אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוועדה שגנץ בישל תטביע את הממשלה צילום: צילום מסך

פרשנות

הוועדה שגנץ בישל תטביע את הממשלה

גנץ, שיודע שנתניהו לא יממש את הרוטציה, הקים ועדה לבדיקת פרשת הצוללות ונעץ סיכה נוספת בבלון שנקרא ממשלת האחדות. בליכוד רבים על איוש הרשימה לקראת הבחירות הנרקמות והרוחות סוערות סביב האפשרות לביטול הפריימריז

23.11.2020, 07:24 | צבי זרחיה

1. החלטת יו"ר כחול לבן ושר הביטחון בני גנץ מאתמול להקים ועדת בדיקה ממשלתית לעסקת הצוללות וספינות השיט, עשויה להטביע בסופו של דבר את ממשלת החירום. גנץ הורה לחברי הוועדה להגיש לו את הדו"ח בתוך ארבעה חודשים, כלומר במרץ 2021. הקמת הוועדה עוררה זעם רב בליכוד והגבירה את ההערכות לפיזורה של הכנסת לבחירות שיערכו במרץ או ביוני. השר לביטחון פנים אמיר אוחנה תבע להקים ועדת חקירה לפרשת חברת "המימד החמישי" בראשה עמד בזמנו גנץ.

קראו עוד בכלכליסט

כך או כך, ועדת הבדיקה הזו יכולה לזמן רק נושאי משרה מכהנים ועל כן אינה יכולה לזמן את נתניהו. אם יתבקש להופיע בכל זאת, הרי שסירובו עלול לגרור ביקורת ציבורית. בכל מקרה, כדי ליישם את מסקנותיה, יהיה צורך בהחלטת ממשלה, וזו לא צפויה לאשרה. כדי להקים ועדת חקירה ממלכתית, יש צורך בהחלטת ממשלה או בהחלטה של הוועדה לביקורת המדינה, שבה אין כרגע רוב למהלך שכזה. גנץ הודיע על הקמת הוועדה שעות אחדות לאחר שהממשלה אישרה את מינויו של מקורבו הוד בצר למנכ"ל משרד רה"מ החילופי. לפי הערכות יהיה זה המינוי האחרון מטעם כחול לבן שיאושר בקרוב בממשלה.

מהליכוד נמסר: "רק לפני ארבעה חודשים גנץ אמר שאין סיבה לחקור את הנושא מכיוון שאפילו היועמ"ש 'לא מצא לנכון לפתוח בחקירה ואני מסתפק בזה'. מה נשתנה בארבעה חודשים? גנץ לא מצליח להתרומם מהמצולות בסקרים אז הוא ממחזר צוללות כדי לקושש קולות בזמן שהמפלגה שלו עסוקה במריבות פנימיות".

2. ריח הבחירות מסעיר את השטח הליכודי. הח"כ לשעבר דני דנון תובע לכנס את המרכז כדי לדון ולהכריע בהחלטת ועדת החוקה בראשות ח"כ חיים כץ מלפני מספר חודשים, על ביטול הפריימריז לראשות המפלגה וביטול הפריימריז לאיוש הרשימה, במקרה שהכנסת הנוכחית תתפזר עד מאי 2021. דנון, ששב מתפקיד שגריר ישראל באו"ם, עתיד להיפגע אם לא יתקיימו פריימריז לאיוש הרשימה לכנסת מאחר שישאר מחוץ לכנסת גם בקדנציה הבאה. פעילי שטח של המפלגה המבקשים להתמודד על מקום במכסת המקומות למחוזות, דורשים אף הם לקיים פריימריז.

דנון גם דורש לדון בסוגיית הפריימריז לראשות המפלגה. בליכוד מעריכים שאף מועמד לא יתמודד נגד ראש הממשלה. בפריימריז לראשות המפלגה שנערכו בדצמבר 2019, זכה נתניהו ב־72.5% מהקלות, לעומת 27.5% לח"כ גדעון סער.

רוב השרים וחברי הכנסת המכהנים (למעט אמיר אוחנה ומיקי זוהר שמאמינים שישודרגו בפריימריס), לא ששים לצאת לפריימריז מחשש שיוזזו אחרונה ברשימה. יתירה מכך, בשל הגבלות הקורונה, קשה לקיים כנסים ומפגשים עם מתפקדי מפלגה, והסיכויי לגייסם למפגש פוליטי לא גבוה. אירועי שמחות של מתפקדי מפלגה כמו חתונות, בריתות, וברי ובנות מצווה בהיקף רחב כמעט שלא מתקיימות, ועל כן כיצד יגיעו הח"כים אל המתפקדים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ. השאלה היא לא אם הולכים לבחירות, אלא מתי, צילום: חיים הורנשטיין ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ. השאלה היא לא אם הולכים לבחירות, אלא מתי | צילום: חיים הורנשטיין ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ. השאלה היא לא אם הולכים לבחירות, אלא מתי, צילום: חיים הורנשטיין

נתניהו עצמו טרם הביע עמדה בעניין, אבל לפי הערכות הוא יתמוך בביטול הפריימריז לרשימה וליו"ר הרשימה. בסביבתו של יו"ר מרכז הליכוד חיים כץ אומרים שהוא אינו עוסק כרגע בנושא. בכל מקרה, אם יבוטלו הפריימריז, צפויות לא מעט עתירות לבית הדין של תנועת הליכוד, ואף לבית המשפט.

נתניהו צפוי להחליט בקרוב מתי יערכו הבחירות. נראה שהוא מעדיף שהכנסת תתפזר במרץ 2021 על רקע אי אישורו של תקציב המדינה ל־2021, והבחירות יערכו ביוני אותה שנה, בהנחה שעד למועד זה יחוסנו מרבית אזרחי ישראל בחיסון נגד קורונה, והכלכלה תתחיל להתאושש עם פחות עסקים קורסים ומובטלים. בליכוד מאמינים כי ככל שיחלוף זמן, הם יצליחו לשחוק את יו"ר ימינה נפתלי בנט. מצד שני, לאחר שנתניהו כבר השיג די והותר חיסונים משלוש חברות תרופות, הוא לא נרתע מעריכת הבחירות בסוף מרץ 2021. כל קמפיין הבחירות שלו יעסוק בחיסון הקורונה ובהבראה הכלכלה, ועד לבחירות יפזר עוד כסף לעסקים ולתושבים, בתקווה שיזכרו אותו בדרכם אל הקלפי.

בינתיים, בינואר 2021 יחל שלב ההוכחות במשפטו. התנהלות המשפט ישמש נשק פוליטי בקמפיין הבחירות שלו. בליכוד לא פוסלים את האפשרות שאם יקים את הממשלה הבאה, חוץ מהשותפים הטבעיים ש"ס ויהדות התורה, הוא יציע מקום הולם ליו"ר כחול לבן בני גנץ, אומנם בלי רוטציה, כי גנץ נוח לו מבנט.

3. כאמור, היחסים בין נתניהו לגנץ מורכבים. מחד, גנץ אינו מאמין שנתניהו יממש את הרוטציה. מאידך, הוא נגרר אחרי נתניהו שהסכים למינויו אתמול על ידי הממשלה של הוד בצר כמנכ"ל משרד ראש הממשלה החליפי בתמורה למינויו של יהלי רוטנברג כחשכ"ל. גנץ העניק באחרונה מספר אולטימטומים לנתניהו לגבי אישור התקציב, אך לא עמד בהם. כך "דד־ליין" נדחה ונדחה. גנץ קרא לנתניהו להתעשת, ואם לא - הכנסת תתפזר. בנתיים הוא מתחיל לרכז את כל הצעות החוק הרלבנטיות "שיקדמו שוויון, מלחמה בשחיתות וערכים חשובים על מנת לקדם את מה שניתן עבור אזרחי ישראל", לדבריו. אבל ח"כי כחול לבן נעדרו ברביעי האחרון מההצבעה על הצעת החוק של יש עתיד שתמנע מראש ממשלה שהוגש כנגדו כתב אישום לכהן בתפקידו. הצעת החוק נפלה כמובן. גורמים בכחול לבן תוהים האם גנץ יעמוד בהכרזותיו ויודיע לנתניהו שאם אין תקציב מאושר ל־2021, הכנסת מתפזרת, או שנתניהו ימשוך אותו שוב. שר המשפטים אבי ניסנקורן יחד עם ח"כים אחרים, דורשים מגנץ לחתוך אם אין תקציב מאושר ל־2021 עד לסוף 2020.

תגיות