אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דווקא בקורונה חשוב להעסיק אנשים עם מוגבלות צילום: אילן ספירא

דעה

דווקא בקורונה חשוב להעסיק אנשים עם מוגבלות

אם עוד ועוד ארגונים ישכילו לפתוח את השער לעובדים עם מוגבלות, הם ירוויחו כוח אדם איכותי, מסור ונאמן, שמעריך את מקום העבודה שלו, וגם יסייעו למשק להתאושש מהפגיעה הקשה במשבר הקורונה

03.12.2020, 09:31 | ערן מרדכי

היום הוא היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות. בשבוע האחרון דיווחה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות כי בעקבות משבר הקורונה, 62% מהעובדים עם מוגבלות לא מועסקים.

משבר הקורונה בארץ ובעולם השפיע באופן דרמטי על כל עובדי המשק מכלל המגזרים ולא פסח גם על אנשים עם מוגבלות: הסטטיסטיקה מעידה כי בעקבות משבר הקורונה, מעסיקים רבים במשק הוציאו עובדים רבים לחל"ת ובכללם גם אנשים עם מוגבלות.

בישראל חיים כיום כ-1.5 מיליון אנשים עם מוגבלות, המהווים כ-20% מכלל האוכלוסייה. בשנים האחרונות חלה עלייה מתמדת בשיעור העסקת אנשים עם מוגבלות בעקבות עבודה של גופים שונים במשק, קביעת יעדי ייצוג הולם והטמעת תפיסות השוויון בקרב מעסיקים. נכון לתחילת 2020 שיעורי העסקה של אנשים עם מוגבלות עדיין נמוכים לעומת אנשים ללא מוגבלות ועומדים על כ-60% מכלל האנשים עם המוגבלות בגילאי עבודה.

הסנונית הראשונה לעלייה בשילוב בעלי מוגבלות בשוק החופשי החלה לפני כחמש שנים, כשנחתם צו ההרחבה לעידוד והגברת התעסוקה של אנשים עם מוגבלות. הוא קבע שחברות במגזר הפרטי להן יותר מ-100 עובדים - מחויבות בייצוג הולם של לפחות 3% של בעלי מוגבלות מכלל העובדים בחברה. צו זה הוביל לפעולות יזומות מצד המדינה, מצד ההסתדרות ומצד ארגונים שונים, לפתיחת הדלת בפני אוכלוסייה שהיתה מודרת בשוק.

מתוך קמפיין ההסתדרות לעידוד העסקה נגישה, צילום: צילום אגף הדוברות בהסתדרות מתוך קמפיין ההסתדרות לעידוד העסקה נגישה | צילום: צילום אגף הדוברות בהסתדרות מתוך קמפיין ההסתדרות לעידוד העסקה נגישה, צילום: צילום אגף הדוברות בהסתדרות

חברות ומעסיקים רבים החלו לשנות באופן מהותי את תפיסתם לנושא. אם בעבר מעסיקים תפסו אנשים עם מוגבלות רק דרך המגבלה שלהם, כיום מבינים את החשיבות של תרומתם לחברה ולארגון. גם לעיוור, חירש, אדם שיושב על כיסא גלגלים או אוטיסט יש הרבה מה להציע, לא פחות מכל עובד אחר בשוק. אם בעבר הפנו אנשים עם מוגבלות לסקטורים מאוד מסוימים, כגון שירות הלקוחות, היום אנו עדים לשילובם בכל מגזר ובתפקידים משמעותיים במשק.

   

משבר הקורונה טרף את כל הקלפים

אך כעת, משבר הקורונה טרף את כל הקלפים ומהנתונים החדשים של נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות עולה כי מעסיקים דיווחו בחודשים האחרונים כי הוציאו פי 4 יותר עובדים עם מוגבלות לחל"ת מאשר עובדים ללא מוגבלות. יחד עם זאת, אנו עדיין מצליחים להשים עובדים עם מוגבלות בשוק החופשי במגוון תפקידים באמצעות רכזי השמה ייעודיים.

במצב הנוכחי בשוק העבודה, נראה כי חברות מתחומים רבים משוועות לעובדים מסורים, שמוכנים לצאת ולעבוד - מצב המאפשר הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות. הדבר נובע בין היתר ממחסור בעובדים זמינים נוכח התארכות תקופת החל"ת.

כדי שלא נראה שינוי לרעה, ועל מנת להמשיך בתנופת פתיחת השערים, על המדינה להמשיך באותו קו לעידוד חברות וארגונים לקליטת אנשים עם מוגבלות, ובמיוחד בתקופת משבר כלכלי להוות מודל ולהגדיל את הקליטה בקרב מוסדותיה של אנשים עם מוגבלות. במקביל, על ארגונים גדולים ומשפיעים במשק, הן ציבוריים והן פרטיים, לצאת ביוזמות נרחבות לשילובם. אם עוד ועוד ארגונים ישכילו לפתוח את השער ולאמץ את התפיסה המתקדמת, הם ירוויחו כוח אדם איכותי, מסור ונאמן, שמעריך את מקום העבודה שלו, וגם יסייעו למשק להתאושש מהפגיעה הקשה שחווה עקב המשבר.

 

הכותב הוא מנכ"ל דנאל משאבי אנוש מקבוצת דנאל

תגיות