אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלי קנסות, ושאילת תחכה: החרדים צוחקים כל הדרך לקלפי צילום: צילום מסך

פוליטי כלכליסט

בלי קנסות, ושאילת תחכה: החרדים צוחקים כל הדרך לקלפי

המפלגות החרדיות מסכמות שבוע מוצלח: הקפאה של העלאת הקנסות על הפרת הנחיות הקורונה, קידום מהלך לאישורי החלמה שיאפשרו עוד לימודים בישיבות, והזרמת כספי ביטחון תזונתי לחרדים תחילה. כשהבחירות בפתח הברית הזו חשובה לנתניהו מתמיד

12.11.2020, 08:38 | צבי זרחיה

אמש התכוננה מליאת הכנסת לאשר בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק פרטית להקמת "איים תיירותיים", המאפשרים את פתיחתם של בתי מלון באילת ובאזור ים המלח. מדובר בהצעת חוק ממשלתית שאותה משך ביום שני מהמליאה שר הבריאות יולי אדלשטיין.

קראו עוד בכלכליסט

החקיקה התעכבה בכמה ימים, בין היתר משום שיו"ר ועדת החוקה יעקב אשר (יהדות התורה) הכניס אליה "עז": סעיף שלפיו אדם שהחלים מקורונה יקבל "תעודת מחלים", שתאפשר לו הקלה במגבלות. מחלימים - ובהם רבבות חרדים שהחלימו מקורונה - יוכלו להיכנס לאיי התיירות בלי בדיקת קורונה. כמו כן, התעודה תקל עליהם ללמוד בקפסולות בישיבות, להתפלל בבתי כנסת וגם לצאת מעירם אם הוטל עליה סגר. בעקבות ההסתייגויות הללו משך אדלשטיין את הצעת החוק הממשלתית.  

נתניהו, אמסלם ואדלשטיין ויו"ר ועדת החוקה יעקב אשר חוגגים בטוויטר את החוק שיאפשר לפתוח את אילת — שהדיון בו נדחה, צילום: צילום מסך נתניהו, אמסלם ואדלשטיין ויו"ר ועדת החוקה יעקב אשר חוגגים בטוויטר את החוק שיאפשר לפתוח את אילת — שהדיון בו נדחה | צילום: צילום מסך נתניהו, אמסלם ואדלשטיין ויו"ר ועדת החוקה יעקב אשר חוגגים בטוויטר את החוק שיאפשר לפתוח את אילת — שהדיון בו נדחה, צילום: צילום מסך

אתמול הושגה הסכמה שלפיה החוק לא יאפשר הוספת "איים תיירותים", אלא הממשלה תשקול לקבוע הקלות שיאפשרו פעילות תיירותיות באזור, כמו פתיחה לציבור של מקומות במרחב הציבורי, פתיחת עסקים ובהם מסעדות לקבלת קהל והקלות על התקהלות. והדיון בחוק נדחה בשבוע.

לגבי אישורי ההחלמה נקבע בהצעת החוק כי "הממשלה או קבינט הקורונה ישקלו קביעת הוראות שונות לעניין מי שניתן לו אישור החלמה", רק לאחר שהובאה בפניה עמדת שר הבריאות וחוות דעת מקצועית של משרד הבריאות שלפיה אין בכך כדי לפגוע בתכלית חוק.

דרעי וליצמן נשמו לרווחה

יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן נשמו לרווחה עוד קודם: מוקדם יותר השבוע הם שוב כופפו את ראש הממשלה בנימין נתניהו. בפגישה שקיים עמם שלשום יו"ר הכנסת יריב לוין, סוכם הלכה למעשה למסמס את החוק להעלאת הקנסות על הפרת הנחיות הקורונה, בדגש על הפרות שבלבן התקהלויות או התכנסויות גדולות עד המוניות. הצעת החוק המקורית של הממשלה קבעה קנס של 20 אלף שקל על פתיחת מוסדות חינוך, לעומת 5,000 כיום, לצד קנס של 10 אלף שקל על קיום אירועים או פתיחת בית עסק בניגוד להנחיות.

ראשי המפלגות החרדיות, שמייצגים מגזר שממשיך לפתוח מוסדות לימוד כראות עיניו, ביקשו למנוע את העלאת הקנסות על עבירה זו ואולי על הדרך גם את הקנס על אירועים המוניים, שנפוצים בעיקר בחברות החרדית והערבית. אף שסוכם כי הקנס על פתיחת מוסדות חינוך יועלה רק ל־10 אלף שקל, נציגי החרדים לא התרצו והצליחו להשיג דחייה נוספת. בינתיים, הועלתה הצעה חדשה שלפיה רק קציני משטרה יוכלו לקנוס בסכומים כאלה, אולם גם זו מוקפאת.

על הדרך, מתעכבים ומעוכבים כל העלאות הקנסות, בזמן שישראל מנסה להגביר ולהחמיר אכיפה כדי לשמר את הישגי הסגר השני. אבל שוב מתברר שבעיניו של ראש הממשלה השותפות הפוליטית עם החרדים חשובה יותר משמירה על בריאות אזרחי ישראל והגנה על כלכלה המדינה החבוטה.

וזו רק הכניעה האחרונה של ראש הממשלה בשרשרת דרישות סקטוריאליות מצד שותפיו הטבעיים. רק שלשום נחשפו ב"כלכליסט" בהרחבה הקריטריונים לחלוקת 700 מיליון שקל שהוקצו לביטחון תזונתי במשבר הקורונה והופקדו לחלוקה בידיו של דרעי. התוצאה: הכסף יחולק לזכאים להנחות של מעל 70% בארנונה, הנפוצה מאוד בקרב הציבור החרדי. אלא שקריטריון זה לא כולל כמה מהמשפחות העניות והרעבות ביותר בישראל.

כמו כן, בוועדת הכספים אושרו ביום שני 114 מיליון שקל לתרבות יהודית, כמו למשל בשיעורי תורה ותרבות. עוד אושרה תוספת של מאות מיליוני שקלים למוסדות חרדים במסגרת הוספת 12 מיליארד שקל לתקציב ההמשכי של 2020.

ההטבות הנוכחיות מגיעות אחרי שנתניהו נכנע ללחץ החרדים לפני הסגר השני ומסמס את תוכנית הרמזור שהציע פרויקטור הקורונה לשעבר רוני גמזו. כדי לא להכעיס את החרדים, נתניהו נמנע מהטלת סגר על ערים אדומות, שרבות מהן היו חרדיות. התוצאה היתה ידועה מראש: התחלואה התפשטה בלי הפרעה, ועל המדינה כולה הוטל סגר שני ממושך. גם במהלך סגר זה, הציבור החרדי התעלם במופגן מההנחיות - והדבר עבר בשתיקה ובקריצה מצד נתניהו והליכוד. מיד כשהסגר תם, ראש הממשלה מיהר לאשר פתיחת בתי כנסת תחת מגבלות, בעוד שחנויות הרחוב נותרו סגורות.

הדלת המסתובבת של ליצמן

לכל אלה יש לצרף את שיתוף הפעולה בין נתניהו לבין ליצמן בכל הנוגע לכהונתו כשר שיכון, לאחר שזה מונה לתפקיד לאחר שביקש לעזוב את משרד הבריאות על רקע הביקורת שהוטחה בו. ליצמן מינה את יאיר פינס כמנכ"ל משרד השיכון, אבל לפני כחודשיים הודיע כי הוא מתפטר ואינו מוכן לכהן כשר בממשלה, על רקע העוינות לטענתו לחרדים במסגרת המאבק בקורונה.

אלא שנתניהו רוצה את ליצמן קרוב לידו ומיהר למצוא לו את משרת סגן שר השיכון - בדומה לפטנט שהמציא עבורו בעבר במשרד הבריאות. אך כעת נראה שליצמן לא ממש רוצה לחזור למשרד השיכון וממתין בלשכתו בכנסת כדי לראות אם יוקדמו הבחירות.

בינתיים, מי שמנהל את המשרד הוא ראש מטה שר השיכון מוטי בבצ'יק, הנחשב ליד ימינו של ליצמן. בשעה שר השיכון החדש יצחק כהן מכהן גם כשר במשרד האוצר. את ימיו מעביר כהן בלשכתו במשרד האוצר, ולא בלשכת שר השיכון, עד שליצמן יחליט אם לשוב למשרד כסגן השר.

מה שעשוי למשוך אותו בחזרה לשם היא תוכנית הדגל שלו "דירה במחיר מופחת" שאמורה להחליף את מחיר למשתכן שהוביל שר האוצר לשעבר משה כחלון. התוכנית אושרה לפני חודשיים על ידי מועצת מקרקעי ישראל, ובימים האחרונים מתקיימים דיונים בין משרדי האוצר לשיכון כדי לקדם את התוכנית, אף שליצמן כבר לא במשרד.

כעת, המשימה הבאה של החרדים היא לחוקק חוק גיוס חדש עוד לפני התפזרות הכנסת, בשל החשש שייערכו בחירות במרץ 2021 - סמוך למועד שבו יפוג לפי החלטת בג"ץ תוקפו של חוק הגיוס הקיים. הפוליטיקאים החרדים מעדיפים לקבל כעת הטבות בחוק גיוס חדש על פני חקיקתו בכנסת הבאה, שבה לא ברור עד כמה יצליחו לשמור על כוחם.

תגיות