אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חנויות הספרים נותנות פייט לאמזון צילום: Getty Images

חנויות הספרים נותנות פייט לאמזון

מאות חנויות ספרים עצמאיות בארצות הברית ובבריטניה התאגדו לאתר מכירה אחד, “Bookshop.org”, שמציע אלטרנטיבה מודעת חברתית לתאגיד הדורסני

15.11.2020, 08:12 | רעות ברנע

האם מצבה של אמזון כמלכה הבלתי מעורערת של שוק הספרים הבינלאומי בסכנה? יכול להיות, כך גורסים המומחים. זה קורה הודות לשחקנית חדשה בשוק הבינלאומי, פלטפורמה מקוונת בשם "Bookshop.org", שפועלת מאז ינואר האחרון בארה"ב והחודש הושקה גם בבריטניה. כבר ביום הראשון להשקתה בממלכה היא הכניסה רווח של 11 אלף ליש"ט לבעלי חנויות הספרים העצמאיות במדינה. בוקשופ, אם תרצו להגדיר אותה כך, היא הוולט או האטסי של חנויות הספרים העצמאיות. באתר אחד היא מרכזת חנויות וירטואליות של חנויות ספרים עצמאיות שונות מרחבי המדינה, כאשר כל אחת מהן רשאית למכור את מרכולתה, אבל ההזמנה והשילוח נעשים דרך אתר האם, ומתבצעים תוך יומיים שלושה. האופציה ה"מודעת חברתית" לאמזון, כך כבר מכנים אותה ב־CNN. "אני חושבת שהרבה אנשים מודעים עכשיו לעובדה שכל פני שמבוזבז על אמזון הולך ישירות לכיסו של ג'ף בזוס" אומרת ל־CNN ויויאן ארצ'ר, מנהלת של חנות ספרים עצמאית בדרום לונדון. "היום הלקוחות שלנו מבינים כמה חשוב לתמוך גם בחנויות העצמאיות, והפלטפורמה הזו מאפשרת להם את זה".

חנויות הספרים העצמאיות נפגעו מאוד מהמשבר העולמי. הסגרים הארוכים לא אפשרו פתיחת חנויות רחוב, ובכל מקרה יש פחות תנועה של אנשים ברחובות והתיירים נעלמו בכלל. מאבק ההישרדות של חנות הספרים העצמאית המיתולוגית סטרנד בניו יורק זכה בתהודה רבה לאחר שהודיעה כי היא על סף פשיטת רגל, ובעקבותיו קיבלה תמיכה עצומה. בכל התקופה הזו הפלטפורמות המקוונות התחזקו, ובעיקר אמזון ששוברת שיאי רווחים, ברבעון השלישי השנה היא הציגה זינוק של 200% ברווח ושל 37% בהכנסות.

חנות ספרים עצמאית בוושינגטון , צילום: Getty Images חנות ספרים עצמאית בוושינגטון | צילום: Getty Images חנות ספרים עצמאית בוושינגטון , צילום: Getty Images

בוקשופ היא יוזמה של אנדי האנטר, מוציא לאור אמריקאי, שהשיק אותה בארה"ב רגע לפני שפרצה המגפה. "זה היה מסע מטורף", סיפר לגרדיאן הבריטי, "חשבנו שיהיו לנו שישה חודשים להתנסות ולהתכוונן, אבל חמישה שבועות אחרי שפתחנו פרצה המגפה וברגע אחד כמות העבודה נהייתה עצומה". כיום כולל האתר האמריקאי 900 חנויות מרחבי ארה"ב. גם המחזור העסקי שלהם גדל פי כמה וכמה — האנטר מספר שביום אחד במרץ הם ביצעו עסקאות בסכום הכולל של כל העסקאות שביצעו חודש לפני כן, בפברואר. באפריל הסכום כבר עמד על 150 אלף דולר ליום, וביוני הם מכרו ביום ספרים בשווי של מיליון דולר. נכון לעכשיו, ביצעה הפלטפורמה עסקאות בסך של 7.5 מיליון דולר, כולן עבור חנויות ספרים עצמאיות בארה"ב. "אנחנו מקבלים המון הודעות מבעלי חנויות", מספר האנטר, "שמודים לנו שבזכותנו הם יכולים לשלם שכר דירה וביטוח בריאות, אחרת היו קורסים". אל השוק הבריטי היא נכנסת בטיימינג מושלם בדיוק כשהוכרז בה סגר נוסף בעקבות עלייה בתחלואה. "תכננו להגיע לבריטניה בסוף 2021, אולי אפילו 2022", מספר האנטר. "אבל בגלל המצב, המון חנויות בריטיות פנו אלינו וביקשו להשיק את הפלטפורמה גם אצלן". באתר הבריטי נמצאות 130 חנויות ספרים עצמאיות, כשעד סוף השנה האזרחית אמורות להצטרף אליהן עוד כ־200, ותנהל אותו ניקול וונדרבליט שהיתה בכירה באטסי. כיום ניתן לרכוש מהאתר רק בארצות הברית ובבריטניה.

אז נכון, את החוויה הפיזית של לשוטט בחנות ספרים, לעבור ממדף למדף, להוציא בכל פעם ספר אחר, ישן או חדש, לדפדף ואפילו להריח — אי אפשר להעביר באופן וירטואלי. אבל הפלטפורמה מנסה לעשות את הכי קרוב לזה שהיא יכולה: לכל חנות ספרים יש דף נחיתה שהוא אולי קצת כמו חלון הראווה הווירטואלי שלה. בכל אחת מהן יש המלצות שלא נבחרות על ידי אלגוריתם אלא על ידי אנשים רלבנטיים, כמו מנהלי החנויות או כותבים למיניהם. גם הביקורות של אנשי המקצוע מהללות. “זהו רגע מהפכני בהיסטוריה של שוק הספרים, והתפתחות משמעותית של היחסים בין הכותבים לקוראים”, הגדיר זאת פיליפ גווין ג’ונס, הבעלים של ההוצאה לאור הבריטית “Picador”.

האם יש היתכנות למשהו מהסוג הזה גם בארץ? "המעבר של יוזמות מארה"ב לארץ הוא קשה בגלל היקף השוק הקטן אצלנו", אומרת רונה יצחקי, בעלת "המגדלור", חנות ספרים עצמאית בתל אביב שפועלת מאז 2010. "היו בעבר בארץ ניסיונות של חנויות ספרים עצמאיות להתאגד לטובת סיבות שונות, כמו מו"מ מול הספקים להורדת מחירים. אבל זה לא צלח. יש בארץ שאלה לגבי מי יממן ויתחזק את זה, התקציב לא יגיע משום מקום, ונראה גם שאין לאף אחד זמן להתעסק פה ביוזמות, הכל פה מתנהל קצת בכיבוי שרפות. אבל אם היו מציעים לי פלטפורמה כזו, אני מניחה שהייתי שמחה להשתלב בה". המגדלור מחזיק אתר במקביל לחנות הפיזית, כבר משנתיים אחרי הפתיחה, אבל בשנים האחרונות הוא תפס תאוצה ועל אחת כמה וכמה בתקופות של הסגר. "כרגע יש בו חמישית מהמלאי שיש בחנות, אבל אנחנו נותנות לו עכשיו קדימות מבחינת ספרים חדשים כי אנחנו רואות שהקנייה דרך האתר גדלה". ועדיין, השבוע כשפתחו מחדש את החנות השתרך מחוץ לה תור. "לראות תור לחנות ספרים זה באמת משמח", היא אומרת.

תגיות