אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נציגי משרד הבריאות בוועדות התכנון ידרשו שכונות בריאות צילום: דוברות משרד הבריאות, ענר גרין

בלעדי לכלכליסט

נציגי משרד הבריאות בוועדות התכנון ידרשו שכונות בריאות

הנציגים נדרשים מעתה להרחיב את תחום אחריותם ולבחון קריטריונים כמו שבילי הליכה ורכיבה, פארקים וצירים ירוקים, שהוכחו כמיטיבים עם בריאות הציבור

24.11.2020, 06:55 | אמיתי גזית

רשת צפופה של שבילי הליכה ורכיבה, פארקים עירוניים וצירים ירוקים המקשרים בין שכונות הם רק חלק מהקריטריונים החדשים שעל פיהם נציגי משרד הבריאות יבדקו מעתה תוכניות בנייה חדשות, כך לפי מסמך פנימי חסר תקדים שהפיץ משרד הבריאות למנהלי המחוזות ולנציגי המשרד במוסדות התכנון הארציים ושש הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה ואשר הגיע לכלכליסט. המסמך הופץ בשבוע שעבר בכותרת "תכנון מקדם בריאות במרחב העירוני". עד כה נציגי משרד הבריאות בחנו רק תשתיות ביוב ומים.

קראו עוד בכלכליסט

נועם הירש, שירותי בריאות הציבור, על רקע שכונה חדשה במרכז הארץ. “הכוונה לעורר דיאלוג”, צילום: דוברות משרד הבריאות, ענר גרין נועם הירש, שירותי בריאות הציבור, על רקע שכונה חדשה במרכז הארץ. “הכוונה לעורר דיאלוג” | צילום: דוברות משרד הבריאות, ענר גרין נועם הירש, שירותי בריאות הציבור, על רקע שכונה חדשה במרכז הארץ. “הכוונה לעורר דיאלוג”, צילום: דוברות משרד הבריאות, ענר גרין

מסמך זה — החתום בידי נועם הירש, מנהל תחום ארצי (תכנון ובנייה) במחלקה לבריאות הסביבה בשירותי בריאות הציבור — הוא צעד ראשון במאמץ של המשרד לעודד תכנון של ערים בריאות, ולהשפיע על היבטים תכנוניים שעד עתה נתפסו ככאלה שאינם בתחום אחריותו.

למשרד הבריאות יש נציג בכל ועדה מחוזית שמאשרות את תוכניות הבנייה הגדולות למגורים, שמשתתף בדיונים מקדימים שבהם מקבלים היזמים הנחיות תכנוניות. בשלבים מתקדמים התוכנית מקבלת תוקף רק לאחר שהתקיים דיון במליאת הוועדה המחוזית, נערכה הצבעה והיא אושרה ברוב קולות. לכל אחד מנציגי המשרדים, ובהם משרד הבריאות, קול אחד, אך גם יכולת להשפיע על אופן ההצבעה של עמיתיו. מעבר לכך עמדה של נציגי משרד ממשלתי היא אמירה מקצועית שאי אפשר להתעלם ממנה בהליך התכנון.

"תשתיות נאותות הן אבן יסוד בשמירה על בריאות הציבור”, נכתב במסמך. “כדי לעודד פעילות בריאה במרחב העירוני אנחנו נדרשים לתשתית עירונית תומכת שאותה עלינו לדרוש כבר בשלבי התכנון הראשונים. בעת בדיקת תוכנית יש לבחון אם התוכנית כוללת הטמעה ופריסה של תשתיות אלו במרחב... מחקרים מאששים את הסברה כי הסביבה הפיזית הבנויה משפיעה על בריאות הפרט במידה בה היא מאפשרת, מעודדת או חוסמת פעילות גופנית יום־יומית ואינטראקציה חברתית". בשיחה עם “כלכליסט” אמר הירש כי "הכוונה היא לעורר שיח, לא לעורר ביקורת, שיתעורר דיאלוג. בחלק מהנושאים אין אמת אחת, אלה אלמנטים חשובים שצריך לדון ולקדם אותם".

נציגי משרד הבריאות יבחנו כעת, מלבד תשתיות ניקוז, ביוב ומרחק מתעשייה מזהמת, גם שימור סוגי צמחייה ובעלי חיים; הגנה על ערכי הטבע ועידוד הביקור בטבע; רשת צפופה של שבילי הליכה ורכיבה; פיזור והנגשה של תחנות תחבורה ציבורית; הגעה נוחה למוסדות ציבור; ופיזור גנים ציבוריים במידה שווה בכל שכונה. בנימה ביקורתית נכתב כי "קיימת חשיבות רבה לסגירת הפער בין שכונות עשירות לעניות”. עיקרון נוסף שמשרד הבריאות מבקש להטמיע בתוכניות הבנייה הוא הקפדה על חזיתות בניינים אסתטיות ואטרקטיביות באופן שיעודד הליכה לאורכן.

יעל זילברשטיין־ברזידה, מנהלת יחידת סקרי טבע עירוניים בחברה להגנת הטבע, אמרה ל”כלכליסט”: "העובדה שמשרד הבריאות מבקש מהמחוזות שלו לתמוך בדברים האלה זו התקדמות. השאלה היא איך לא משאירים את ההנחיות כאות ריקה על נייר. האם מעבר להצבעה בתוכנית כזו או אחרת נציגי משרד הבריאות יובילו לקידום בפועל של הדברים האלה? צריך עוד צעדים משלימים למשל לשלוח את המכתב לראשי עיריות".

תגיות