אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום רבעוני בחברות הביטוח: "מי שיסתכל רק על תוצאות 2020 לא יידע שהיתה קורונה" צילום: פלאש 90

סיכום רבעוני בחברות הביטוח: "מי שיסתכל רק על תוצאות 2020 לא יידע שהיתה קורונה"

תיק הנוסטרו של חמש חברות הביטוח הגדולות, שהיה אחראי לקריסת התוצאות שלהן ברבעון הקורונה הראשון, חזר לספק להן רוח גבית. את הרבעון השלישי הן סיימו עם רווח מצרפי של 1.3 מיליארד שקל ומחקו כליל את הפסדי ינואר־מרץ, וחלקן אף עברו כבר לייצר רווחים

01.12.2020, 08:07 | נעמי צורף

קורונה? מכה קלה בכנף: חמש חברות הביטוח הגדולות סיימו את הרבעון השלישי של 2020 עם רווח מצרפי של 1.3 מיליארד שקל שכמעט לא משאיר זכר למשבר הקורונה. למעשה, מדובר ברבעון טוב משמעותית מקודמו, אז הן הפסידו 463 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

את הרווח הגבוה ביותר ברבעון רשמה הראל עם רווח כולל של 405 מיליון שקל ובתחתית הטבלה עומדת מגדל, עם רווח כולל של 47 מיליון שקל בלבד. אתמול פרסמו הראל, כלל ביטוח ומנורה מבטחים את דו"חותיהן, ומבין החברות בלטה מניית כלל ביטוח שזינקה ב־7.7% בעקבות פרסום התוצאות. הגורם המרכזי לתוצאות החזקות היה רווחים מתיק ההשקעות של חברות הביטוח (תיק הנוסטרו).

מימין מנכ"ל כלל יורם נוה ומנכ"ל הראל מישל סיבוני, צילום: פלאש 90 מימין מנכ"ל כלל יורם נוה ומנכ"ל הראל מישל סיבוני | צילום: פלאש 90 מימין מנכ"ל כלל יורם נוה ומנכ"ל הראל מישל סיבוני, צילום: פלאש 90

המגמה החיובית בשווקים ברבעון האחרון היוותה רוח גבית לתוצאות, שהחלה כבר ברבעון השני. למעשה, כל חמש חברות הביטוח הגדולות — הראל, מנורה מבטחים, הפניקס, כלל ביטוח ומגדל — הצליחו למחוק ברבעון זה את ההפסדים העצומים בתיק הנוסטרו שרשמו ברבעון הראשון של השנה, וחלקן אף עברו לייצר רווח.

ניצול הזדמנויות או תיקון חד בשווקים?

בתום הרבעון הראשון, בשיא המשבר, חברות הביטוח רשמו הפסד מצרפי של 2.5 מיליארד שקל שנגרם בעיקר בשל המפולת בשוק ההון, שגילחה לחברות הביטוח בממוצע 9% מההון העצמי שלהן. אלא שכאמור הפסדים אלה תוקנו, ואת ינואר־ספטמבר 2020 הן סיימו עם רווח של קרוב ל־1.1 מיליארד שקל.

יש הטוענים שהרווחים הגבוהים בנוסטרו נבעו מכך שבשיא המשבר והפאניקה, חלק ממנהלי ההשקעות ניצלו את הירידות ורכשו סחורה, כמו אג"ח קונצרניות, במחירים נמוכים, או הגדילו חשיפה למניות בארה"ב, שרשמו תיקון חד במיוחד. אך מנגד, יש מי שטוענים שהרווחים נובעים בעיקר בשל החשיפה הרגילה לשווקים - שפשוט תיקנו בחזרה את הנפילות מחודש מרץ. המפולת בשוק ההון פגעה גם ביכולת חברות הביטוח לגבות דמי ניהול משתנים בביטוחי המנהלים, שאותם הן יכולות לגבות רק כשהן משיגות תשואה מינימלית לעמיתיהן.

בשיא המפולת הגיע הבור בתחום זה ל־2.7 מיליארד שקל, וכל עוד בור זה לא יתמלא, חברות הביטוח לא יוכלו לגבות דמי ניהול משתנים. אולם מנתוני הרבעון השלישי עולה כי כל החברות איפסו את ההפסדים ויתחילו לגבות דמי ניהול משתנים כבר מהרבעון הבא, דבר שכלל ביטוח ומגדל כבר החלו לעשות.

"היה לנו ברור שזה יהיה רבעון טוב בענף הביטוח", אמר אייל דבי, מנהל דסק אנליזה בלאומי שוקי הון, "ראינו את העליות בשווקים והרי אין סקטור שתלוי בשווקים כמו חברות הביטוח, אבל אפשר לומר שהתוצאות שלהן עלו על הציפיות". עם זאת, דבי מבקש לצנן את ההתלהבות מהתשואות הגבוהות שהושגו: "הסיבה הראשונה היא רווחים נאים מהשקעות שקשורים בביצועים טובים מאוד של השוק בתקופה האחרונה. סיבה נוספת קשורה בהשפעות הרגולציה והריבית שגרמו להקטנה חד־פעמית של העתודות הביטוחיות (רזרבות). אם מנטרלים את השפעת העתודות ואת הרווחים הגבוהים משוק ההון, מקבלים תשואות נורמליות".

צמיחה במכירת פוליסות ביטוח חדשות

השאלה המתבקשת היא האם חברות הביטוח יכולות לשים את משבר הקורונה מאחוריהן. קשה לומר זאת בוודאות, שכן המשבר מאוד לא צפוי, ואם תתרחש שוב מפולת, הן יספגו שוב הפסדים כבדים. עם זאת, בכל הקשור לפעילות השוטפת של החברות, נראה כי המשבר הוא "מכה קלה בכנף" עבורן. ברבעון השלישי נרשמה אמנם ירידה ממוצעת של 7% בפרמיות שהורווחו לעומת הרבעון המקביל, אולם מדובר בירידה מתונה למדי ביחס לכך שהמשק נמצא בתקופת מיתון.

הירידה נובעת, בין היתר, גם מהאטה במשק (ירידה ברכישת רכבים, למשל), קיפאון בתחום ביטוח נסיעות לחו"ל וירידה בהפרשות לפנסיה בשל פיטורים והוצאה לחל"ת. עם זאת, נראה כי גם בתחום המכירות לפחות חלק מהחברות מתאוששות. בהראל, למשל, ציינו כי לאחר שבתחילת משבר הקורונה נרשמה ירידה משמעותית במכירות של פוליסות ביטוח חדשות, נכון להיום, במרבית תחומי הביטוח יש צמיחה משמעותית במכירות של פוליסות חדשות, ביחס לתקופה המקבילה. בנוסף, בתחומי ביטוח מסוימים המשבר הביא דווקא לעלייה ברווחיות, כמו, למשל, בתחום הרכב, זאת מכיוון כיוון שעקב המשבר בוצעו פחות נסיעות, מה שהביא לירידה בתאונות ובמספר התביעות.

בנוסף לכך, חברות הביטוח ניצלו את אווירת המשבר וביצעו בחודשים האחרונים תהליכי התייעלות שכללו פיטורים של יותר מ־600 עובדים, הוצאת עובדים לחל"ת, וגם החלו בתהליך לצמצום שטחי הנדל"ן (ראו הרחבה במסגרת). חלק מתהליכי ההתייעלות טרם מומשו במלואם, לדוגמה זה של כלל ביטוח שחתמה על הסכם קיבוצי עם ועד העובדים לשנים 2021-2020 שלפיו עד לסוף 2021 יקוצצו 375 משרות המהוות 8% מכוח האדם בחברה. כלומר, בשורה התחתונה חברות הביטוח יוצאות ממשבר הקורונה עם פגיעה נמוכה בהכנסות, ועם פוטנציאל לשיפור הרווחיות בשל תהליכי ההתייעלות שנקטו.

הרבעון הרביעי יהיה טוב יותר

תוצאות חברות הביטוח משתקפות גם במניותיהן: מדד חברות הביטוח מחק את מרבית הירידות ונמצא בתשואה שלילית של 2% בלבד מתחילת השנה ובתשואה חיובית של 17.3% מתחילת נובמבר. זאת לעומת מדד הבנקים שנמצא בתשואה שלילית של 22.5% מתחילת השנה. הסקטור הבנקאי עוד ימשיך לשאת את גיבנת הקורונה לפחות במהלך 2021 עם הלוואות מוקפאות של 70 מיליארד שקל, שעדיין לא ברור כמה מהן ייקלעו לחדלות פירעון.

אייל דבי מנהל דסק אנליזה לאומי שוקי הון, צילום: כפיר סיוון אייל דבי מנהל דסק אנליזה לאומי שוקי הון | צילום: כפיר סיוון אייל דבי מנהל דסק אנליזה לאומי שוקי הון, צילום: כפיר סיוון

"מניות הבנקים התחילו את המשבר כשהן קרובות לשיא, בעוד חברות הביטוח ירדו ב־20% בסוף 2019, כך שהן אמנם חזרו לנתוני תחילת השנה, אבל עדיין נמצאות במינוס 20% לעומת נתוני השיא של השנה שעברה", אומר דבי. למרות הנתונים היפים, דבי מציין כי חברות הביטוח ממשיכות להיסחר בחסר עמוק, בעיקר בשל התנודתיות שלהן.

"בשנים האחרונות הביצועים של הסקטור מנותקים לגמרי ממכפילי ההון. בסופו של דבר, כולנו מסתכלים על הטווח הקצר וקשה למשקיעים לראות את התנודתיות הגדולה שלהן. גם אם אני עוצר היום את השוק ואין עליות שערים, אנחנו נראה רבעון רביעי טוב מאוד, אפילו טוב יותר מהרבעון הנוכחי בגלל העליות היפות שראינו בחודשיים האחרונים. אם יבוא מישהו שלא היה כאן ויסתכל רק על התוצאות של סוף 2020, הוא לא יוכל לדעת שהיה משבר של מגפה עולמית שגרם חשש ליציבות הענף. בסך הכל, 2020 תיחתם כשנה רגילה והקורונה לא תשאיר חותם על ענף הביטוח".

תגיות