אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשד: מוסדות סיעודיים קיבלו מיליונים על משמרות פיקטיביות צילום: שאטרסטוק

בלעדי לכלכליסט

חשד: מוסדות סיעודיים קיבלו מיליונים על משמרות פיקטיביות

לכלכליסט נודע כי משרד הבריאות והמשטרה בודקים תלונה שלפיה מוסדות הגישו הצהרות כוזבות על משמרות מוגברות, כדי לזכות במענקי קורונה. מדובר במיליוני שקלים במצטבר. הכסף שולם על סמך ההצהרות ובלי בדיקה של משרד הבריאות

23.11.2020, 07:24 | עמיר קורץ

משרד הבריאות החל בבדיקת טענות לפיהן מוסדות סיעודיים שונים הגישו לו הצהרות פיקטיביות על עבודה במשמרות של הצוותים, על מנת לקבל מענקי קורונה מיוחדים בסכום כולל של מיליוני שקלים. הבדיקה החלה בעקבות תלונה שקיבל לאחרונה המשרד, כך נודע ל"כלכליסט". התלונה גם הועברה על ידי משרד הבריאות למשטרת ישראל - ויחידת הונאה במחוז מרכז בודקת אותה.

קראו עוד בכלכליסט

מכתב התלונה נשלח באמצע אוקטובר למנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי. הוא כלל מידע על כמה בתי אבות סיעודיים שניצלו לכאורה לרעה את נכונות המדינה לסייע כספית לגופים שנפגעו מנגיף הקורונה, ושעל פי התלונה הצהירו הצהרות כוזבות "שזיכו אותם במאות אלפי שקלים ובמצטבר במיליונים".

על פי התלונה, "מדובר במספר לא מבוטל של בתי אבות שהצהירו הצהרות כזב על עבודה במשמרות על מנת לזכות במענק המורחב בגין נגיף הקורונה". למכתב התלונה צורפה רשימת מוסדות סיעודיים ברחבי הארץ, ומנכ"ל משרד הבריאות התבקש בו לבדוק בדחיפות את הנושא ו"לשים קץ לתופעה העבריינית של שוד הקופה הציבורית בתקופה לא פשוטה".

בעקבות התלונה, החליטו במשרד הבריאות לבדוק את החשד למרמה בתחום מענקי הקורונה המורחבים. "פתחנו בבירור הנושא עם הגורמים הרלוונטיים", השיבו ממשרד הבריאות למתלונן.

מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי, צילום: אולפן כלכליסט מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי | צילום: אולפן כלכליסט מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי, צילום: אולפן כלכליסט

במערך הגריאטרי בישראל יש כיום 257 מוסדות סיעודיים כרוניים, שמתוכם 215 מוסדות נמצאים בהתקשרות עם משרד הבריאות לרכש שירותי אשפוז לפי "הסכם מכרז הקודים".

כבר במהלך הגל הראשון של מגפת הקורונה, טענו המוסדות כי ישנן עלויות נוספות רבות בגין התנהלות למניעת הדבקה במוסדות, שאינן מגולמות בתעריף שנקבע בהסכם המכרז ויש צורך לבצע עדכון תעריפים. הוצאות אלה כוללות עיבוי מלאי תרופות, תוספת ניקיון וחיטוי, הסעות לצוותים בזמן סגר, הלנת צוותים, מימון עבודה במשמרות של 12 שעות, עלויות של תוספת כוח אדם ועוד.

בעקבות זאת החליט משרד הבריאות על מתן מענקים מיוחדים. בין השאר נקבעו שני סוגי מענקים: מענק בסיסי שאינו מותנה בעבודת משמרות ומענק מורחב שמותנה במשמרות של 12 שעות וכולל גם את השעות הנוספות. קבלת כל אחד מהמענקים האלה מותנית באיוש של לפחות 80% מתקני הסיעוד וכוחות העזר במוסד. מנהלי המוסדות הונחו בחוזר "להעביר הצהרה חתומה על ידי מורשה חתימה של המוסד כי הוא עומד בתנאי הסף לקבלת המענק, ובנוסף להתחייב להעביר תלושי שכר עבור העובדים במחלקה לצורכי בקרה".

ממשרד הבריאות נמסר: "המשרד יברר את התלונה מול המוסדות ששמותיהם ננקבו בה ואז יוחלט כיצד לפעול". בתשובה לשאלה האם המשרד ערך בקרות על ההצהרות של המוסדות בדבר המשמרות המוגברות, נמסר: "מתוך רצון טוב להקל על המוסדות בתקופה קשה זו הסתמכנו על ההצהרות, אך בכוונתנו לערוך בקרות, וככל שיימצא שמוסד קיבל תשלום שאינו זכאי לו - נבקש לקזזו".

תגיות