אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עם סין, ללא ארה"ב: מדינות אסיה חתמו על הסכם הסחר הגדול בעולם צילום: רויטרס

עם סין, ללא ארה"ב: מדינות אסיה חתמו על הסכם הסחר הגדול בעולם

מטרתו של הסכם ה-RCEP - "השותפות הכלכלית המקיפה האזורית" - בו חברות עשר המדינות החברות ב"איגוד המדינות הדרום מזרח אסייתיות", וכן סין, יפן, דרום קוריאה, אוסטרליה וניו זילנד, היא להוריד מכסים בעשר השנים הקרובות בתחומים רבים. בהיעדר ארה"ב, ההסכם מבסס את מעמדה של סין כמעצבת של תנאי הסחר באזור

15.11.2020, 13:40 | שירות כלכליסט

חמש עשרה כלכלות מהאזור האסייתי-פסיפי יצרו את אזור הסחר החופשי הגדול בעולם, בעסקה בגיבוי סין שאינה כוללת את ארה"ב - שנטשה ברית סחר אסייתית-פסיפית מתחרה במהלך כהונת ממשל טראמפ. החתימה על הסכם ה"שותפות הכלכלית המקיפה האזורית" (RCEP) בפסגה שנערכה בהאנוי, מהווה מהלומה נוספת עבור הברית אותה קידם נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה - ה"שותפות הטרנס-פסיפית" (TPP) - ואותה נטש ממשיכו טראמפ ב-2017.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא סין שי ג נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: רויטרס נשיא סין שי ג

על רקע השאלות לגבי מעורבותה של וושינגטון באסיה, RCEP עשויה לבסס את מעמדה של סין ביתר חוזקה כשותפה כלכלית של דרום מזרח אסיה, יפן וקוריאה, מה שיעמיד את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם בעמדה מצוינת לעצב את תנאי הסחר באזור.

כיום ארה"ב אינה חברה ב-RCEP וגם לא ב"שותפות הטרנס-פסיפית" (TPP) אותה הוביל אובמה, מה שאומר שהכלכלה הגדולה בעולם אינה חברה בשתי שותפויות הסחר המקיפות את האזור שצומח הכי מהר בעולם. ה-RCEP יכול לעזור לבייג'ינג לחתוך את תלותה בשווקים ובטכנולוגיה זרים, שינוי שמואץ בשל הקרע המעמיק עם וושינגטון, כך אמרה איריס פנג, הכלכלנית הראשית של בנק ING לאזור סין רבתי.

ב-RCEP חברות עשר המדינות החברות ב"איגוד המדינות הדרום מזרח אסייתיות" (ASEAN), וכן סין, יפן, דרום קוריאה, אוסטרליה וניו זילנד, ומטרתו להוריד מכסים בעשר השנים הקרובות בתחומים רבים. החברות בו מייצגות קרוב לשליש מאוכלוסיית העולם ו-29% מהתמ"ג העולמי. ההסכם נחתם בשולי פסגת ASEAN שנערכה באופן מקוון, בעוד מנהיגים אסייתים עוסקים במתחים בים דרום סין ובתוכניות התאוששות לאחרי המגפה באזור בו הולכת ומתחדדת היריבות האמריקאית-סינית.

בטקס לא שגרתי שנערך וירטואלית, מנהיגי מדינות ה-RCEP עמדו זה אחר זה מאחורי שרי הסחר שלהם בזמן שהאחרונים חתמו על עותקים של ההסכם, אותו הציגו לאחר מכן למצלמות בתנועת ניצחון. "ה-RCEP יאושרר בקרוב על ידי המדינות החתומות וייכנס לתוקף, ויתרום להתאוששות הכלכלית שאחרי מגפת הקורונה", אמר הוין הואן פוק, ראש ממשלת ויאטנאם, ש'אירחה' את הטקס.

תגיות