אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קבוצת AOT במגעים עם בארינבוים להתמודד על רכישת בית הזיקוק של פז צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

קבוצת AOT במגעים עם בארינבוים להתמודד על רכישת בית הזיקוק של פז

חברת הסחר באנרגיה השוויצרית וצביקה בארינבוים במגעים מתקדמים לחבירה להתמודדות על רכישת בית הזיקוק של פז באשדוד. דירקטוריון פז אישר פה אחד את מינויו של יו"ר התעשייה האווירית הראל לוקר ליו"ר במקום אברהם ביגר, שהתפטר

23.11.2020, 06:45 | גולן חזני

חברת הסחר באנרגיה AOT השוויצרית מנהלת מגעים מתקדמים לחבירה לאיש העסקים צביקה בארינבוים לצורך התמודדות משותפת על בית הזיקוק של פז באשדוד. ל"כלכליסט" נודע כי המגעים מצויים בשלבים מתקדמים וכי ישנה אפשרות שישראלי נוסף יצורף לקבוצה.

קראו עוד בכלכליסט

AOT שהוקמה כבר ב־1947 היא חברת סחר באנרגיה פרטית שהקים הברון פרייר, תחילה לשירות תעשיית הפלדה ובהמשך גם למוצרי נפט גולמי. החברה רכשה בשנות השמונים את המותג אסטרה (ASTRA). משרדה הראשי נמצא בשוויץ ומשרדי סחר נוספים שלה פועלים באסיה. תחומי הפעילות של החברה הם ניפוק, הובלה, אחסון ושיווק של מוצרי אנרגיה בעולם.

החבירה לבארינבוים נועדה לאפשר לחברה, כגורם זר, לקבל היתר שליטה בבית הזיקוק. זאת, מכיוון שרק גורם ישראלי יכול לקבל היתר כזה.

צביקה בארינבוים. החבירה נועדה לאפשר לשוויצרים לקבל היתר שליטה, צילום: עמית שעל צביקה בארינבוים. החבירה נועדה לאפשר לשוויצרים לקבל היתר שליטה | צילום: עמית שעל צביקה בארינבוים. החבירה נועדה לאפשר לשוויצרים לקבל היתר שליטה, צילום: עמית שעל

לפני כחודש הגישו שלושה גופים הצעות אינדיקטיביות (לא מחייבות) לרכישת בית הזיקוק באשדוד, שבבעלותה המלאה של חברת פז. מגישי ההצעות הם חברת התשתיות שפיר; קבוצה של מלאכי אלפר, מנכ"ל בית הזיקוק באשדוד עד ינואר 2020 וקרן יאנג, שהוקמה באופן ייעודי לצורך רכישת בית הזיקוק; וחברה זרה, AOT, ששמה נחשף כעת, כמו גם השותף הישראלי הפוטנציאלי שלה. החברות השונות שמתמודדות אמורות להגיש הצעות מחייבות בשבועות הקרובים.

בארינבוים מוכר בעיקר בפעילות בתחום הנדל"ן, הטכנולוגיה, ולאחרונה מנהל מגעים יחד עם קרן פורטיסימו לרכישת חברה־בת של פלייטק טרייד טק (Trade Tech), שמספקת שלל שירותים פיננסיים באופן דיגיטלי, עם תג מחיר של 200—250 מיליון דולר. לשניים צפויים להצטרף הפניקס, מנורה ולאומי פרטנרס ברכישה.

פז שכרה עוד בתקופת היו"ר העוזב אברהם ביגר, שהתפטר בסוף השבוע שעבר, את שירותיו של בנק ההשקעות גולדמן זאקס על מנת למכור את בית הזיקוק המדמם, שמסב לה הפסדים של עשרות מיליוני דולרים. שווי בית הזיקוק במאזנה של חברת פז עומד על 2.9 מיליארד שקל, אחרי הפרשה של 566 מיליון שקל שהחברה ביצעה בדו"חות הכספיים שלה לשנת ל־2019.

בית הזיקוק ספג הפסד תפעולי תזרימי של 135 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020, כולל הפסד EBITDA של 16 מיליון שקל ברבעון השני, כתוצאה מירידה של 50% בביקוש לסולר ולבנזין והורדת התפוקה של בית הזיקוק ב־30%. לבית הזיקוק כושר זיקוק של 5.4 מיליון טונות לשנה. הוא מספק שליש מצריכת התזקיקים בישראל, וכ־55% מהמכירות לרשת תחנות התדלוק של החברה, שמעוניינת להתמקד בתחום הקמעונאות.

במקביל לתהליך המכירה, ביקש דירקטוריון פז מהנהלת החברה לבחון את האופציה של פיצול בית הזיקוק וחלוקתו כדיבידנד לבעלי המניות.

אתמול בבוקר, כפי שנחשף ב"כלכליסט", אישר דירקטוריון פז פה אחד את מינויו של הראל לוקר, יו"ר התעשייה האווירית, לתפקיד יו"ר פז. זאת, לאחר התפטרותו של ביגר, על רקע חשיפת העובדה שקיבל הקצאה של 70 אלף אופציות מהחברה המוחזקת ג'נסל מבלי שקיבל את אישור ועדת התגמול ומבלי שיידע את הדירקטוריון.

ככל הידוע, ביגר התפטר הבוקר מדירקטוריון ג'נסל. לוקר אמור לכאורה להיכנס לתפקידו ב־1 בינואר 2021 שכן ביגר הודיע לדירקטוריון שיפרוש מתפקידו בסוף דצמבר 2020.

לוקר יתמרן בין תפקידו כיו"ר פז לבין תפקידו כיו"ר התעשייה האווירית, שאמורה להנפיק את מניותיה לראשונה במחצית הראשונה של 2020. לוקר, בן 55, הוא בעל תואר ראשון במשפטים ובחשבונאות, שניהם מאוניברסיטת תל־אביב, ובעל תואר שני במשפטים (בהצטיינות) מאוניברסיטת ג'ורג'טאון שבארה"ב.

הראל לוקר. יצטרך לתמרן בין התפקיד הישן לתפקיד החדש, צילום: צביקה טישלר הראל לוקר. יצטרך לתמרן בין התפקיד הישן לתפקיד החדש | צילום: צביקה טישלר הראל לוקר. יצטרך לתמרן בין התפקיד הישן לתפקיד החדש, צילום: צביקה טישלר

תגיות