אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלמ"ס: קרוב למחצית מהאוכלוסייה דיווחו כי מצבם הכלכלי החמיר בתקופת הקורונה צילום: דנה קופל

הלמ"ס: קרוב למחצית מהאוכלוסייה דיווחו כי מצבם הכלכלי החמיר בתקופת הקורונה

הדיווח נכון ל-42% מבני ה-21 ומעלה, כ-2.37 מיליון איש, כך לפי סקר החוסן האזרחי שבוצע בנובמבר. כמחצית -47%- מהאוכלוסייה חוששים מקושי בכיסוי הוצאותיהם, ובקרב 15% מהאוכלוסייה, כ-860 אלף איש, הם או אחד מבני משק ביתם צמצמו את כמות הארוחות שלהם

16.11.2020, 13:32 | דורון ברויטמן

42% מבני ה-21 ומעלה, כ-2.37 מיליון איש, מדווחים כי מצבם הכלכלי החמיר במהלך משבר הקורונה, כך על פי סקר החוסן האזרחי שבוצע על ידי הלמ"ס במהלך נובמבר. כמחצית מהאוכלוסייה (47%) חוששים מקושי בכיסוי הוצאותיהם. שיעור זה נמוך מהשיעור שנצפה ביולי (55%) ודומה לשיעור שנצפה במאי (46%).

קראו עוד בכלכליסט

כמו כן, בקרב 15% מהאוכלוסייה, כ-860 אלף איש, הם או אחד מבני משק ביתם צמצמו את כמות האוכל או הארוחות שהם אוכלים במהלך השבוע. שיעור זה נמוך מהשיעור שנצפה ביולי (21%), ודומה לזה שנצפה במאי (14%). 27% דיווחו כי הם או בני ביתם השתמשו בחסכונותיהם בעקבות המשבר ו-12% מדווחים כי הם נעזרים במישהו המסייע להם בהבאת מזון ותרופות.

חלוקת מזון בעמותת יד ביד, צילום: דנה קופל חלוקת מזון בעמותת יד ביד | צילום: דנה קופל חלוקת מזון בעמותת יד ביד, צילום: דנה קופל

עוד עולה מהסקר כי לקורונה השפעות נפשיות חמורות לא פחות מההשפעות הבריאותיות וההשפעות הכלכליות. כ-30% מבני 21 (1.7 מיליון אזרחים) ומעלה דיווחו כי מצבם הנפשי החמיר מאז פרוץ המשבר, לעומת 10% שדיווחו על החמרה במצבם הבריאותי. בתוך כך, 37% מהאוכלוסייה חווים תחושות של לחץ וחרדה, 21% חווים תחושת בדידות ו19% חווים תחושת דיכאון. שיעור בני ה-21 ומעלה שמדווחים על החמרה במצב הנפשי במגמת עלייה מתמשכת לאחר שבמאי עמד על 20% וביולי על 30%.

מאמינים ברשות המקומית, לא מאמינים בממשלה

 

ההחמרה במצבם הכלכלי של אזרחי ישראל משפיעה כאמור על מצבם הנפשי וזה בתורו משפיע גם על אמון האזרחים במוסדות המדינה הקשורים להתמודדות עם הקורונה. מתוך הסקר עולה כי רק 47% נותנים אמון בממשלה בהתמודדותה עם המשבר, בדומה לשיעור שנצפה ביולי (47%) אך נמוך משמעותית מהשיעור שנצפה במאי (69%). לעומת זאת, 72% נותנים אמון בהתמודדותה של הרשות המקומית, 78% נותנים אמון במערכת הבריאות (קופות החולים ובתי החולים), 67% נותנים אמון המשרד הבריאות, 66% נותנים אמון במשטרת ישראל ורק 51% נותנים אמון במשרד האוצר. ניכר מתוצאות הסקר כי הבעיה הכלכלית חמורה בהרבה מהבעיה הבריאותית.

ניכר כי במגזר הערבי נפגעים יותר מהקורונה. כך, שיעור הערבים המעריכים את מצבם הנפשי באופן שלילי, גבוה מזה של היהודים, 25% לעומת 17%, בהתאמה. כמו כן, 52% מהנשאלים הערביים דווחו כי הם חוששים מקושי בכיסוי הוצאתם לעומת 47% בכלל האוכלוסייה כאשר 25% מהנשאלים הערבים דווחי כי הם או אחד מבני משק ביתם צמצמו את כמות האוכל או הארוחות שהם אכלו בשבוע האחרון לעומת 13% בקרב הנשאלים היהודים. למרות זאת ובאופן מפתיע 35% מהנשאלים הערבים דיווחו כי האם נותנים אמון רב בממשלה בהתמודדות עם המשבר לעומת 18% בקרב הנשאלים היהודים (21% כלל האוכלוסייה).

51% מהנשאלים סבורים כי הפעולה העיקרית שתגביר את ההיענות למילוי אחר ההנחיות היא הסברה שלהן ואכן, רוב הציבור, כך על פי הסקר, 81% מצהיר כי ההנחיות ברורות במידה רבה או במידה מסוימת. כפועל יוצא הציבור ממלא אחר ההנחיות. 84% מקפידים 'במידה רבה' על ריחוק פיזי-חברתי; 95% – על חבישת מסכה; 89% שומרים במידה רבה על היגיינה – שטיפת ידיים ושימוש בחומר חיטוי.

תגיות