אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות ההתעוררות בשוק: ועדת הכספים רוצה להאריך את הפטור ממס רכישה למשפרי דיור צילום: דוד הכהן

בלעדי לכלכליסט

למרות ההתעוררות בשוק: ועדת הכספים רוצה להאריך את הפטור ממס רכישה למשפרי דיור

בוועדה ידונו מחר בהוראת שעה שתאפשר להאריך בפעם השנייה השנה את התקופה בה משפרי הדיור נהנים מפטור חלקי ממס רכישה - הטבה ששווה עשרות אלפי שקלים. אם בסגר הראשון הנימוק לכך היה קפאון בשוק הנדל"ן, הרי שכעת אין הסבר טוב לצעד הזה - שצפוי להוביל לצמצום של מלאי הדירות למכירה

30.11.2020, 17:22 | אמיתי גזית

ועדת הכספים תדון מחר (ג') בהוראת שעה שתאפשר להאריך בפעם השנייה השנה את התקופה שבה משפרי הדיור נהנים מפטור חלקי ממס רכישה, הטבה ששווה עשרות אלפי שקלים - כך נודע לכלכליסט.

הכוונה היא לאלפי ישראלים שרכשו דירה חדשה, מתגוררים בה, ועדיין לא מכרו את דירתם הקודמת. אם בסגר הראשון הנימוק להארכת התקופה היה קפאון בשוק הנדל"ן בגלל קושי טכני לבצעה עסקאות, הרי שכעת הנתונים מלמדים כי השוק התעורר, מספר העסקאות לרכישת דירה נוסק ומחירי הדיור לא יורדים - כך שאין הסבר טוב לצעד הזה, שיעודד את משפרי הדיור להחזיק בדירתם הישנה בצפייה לעליית מחירים, תופעה שתוביל לצמצום של מלאי הדירות למכירה.

קראו עוד בכלכליסט

דירה למכירה בת"א, צילום: דוד הכהן דירה למכירה בת"א | צילום: דוד הכהן דירה למכירה בת"א, צילום: דוד הכהן

החל משנת 2016 משפרי דיור חייבים למכור את הדירה הקודמת תוך 18 חודשים ממועד קניית הדירה החדשה, אחרת מוטל עליהם מס שמגיע לסכום של עשרות ואף מאות אלפי שקלים. בעקבות משבר הקורונה וטענות כי בתקופת הסגר הראשון קשה היה לבצע עסקאות, הכנסת אישרה ביולי השנה הארכה של 7 חודשים לתקופת הפטור. כך שמי שהתקופה הזו הסתיימה עבורו בין מרץ לאוקטובר 2020 יקבל ארכה של 7 חודשים נוספים. מחר, כאמור, תבקש ועדת הכספים להאריך את התקפה המקנה פטור עד ליוני 2021.

מדובר בהטבה מפליגה: משפרי דיור שמוכרים את דירתם הקודמת בזמן משלמים מס כאילו רכשו את דירה ראשונה, ולכן שיעורו רק 5-0% ממחיר הדירה; לעומת זאת, אם לא מכרו את הדירה תוך 18 חודשים בתוספת הארכה שהכנסת הקנתה, הם נדרשים לשלם מס בשיעור של 10-5% ממחיר הדירה. לשם ההמחשה, על רכישת דירה במחיר של 2 מיליון שקל ישלם בעל דירה יחידה (או משפר דיור שמכר את דירתו בתוך שנה וחצי) מס של 8,942 שקל בלבד, פחות מחצי אחוז; מנגד, מי שזו אינה דירתו היחידה ישלם מס רכישה של 160 אלף שקל (8%).

שר האוצר הקודם, משה כחלון, היה זה שקיצר את תקופת הפטור מ-24 חודשים ל-18, במטרה לעודד מכירת דירות ולהגדיל את ההיצע. כלומר, ועדת הכספים מובילה לכך שנחזור צעד ואולי אף צעד וחצי לאחור - וכלל לא מובן מה ההצדקה לכך. על פי הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, השכר הממוצע של משפרי הדיור הוא 32 אלף שקל בחודש, והמחיר הממוצע של דירה שהם רוכשים הוא 2.2 מיליון שקל. עוד עולה מסקירה של הכלכלנית הראשית כי באוגוסט השנה נרשמו 10,500 עסקאות, הנתון השני הגבוה ביותר לחודש אוגוסט מזה 20 שנה. בספטמבר בוצעו 9,600 עסקאות. במילים אחרות, אי אפשר לטעון שיש קפאון בשוק הנדל"ן, שכן עסקאות מבוצעות - והרבה.

כך, הסיבה ההגיונית היחידה של משפרי דיור להמשיך ולהחזיק בדירתם הישנה היא חוסר רצון להתפשר על מחירה. כאשר המדינה מעניקה להם הטבה כה נדיבה, אין להם שום סיבה למהר.

תגיות