אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרוש חיסון נגד שקרים צילום: רויטרס

ניתוח כלכליסט

דרוש חיסון נגד שקרים

נתניהו הכריז שאנחנו בדרך לניצחון על הקורונה ושהחיסון בדרך אלינו. אלא שהאמת שונה בתכלית: החיסון רחוק והמגפה לא נבלמת

15.11.2020, 06:54 | אדריאן פילוט

1. "ההסכם נחתם! לפני שעה קלה נחתם ההסכם בין מדינת ישראל וחברת פייזר על אספקת 8 מיליון מנות חיסון שיספיקו ל־4 מיליון תושבים", בישרה ההודעה המשותפת של משרד ראש הממשלה ושר הבריאות ביום שישי בארבע אחר הצהריים. הודעה זו הגיעה שעתיים וחצי אחרי ההודעה שיצאה מלשכת רה"מ והכריזה: "זהו יום גדול למדינת ישראל ויום גדול בדרך לניצחון שלנו על הקורונה. ברגעים אלו אנחנו חותמים על ההסכם עם חברת פייזר".

בעוד חודש וחצי החיסונים כאן, הבטיח ראש הממשלה. ערב לפני, אתם כבר מנחשים, שיגר נתניהו עוד הודעה באותו סגנון. ייאמר לזכותה של התקשורת הישראלית כי מאותו יום חמישי היא החלה לדווח אך ורק באמצעות הדלפות כי התמונה רחוקה שנות אור מזו שהפוליטיקאים מנסים לייצר. אלא שככל שהזמן עובר והמחדלים סביב הטיפול הכושל בקורונה נחשפים, רמת הדיסאינפורמציה הזדונית שיוצאת מלשכותיהם של רה"מ נתניהו ושר הבריאות אדלשטיין מרקיעה שחקים. כאשר משתכנעים כי נתניהו, אדלשטיין ושר האוצר כץ הגיעו לשיא הציניות, מקבלים עוד מנה גדושה של פרופגנדה פוליטית שהקשר בינה לבין המציאות מקרי.

קראו עוד בכלכליסט

2. לא רק לתקשורת הישראלית חייב עם ישראל תודה גדולה, אלא בעיקר לד"ר שרון אלרעי־פרייס, הממונה על הבריאות הציבור, שבגבורה בלתי מבוטלת בימים אלו – גבורה שבהחלט יכולה לעלות לה במשרתה – הגיעה ביום שישי לאולפנים והסבירה בריש גלי כי מעט מאוד ידוע על החיסון הזה, ולא ברור בכלל אם ייצא לפועל. ואם כן, לא בטוח שהוא בטוח לכלל אזרחי ישראל ובכלל לא בטוח שהוא יצליח. וגם אם כל התנאים האלו ימולאו – החיסון לא יהיה מוכן בחורף הזה ואנחנו לא נקבל אותו ראשונים. חשוב להבהיר כי למרות ההצלחה בניסויים, החיסון עדיין אינו מאושר על ידי ה־FDA וגם לא על ידי משרד הבריאות הישראלי. כאשר נשאלה אלרעי־פרייס מה באמת אנחנו יודעים, היא הודתה במבוכה שאותה התקשתה להסתיר: מעט מאוד. היא אף נשאלה אם היתה נותנת לילדיה את החיסון וענתה בנימוס שלא.  

החיסון של פייזר. עוד ארוכה הדרך לניצחון, צילום: רויטרס החיסון של פייזר. עוד ארוכה הדרך לניצחון | צילום: רויטרס החיסון של פייזר. עוד ארוכה הדרך לניצחון, צילום: רויטרס

יתרה מזו, פרסום ב-ynet מעלה בעיה נוספת - והיא זכותה של פייזר לא לקיים את ההסכם במלואו. פייזר לא התחייבה לספק לנו את כל הכמות שעליה דווח, אם בכלל. מה שכן הוסכם הוא שהחברה שומרת את הזכות להחזיר את המקדמה של 120 מיליון שקל אם תחליט לסגת מהעסקה. כלומר, זכותה של החברה לא לקיים את ההסכם כלל. פייזר, אחת החברות הגדולות בעולם, קיבלה החלטה אסטרטגית לוותר כמעט לחלוטין על כספים ממשלתיים (למעט מקדמות שקיבלה על חשבון רכישת חיסונים) ולצאת להרפתקה של פיתוח חיסון לקורונה לגמרי לבד. ההחלטה הזו הוסברה בכך שהחברה לא רצתה להיות תלויה בממשל האמריקאי, ולבטח לא להיכנס להליך של דיווחים אינסופיים מול השלטונות. החברה החליטה להשתחרר מלחצים פוליטיים ולקחה על עצמה סיכון עצום — תוך השקעה שנאמדת בכמיליארד דולר – כדי שהיא תוכל למקסם רווח ולמכור את הסחורה למרבה במחיר. הרי פייזר היא לא רק חברה מסחרית אלא חברת התרופות הגדולה בעולם עם מחזור שנתי של 52 מיליארד דולר. אם כל הסיפור הזה מתחיל להישמע משונה, הנה עובדה מעניינת על "ידידו" החדש של נתניהו, מנכ"ל החברה, אלברט בורלה: ערב ההכרזה על פריצת הדרך בחיסון לקורונה הוא מכר מניות של החברה ועשה סיבוב של 5.6 מיליון דולר.

3. בניגוד מוחלט לדיווחים ולהצהרות, המו"מ עם פייזר התחיל לפני כמה וכמה חודשים על ידי צוות מקצועי המורכב מאנשי משרדי הבריאות, החוץ והמשפטים ולא על ידי נתניהו. המו"מ האינטנסיבי כבר הניב כמה וכמה טיוטות חוזים אך נתקע על כמה סעיפים, שהחשוב בהם קשור לזהות הנושא באחריות במקרה של נזקים. אישור חיסון לוקח בין 4 ל־5 שנים. כאן קיצרו תהליכים בגלל מצב החירום, אולם העלייה במהירות מתבטאת בעלייה בסיכון. במקביל, ישראל התקדמה עם עוד שלוש חברות – מודרנה, ארקטורוס ואסטרהזנקה. התהליך הזה נוהל נכון. העיכוב מול פייזר היה מוצדק. ניהול הסיכונים היה מקצועי. מעניין יהיה לראות על אילו סעיפים נתניהו ויתר כדי לסגור את החוזה. לפי נתונים שנחשפו ב"כלכליסט" בשבוע עבר, משרד האוצר כבר הקצה למשרד הבריאות לא פחות מ־1.05 מיליארד שקל לחיסון קורונה – עבור שלוש החברות המפתחות. זאת ללא 800 מיליון שקל לפייזר (120 מיליון שקל מקדמה ועוד 680 מיליון שקל תשלום). משילוב הנתונים האלו עולה בבירור כי ישראל השקיעה בחיסון של פייזר פי 2.3 יותר ממה שהשקיעה בממוצע בשאר החברות (כ־350 מיליון שקל). נותר רק לקוות כי ההשקעה הזו לא תרד לטמיון.

4. "ניצחון על הקורונה"? על איזה ניצחון מדברים בכלל? בסוף השבוע פרש פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, שנכנס ברעש וצלצולים ונפרד בקול ענות חלושה, שחוק, ממורמר ומובס. גמזו הגיע עם אסטרטגיה: טיפול דיפרנציאלי במקום עונשים קולקטיביים. ברגע האמת נתניהו ביטל אותו. שקל שיקולים פוליטיים וגנז את שיטת הרמזור אחרי שהשותפים הקואליציוניים הסבירו לו שהם לא מתכוונים לציית. כך הגענו לסגר השני. אחריו, המומחים הסבירו כי קנסות הם שם המשחק ולכן יש להעלותם. שוב אותו ניגון: נתניהו ניסה להעלות קנסות, החרדים התנגדו – והקנסות לא עלו. גם במדינות שנמצאות בימים אלו בעיצומו של חורף (התגודדות בחללים סגורים) ואף נאלצו להיכנס לסגר, מערכות החינוך פתוחות ועובדות. הסיבה לכך מוצהרת: חינוך ילדים זה קודש.

רק ילדי ישראל – אלה שאינם משתייכים למגזר החרדי – תקועים בבית חודשים ארוכים, חשופים לנזקים עצומים שאת חלקם נדע רק בעוד 20 שנה, וממתינים שמקדם התחלואה (ה־R המפורסם) יירד. זאת כאשר כל המומחים, ללא יוצא מן הכלל (למעט "המומחים" של משרד הבריאות), כבר הסבירו כי בתהליך פתיחה ויציאה מהסגר, אין ירידה של ה־R.

 

ואלו הן הדוגמאות של הימים האחרונים, על קצה המזלג. סיפור החיסון של פייזר והריצה אליו מבקשים להסתיר את המחדלים האמיתיים של הטיפול הכושל. הלוואי שפייזר – או חברה אחרת – תפתח חיסון נגד שקרים וספינים.

תגיות