני קיצוני שקרוץ מאותם חומרים כמו יריבו הרפובליקני.

טראמפ המתין בקוצר רוח כדי לחזק את ברית הסחר עם בריטניה לאחר פרישתה מהאיחוד האירופי, והיחסים בין המנהיגים נראו חמימים למדי. כעת, מערכת היחסים המיוחדת הזו צפויה להצטנן תחת ביידן. כך להערכת פרשנים בתקשורת הבריטית.

טראמפ ניצח בקמפיין הראשון לנשיאות באותה שנה שבה בריטניה הצביעה בעד עזיבת האיחוד האירופי במסגרת משאל העם על ברקזיט. בשלהי כהונת אובמה, ביידן והבוס לא הסתירו את העדפתם להישארות של בריטניה באיחוד. המהלכים האחרונים שביצעה ממשלת בריטניה סביב הברקזיט לא התקבלו באהדה על ידי דמוקרטים מובילים והלובי האירי, כולל הנשיא הנבחר. ביידן ציין כי הוא לא יאפשר לשלום בצפון אירלנד להפוך ל"קורבן של הברקזיט", עם ייבחר. באותה נשימה הוא ציין כי יחסי הסחר העתידיים שעליהם הסכימו בריטניה וארה"ב תחת טראמפ, יהיו תלויים בכיבוד הסכם השלום הזה.

מהסיבה הזו, ביידן עשוי בשלב ראשון לקדם שיחות עם בריסל, ברלין או פריז, ו"מערכת היחסים המיוחדת" עם בריטניה, כפי שהגדירה טראמפ, בוודאי תצטנן. עם זאת, היחסים בין בריטניה לארה"ב הם ותיקים ועמוקים, ולפחות בתחומי הדיפלומטיה, הביטחון והמודיעין, הם צפויים להישמר.

לסלידה הזו יש מספר שורשים, העמוק שבהם, התבטאויותיו של ג'ונסון ב־2016 כלפי ברק אובמה, כאשר התייחס אל מורשתו "הקנייתית באופן חלקי" וטען כי בשל כך הוא חש סלידה מובנית כלפי האימפריה הבריטית. לפי מקורות בקמפיין של ביידן, "לג'ו יש זיכרון ארוך", כשזה מגיע לסוגיות כאלה. "ברק אובמה וג'ו ביידן הם משפחה. לא מדובר כאן על שותפות פוליטית", ציינו בפני הביזנס אינסיידר.

קנדה: התחרות על הטאלנטים תתעצם

היחסים הכלכליים בין ארה"ב לבעלת הברית ההיסטורית מהצפון ידעו משברים בתקופת הנשיא טראמפ, אך כעת מעריכים כלכלנים כי לפחות חלקם ידעכו. בנק אוף מונטריאול סבור כי הקנדים יכולים לצפות ליציבות רבה יותר ביחסי המסחר בין שתי המדינות בעקבות נצחונו של ביידן. גם האג'נדה הפרו־סביבתית של הנשיא הנבחר, שאותה קידם כאחת מאבני היסוד בקמפיין שלו, תמצא לה ידידים בקנדה. עם זאת, לא מן הנמנע כי הסוגייה תגרור גם חיכוכים.

ג ג'ו ביידן ונשיא סין שי ג'ינפינג ב־2015 | צילום: אם סי טי ג

כך לדוגמא, ביידן מתנגד לפרויקט צינור הנפט אלברטה־טקסס, שאת הקמתו אישר ממשל טראמפ ונתפס כמשמעותי לענף האנרגיה הקנדי. זאת, אף שאלברטה השקיעה כבר מיליארדי דולרים בצינור שאמור להזרים יותר מ־800 אלף חביות נפט ביום. גם אסטרטגיית "קנו אמריקאי" של ביידן נתפסת כאיום על השכנה הצפונית, בשל התלות שלה במסחר עם ארה"ב.

בנוסף, התוכנית הכלכלית של הנשיא הדמוקרטי לעתיד כוללת החזרת שרשראות אספקה אמריקאיות קריטיות חזרה לארה"ב, כדי להפחית את התלות במדינות אחרות בעתות משבר. מהלכים כאלה עלולים להזיק לחלק מענפי הייצור הקנדיים.

חזית נוספת שעשויה לאתגר את אוטאווה היא קליטת עובדים מיומנים ממדינות זרות, על רקע תחרות עם ארה"ב שצפויה להתעצם תחת ביידן. נשיא ומנכ"ל חברת שירותי ההגירה אנבוי גלובל, דיק בורק, סבור כי ביידן יקל את ההגבלות שהטיל ממשל טראמפ בנושא - לרבות גיוס טאלנטים על ידי אמריקה התאגידית. לדבריו, בשעה שטראמפ הקשה על חברות אמריקאיות לגייס עובדים מיומנים זרים, קנדה נהנתה מההפקר.

בחודש שעבר פרסמה קנדה תוכנית להבאת 1.2 מיליון עובדים זרים מיומנים. המהלך שצפוי להתפרס על פני שלוש שנים נועד להתמודד עם המחסור בכוח עבודה ולהמריץ את הכלכלה שנפגעה מהמגפה. מטרות אלה עלולות להיות קשות יותר להשגה אם ארה"ב של ביידן תאמץ מדיניות הגירה פרוגרסיבית יותר שתמשוך טאלנטים מרחבי העולם.

תגיות