אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לשמחת המקומיים: העבודה מהבית הבריחה הייטקיסטים מסן פרנסיסקו צילום: בלומברג

לשמחת המקומיים: העבודה מהבית הבריחה הייטקיסטים מסן פרנסיסקו

מהנדסים, מנכ"לים ומשקיעי הון סיכון עוברים לערים זולות יותר, כמו דנבר, מיאמי ואוסטין. התושבים הוותיקים מברכים על המגמה, לאחר שעובדי עמק הסיליקון הקפיצו את מחירי הדיור

01.12.2020, 08:04 | שירות כלכליסט

התפרצות הקורונה והמעבר לעבודה מהבית לזמן בלתי מוגבל גרמו לרבים מעובדי עמק הסיליקון לעזוב את סן פרנסיסקו לטובת מגורים באזורים פחות עירוניים וגם זולים יותר, על כך מדווח אתר CNBC. המקומיים מקווים שהמגמה הזו תעזור להוריד את מחירי השכירות והבתים, שהם הגבוהים בארה"ב.

מהנדסים, מנכ"לים ואפילו משקיעי הון סיכון בחרו לעזוב את האזור לטובת מקומות כמו דנבר, מיאמי ואוסטין שבטקסס, בעיקר בשל מחירי הדיור הגבוהים, מס ההכנסה הגבוה בקליפוניה והעוינות הכללית שרוחשים תושבי מפרץ סן פרנסיסקו להייטקיסטים.

קראו עוד בכלכליסט

התופעה הזו אינה ייחודית לסן פרנסיסקו. מאז פרוץ הקורונה והשתת ההגבלות בחודש מרץ, ערים רבות חוו עזיבה של תושבים. עם זאת, בסן פרנסיסקו המגמה נחשבת דרמטית במיוחד, בעקבות שינויים דמוגרפיים וחברתיים נרחבים שהיא חוותה בעשור האחרון על רקע עליית תעשיית הטכנולוגיה.

היקף התופעה בא לידי ביטוי בריבוי שלטי למכירה הצצים בגורדי השחקים ובנייני המשרדים. יתרה מכך, בספטמבר דווח כי מספר הבתים המוצעים למכירה בעיר זינק ב־150% לעומת השנה שעברה. "אנשים בהחלט עוזבים", אמר אז ל"גרדיאן" סוכן הנדל"ן המקומי לאנס קינג. "אני חושב שגורדי השחקים ייפגעו במיוחד, כי מי בכלל רוצה להיכנס למעלית בימינו?".

שיראג בהאקטה, תושב העיר ופעיל חברתי, מרוצה מההשלכה הזו של הקורונה. "הם השתמשו בכסף שלהם כדי לשנות את ההרכב של קהילות עניות ומעמד הפועלים", הסביר ל־CNBC. "אנחנו נשארנו עם השלטים למכירה ומחירים שהם עדיין מחוץ להישג ידם של רוב האנשים". הקורונה עזרה להאיץ את המחאה נגד עשירי ההייטק שהשתלטו על העיר, מחאה שכללה גם חסימת אוטובוסי הסעות, התנגדות להקמת מגדלים חדשים והצעות להעלאות מס. "ברוך שפטרנו", הוא מסכם.

מפרץ סן פרנסיסקו, צילום: בלומברג מפרץ סן פרנסיסקו | צילום: בלומברג מפרץ סן פרנסיסקו, צילום: בלומברג

עזיבת ההייטקיסטים האמידים יותר כבר הובילה לירידת מחירים. לפי דיווח של אתר הנדל"ן Zumper באוקטובר נרשמה בסן פרנסיסקו הירידה החדה ביותר במחירי הדיור בארה"ב, כשהמחירים נפלו ב־20.7% לעומת 2019, לאחר ירידה שנתית של 23.4% בספטמבר. בעקבות זאת, מחיר השכירות הממוצע של דירת 2 חדרים עמד באוקטובר על 2,800 דולר — עדיין גבוה במונחים ארציים. לשם השוואה, במיאמי, אחד היעדים המועדפים על עובדי עמק הסיליקון, מחיר שכירות של דירה כזו עמד באוקטובר על 1,750 דולר, בדנבר על 1,400 דולר ובאוסטין על 1,280 דולר.

לפי חלק מההערכות, העובדים יחזרו לאחר המגפה, אך יש המציינים שהעוינות נגדם עלולה למנוע זאת. כך, למשל, השבוע תתכנס ועדה עירונית כדי להחליט האם "לגנות" קריאת בית חולים על שם מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג ואשתו פריסילה צ'ן, לאחר שתרמו למוסד 75 מיליון דולר ב־2015. במקביל, נערכו הפגנות מחוץ לביתם בסן פרנסיסקו בשל מדיניות פייסבוק בכל הנוגע להתערבות בבחירות ופוליטיקה.

תגיות