אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוכם מתווה למימון ימי הבידוד: העובד יישא בעלות יום אחד בלבד צילום: עמית שעל

סוכם מתווה למימון ימי הבידוד: העובד יישא בעלות יום אחד בלבד

למעסיקים עד 20 עובדים תממן המדינה 75% מעלות ימי הבידוד; למעסיקים מעל ל-20 עובדים תממן המדינה 50% מהעלות. ייתכן כי מאחר וההסכם לא תואם את עמדת התעשיינים - שהיו מהעותרים המקוריים נגד מדיניות הממשלה בנושא - הנושא ישוב לבג"ץ

15.11.2020, 13:01 | עמרי מילמן

אחרי עיכוב של יותר משבועיים, יו"ר ועדת העבודה חיים כץ הודיע היום (א') כי הגיע לסיכום עם שר האוצר ישראל כץ בנוגע למתווה מימון ימי הבידוד. לפי הסיכום, העובד יישא בעלות יום בידוד אחד בלבד במקום יומיים (שיקוזז ביום מחלה או יום חופשה לבחירת העובד).

המתווה, בכל הנוגע לחישוב ימי המחלה מרעה את מצבם של העסקים ביחס למתווה המקורי, אושר היום בוועדת העבודה. במקביל אושר מענק חזרה לעבודה המיועד למי שהיה מובטל מעל 75 ימים. המענק יינתן לאותם מובטלים שיחזרו לעבודה (הקודמת או חדשה) בשכר נמוך יותר מזה שהיה להם הקורונה וישלים נתח מדמי האבטלה. באוצר מצפים שהכלי החדש לתעסוקה גמישה שמאפשר העסקה בהיקפים נמוכים יותר יתמרץ את העובדים לחזור לשוק העבודה.

 

קראו עוד בכלכליסט

חיים כץ, צילום: שלו שלום חיים כץ | צילום: שלו שלום חיים כץ, צילום: שלו שלום

בנוסף, למעסיקים עד 20 עובדים, המדינה תממן 75% מעלות ימי הבידוד, ואת היתר יממן המעסיק; למעסיקים מעל 20 עובדים, 50% מעלות ימי הבידוד תמומן על ידי המדינה, והחצי השני על ידי המעסיק, לפי ההסכם המקורי עליו חתמו משרד האוצר, הסתדרות והתעשיינים.

לפי המתווה החדש היום ראשון על חשבון העובד והשני על חשבון המדינה. החלוקה תעשה רק החל מהיום השלישי, וכך למעשה הנטל על המעסיקים בנוגע למספר ימי הבידוד לא נפגע ביחס למתווה המקורי. אולם התעשיניים טוענים כי מדובר בהסכם רע יותר עבור עסקים המעסיקים לעומת המקורי שכן בסיכום במתווה המקורי היו יורדים ימי מחלה על כל תקופת הבידוד שעל חשבון המעסיק ואילו במתווה הנוכחי - מקסימום ימי המחלה הוא 4. בנוסף, במתווה המקורי המדינה נשאה במימון מלא במידה והעובדה נכנס ליתרה שלילית ובמתווה החדש לא. במהלך הדיון אמר כץ כי תוקפו של ההסכם הוא עד סוף מרץ; בנוסף הוגדר ההסכם כפיילוט, שלאחריו ייבחנו התוצאות. הסיכום עוד דרוש לעבור את אישור ועדת העבודה ולאחר מכן את מליאת הכנסת, וייתכן כי מאחר ונעשה בניגוד לעמדת התעשיינים - שהיו מהעותרים המקוריים נגד המדיניות של הממשלה - ודווקא על דעת נשיאות המגזר העסקי (בראשה עומד דובי אמיתי), הנושא ישוב לבג"ץ.

בנוסף דאג כץ להיטיב עם עובדי המדינה, ובסיכום החדש נקבע כי במגזר הציבורי, ההסכם המיטיב לגבי ימי המחלה יגבר על החוק - כך שכבר מיום המחלה הראשון יירד לעובד יום מחלה. זאת בעוד שבמגזר הפרטי ההחלטה נתונה בידי המעסיק.

עוד סוכם לפי כץ כי חיילים עם משפחות ומתנדבי שירות לאומי עם אישור עבודה שפוטרו, יקבלו מענק חד פעמי מהמדינה. מתנדבי השירות הלאומי יקבלו מענק בסך 5,500 שקל. במקביל, ועדה משותפת של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות וועדת חוץ וביטחון תדון בהצעה לצו מתן מענק לחיילים.

יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות חיים כץ אמר כי "החוק המתוקן נושא בשורה גדולה ומעניק אוויר לנשימה למאות אלפי משפחות נוספות. אני מברך על ההסכמות עם שר האוצר. מתווה המימון לימי הבידוד שופר, תוך צמצום הנטל הכלכלי מהעובדים ומהעסקים. בנוסף, סיכמנו על מענק לחיילים ומתנדבי השירות הלאומי, שתורמים רבות לחוסנה של המדינה ועד כה לא זכו לתמיכה מספקת".

לפי הסיכום מבקשי מקלט ופליטים לא יזכו להנות מאותו מתווה, למרות התנגדות נציגת האו"ם לכך, בין היתר לאור העבודה שחלק עיקרי מאותה אוכלוסיה מועסק במסעדות ומלונות שמושבתים כעת. הנציגה ציינה כי אי שיפוי המעסיקים יפגע גם במעסיקים וגם יהווה תמריץ שלא להעסיק מבקשי מקלט ופליטים, שכם כך אינם זכאים לדמי אבטלה ולכן מצבם קשה יותר.

יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים רון תומר (נשיא התאחדות התעשיינים) מסר, כי "אנחנו מברכים על תוספת הפתרון למעסיקים קטנים. עם זאת, אנו דורשים מהאוצר לקיים את ההסכם החתום עם המעסיקים וההסתדרות כמתחייב בהסכם, ככתבו וכלשונו, ולפצות את המעסיקים על כל נזק שנגרם כתוצאה מהרעת תנאי המתווה בהצעה של יו"ר ועדת העבודה."התעשיינים דורשים כי המדינה תממן את השהות של עובד בבידוד במידה ונגמרו לו באופן מלא ימי המחלה וכי ינכו את ימי המחלה של העובד בהתאם לימי הבידוד, ולא יגבילו את מספר הימים שמנכים לו".

דובי אמיתי יו"ר נשיאות המגזר העסקי המתנגד העיקרי לסיכום המקורי בין האוצר לתעשיניים מסר כי "הכנסת הוכיחה כי במקרים שעולות יזומות שמשמעותן פגיעה בעסקים בישראל היא לא תשמש כחותמת גומי. אני קורא לממשלה להביא בהקדם האפשרי תקציב מדינה עם קביעת יעדים ברורים שיובילו להאצה וצמיחה של המשק בישראל".

יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, המייצגת עסקים קטנים אמר בתגובה להחלטת הוועדה: "מתווה ימי הבידוד שאושר הוא פשרה כואבת על גב העסקים הקטנים. לצערנו, המדינה מכרה היום את העסק הקטן בנזיד עדשים. בזכות המאבק שלנו, המדינה הבינה שימי הבידוד לא צריכים להיות נטל על המעסיק הקטן והלכה כברת דרך. אך זה לא מספיק. גם הותרת 25% על חשבון המעסיק היא גזירה שהציבור לא יכול לעמוד בה".

ורוניקה רוזנברג, מנכ"לית ארגון חברות הניקיון בישראל (שהיו בין מגישי הבגצ): ״עלות ימי הבידוד לא צריכה ליפול על העובדים או על המעסיקים, אלא על המדינה. במציאות של משבר כלכלי ושל ענפים שלמים אשר נחנקים עקב צמצום שירותים ושולי רווח זעירים, מגיעה המדינה ומטילה גזרה נוספת שמשמעותה תהיה קריסה של עסקים רבים. מדובר בתקציב הביטחון החברתי והכלכלי של מדינת ישראל, חסכון בו יביא מהר מאוד לעוד עסקים סגורים ועוד מובטלים. על הממשלה להבין שבלי מגזר פרטי לא תהיה כלכלה. החלטות שכאלו עלולות להיות מכת מוות למגזר חבול ומוכה בין כה וכה״.

תגיות