אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשרות אלפי סניקרס נסחפו לאוקיינוס: השראה לתערוכה

עשרות אלפי סניקרס נסחפו לאוקיינוס: השראה לתערוכה

בתערוכה חדשה שמוצגת בימים אלה במוזיאון “בראטלבורו” בוורמונט שבארה"ב, זוכות הסניקרס הללו לפרשנות אמנותית מפתיעה

11.11.2020, 08:05 | רעות ברנע

את מקום הכבוד בפסגת האופנה והצרכנות תפסו נעלי "אייר ג'ורדן" של נייקי, הקרויות על שם מייקל ג’ורדן, לפני עשרות שנים. בתערוכה חדשה שמוצגת בימים אלה במוזיאון “בראטלבורו” בוורמונט שבארה"ב, זוכות הסניקרס הללו לפרשנות אמנותית מפתיעה.

מאחורי התערוכה שנושאת את השם " Overboard” עומד אנדי יודר, אמן אמריקאי מהבירה וושינגטון. הואיצר את התערוכה בעקבות מקרה מ־1990 שבו בשל סערה בצפון האוקיינוס השקט נפלו חמש מכולות מאונייה שהיתה בדרכה מסיאול לסיאטל ומתוכן השתחררו לים 61 אלף זוגות נעלי נייקי. התקרית שזכתה לשם “The Great Sneaker Spill” (“דליפת סניקרס הגדולה”) נהפכה לסמל לאסון סביבתי, וגם לאירוע מכונן בהיסטוריה של ה"סניקרהדס" — המכורים לסניקרס ברחבי העולם: במשך חודשים היטלטלו עשרות אלפי זוגות הנעליים בגלי האוקיינוס, עד שב־1991 נסחף חלק גדול מהם אל חופי וונקובר שבקנדה. המקרה גם שימש בסיס למחקר על זרמי האוקיינוס.

סניקרס אייר ג’ורדן שיצר מאשפה האמן אנדי יודר סניקרס אייר ג’ורדן שיצר מאשפה האמן אנדי יודר סניקרס אייר ג’ורדן שיצר מאשפה האמן אנדי יודר

יודר נתקל במידע על האירוע בשנה שעברה וזה מה שהוביל אותו ליצור 250 עבודות המבוססות על אותו דגם איקוני של נייקי, שכולן עשויות מאריזות ממוחזרות. כך אפשר למצוא סניקרס מעטיפת האלבום של הכוכב הצעיר הארי סטיילס, שעשויות מאריזות של בירה קורונה, בירה היינקן, מאריזות של הדואר האמריקאי, מאריזות של מותגי מזון כמו נספרסו וגם כאלה בלבן מוחלט. את מאות העבודות (שגם מוצעות למכירה במחיר של 750־1,000 דולר לעבודה) הציב יודר בתערוכה כמו בחנויות נעליים: על מדפי תצוגה ארוכים. את הדגם, אייר ג'ורדן 5, בחר יודר מכיוון שהוא יוצר באותה השנה שבה התרחשה הדליפה.

לעיסוק בענייני סביבה, במיצב יש גם אמירה על העולם הצרכני שבו אנחנו חיים. "סניקרס הן פריט שחוצה גבולות רבים", הסביר יודר ל”ניו יורק טיימס”. "הן רלוונטיות לכל אוכלוסיה, בלי קשר לצבע, לגזע, למעמד, לגיל. זה מה שהפך אותן לכלי מושלם לפרויקט מסוג כזה – כי כולם יכולים להתחבר אליהן". את האריזות שמהן יצר את הנעליים, מספר יודר, הוא מצא לרוב בפחי זבל: "עבורי זה היה כמו לצלול ולחפש פנינים", הוא מסביר.

"הלכתי לבנייני דירות וקומפלקסים והסתובבתי סביב פחי מיחזור. מצאתי הרבה דברים צפויים כמו בקבוקי חרדל של היינז או קופסאות של האגן דאז, אבל גם קופסאות של מותג התכשיטים היוקרתי טיפאניז, אריזות של תיקים של הרמס, ופוסטרים של ברוס לי. אחד הדברים ששמתי לב אליהם הוא שלאריזות של מסעדות מזון אסייאתי יש תמיד גרפיקה נהדרת, ונראה שמשקיעים בהן הרבה מחשבה". בתשובה לשאלה האם לא היה בו קצת חשש לנבור לתוך זבל של אחרים בתקופה של מגיפה משתוללת ענה: "לא לקחתי דברים שהיו מלוכלכים מדי. אני עוטה מסכה וכפפות. עד כה לא חטפתי לא קורונה ולא כינים", אומר יודר.

תגיות