אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האנרגיה חתך בחצי את יעד חיבור המפעלים לגז צילום: דוברות נתיבי הגז הטבעי לישראל

משרד האנרגיה חתך בחצי את יעד חיבור המפעלים לגז

לפי נתונים שהציגה רשות הגז בוועדת הכלכלה, עד היום חוברו רק כ-110 מפעלים, מתוך פוטנציאל של 700 עד 1,000 מפעלים. בדיון התברר שמשרד האנרגיה חתך בחצי את יעד החיבור לגז, מ-450 מפעלים בסוף 2020, ל-220 בלבד בסוף 2025

17.11.2020, 16:46 | ליאור גוטמן
ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום (ג) את אחד הדיונים המתסכלים שנרשמו השנה, וזאת במטרה להבין מה מעכב כל פעם מחדש את חיבור המפעלים לגז טבעי. זרימת הגז לישראל החלה בשנת 2004, והמכרזים לחיבור המפעלים יצאו לדרך ב-2009. לפי נתונים שהוצגו על ידי רשות הגז שבמשרד האנרגיה, עד היום חוברו רק כ-110 מפעלים, זאת מתוך פוטנציאל של 700 עד אלף מפעלים.

מדובר בכשלון מתמשך של המדינה, בוודאי ביחס להצהרות הענק משנת 2015 שעד סוף 2020 יחוברו 450 מפעלים, עם הבטחה לחסוך למשק עד 700 מיליון שקל לשנה מהשימוש בדלק שהוא נקי וזול יחסית למזוט או סולר.

הנחת צינור גז, צילום: דוברות נתיבי הגז הטבעי לישראל הנחת צינור גז | צילום: דוברות נתיבי הגז הטבעי לישראל הנחת צינור גז, צילום: דוברות נתיבי הגז הטבעי לישראל

למעשה, הממשלה כל כך נכשלה עם התחום, שבזמן כהונת שר האנרגיה יובל שטייניץ הושקו לפחות ארבע תוכניות שונות לתמרוץ התחום עם מענקים בעשרות מיליוני שקלים שלא סייעו למצב. למעשה, במהלך הדיון היום התחוור ליו"ר הוועדה יעקב מרגי שמשרד האנרגיה חתך בחצי את יעד החיבור של המפעלים לגז בחצי, ואם עד סוף 2020 רצו לחבר כ-450 מפעלים, היעד החדש - שבכלל זז מסוף 2020 לסוף 2025 - הוא 220 מפעלים בלבד. מ"מ ראש רשות הגז, משה גראזי, טען שעד היום הוקצו 500 מיליון שקל לטובת חיבור לרשת, אך ניצול התקציב הוא לא משביע רצון. מרגי ענה לו שאם היה מדובר בייצוא גז לחו"ל התחושה היא שהוא היה מוצא מול גם את השר וגם את מנכ"ל המשרד מסבירים לו עד כמה הנושא חשוב. גראזי הודה שרשות הגז לא הפקיעה רישיונות ולא קנסה את הזכיינים, והיא מנסה לעודד אותם לחבר מפעלים, בינתיים ללא הצלחה יוצאת דופן בשטח.

במהלך הדיון נשמעה גלריה שלמה של לקוחות, כל אחד מסביר עד כמה המדינה תוקעת מקלות בגלגלי היזמים. מנכ"ל חברת מרימון גז טבעי, אריה זאוברמן, זכיינית החיבורים לאזור הצפון, אמר ש-155 מפעלים חתמו אצלו על בקשה לאספקת גז טבעי ובפועל רק 38 מפעלים מחוברים בצפון, ועוד 8 בירושלים. "מפעלים לא מעוניינים להתחבר בגלל היעדר מדיניות ארוכת טווח", טען. מנכ״ל נגב גז טבעי, משה שפיצר, זכיינית אזור הדרום, הטיח ברשות הגז שהיא בודקת כל ריתוך וכל חיבור של כל בורג ומקשה על התקדמות חיבור המפעלים. "שחררו אותנו ותנו לעבור", אמר וסיפר שבדיקות בטיחות לחיבור בניין בבאר שבע לרשת גז טבעי עולות 52 אלף שקל, בעוד שבדיקות לחיבור בניין לגז ביתי עולות 700 שקל בלבד.

מנהל בית החולים רמב״ם, ד״ר מיכאל הלברטל, שסיפר שכבר 6 שנים בית החולים מנסה להתחבר לרשת חלוקת הגז, עם חסכון פוטנציאלי בעלויות אנרגיה של כ-3 מיליון שקל בשנה, ואילו גבי ביטון יו"ר ועדת אנרגיה בהתאחדות התעשיינים, ביקש ממשרד האנרגיה תוכנית אסטרטגית וודאות כלכלית למשתמשי הגז, ביטול רגולציה מיותרת על חברות החלוקה והקמת רשת ביטחון לחברות החלוקה כדי לעודד את חברות החלוקה לפרוס בהקדם את רשת הגז הטבעי. מרגי סיכם שוועדת הכלכלה צפויה לקיים דיוני המשך כדי לעודד את הרגולטורים להתיר חסמים בתחום.

תגיות