אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תנו לנצח את משבר האבטלה צילום: לודה גופין טכניון לימודי המשך

דעה

תנו לנצח את משבר האבטלה

מספר לא מבוטל מהמובטלים הם אקדמאים. מדובר באנשים שעם הטיפול הנכון והתאמה מקצועית נדרשת למצב כיום, יכולים לחזור ביתר קלות למעגל התעסוקה, ולהניע מחדש את גלגלי הכלכלה

04.12.2020, 07:33 | עודד רביב

למדינת ישראל יש כלים לצמצם משמעותית את מספר המובטלים במשק, אך בממשלה לא עוסקים בתכנון לטווח ארוך ועכשיו מדברים על עוד מינהלת הכשרות מקצועיות שתהיה מוכנה במקרה הטוב אולי בעוד חודשים.

קראו עוד בכלכליסט

על המדינה לקבל החלטה שתביא לבשורה לאומית אמיתית. כפי שהמדינה הטילה על המוסד משימה להביא מכונות הנשמה וחיסונים, עליה להטיל משימה על האקדמיה להביא פתרון למשבר האבטלה.

שירות התעסוקה , צילום: באדיבות שירות התעסוקה שירות התעסוקה | צילום: באדיבות שירות התעסוקה שירות התעסוקה , צילום: באדיבות שירות התעסוקה

מאז מרץ 2020 נמצאת מדינת ישראל בסחרור מתמשך. בהיעדר טיפול תרופתי בצל נגיף הקורונה, נאלצו קברניטי המדינה להקריב ביודעין את פעילות המשק בניסיונותיהם לשמור על בריאות האזרחים. לכלכלה כידוע חוקים משלה. הבשורות המעודדות מכיוון "פייזר" ו"מודרנה" אולי יעזרו להתמודד עם טיפול בריאותי לנגיף, אך בינתיים, איש אינו מיצר תרופה כלכלית יעילה למשק. גם אם במהלך 2021 נוכל כבר להכריז, כי הקורונה אינה מהווה מגפה, המשק עדיין ימשיך ללקק את פצעיו בעקבות שנת 2020 הקטסטרופלית מבחינה כלכלית.

לפי הלמ"ס, בחודש אוקטובר האחרון שיעור האבטלה במשק עמד על 20.3%, שהם 845.5 אלף מובטלים, אחרי עלייה של 255.6 אלף מובטלים מחודש ספטמבר. מדובר במספרים מבהילים שאין להם ולא יהיה להם פתרון קסם. בנק ישראל צופה כי את 2020 נסיים עם שיעור אבטלה שנע בין 17% ל-20%. אלו נתונים חסרי תקדים וכנראה שהרע עוד לפנינו.

למרות תחושת הכאוס והאווירה הקשה, למדינת ישראל קיימים תחת היד הכלים שיאפשרו לה להתמודד עם המצב ולהביא בסופו של דבר לפתרון. אך המזור הכלכלי יכול להגיע רק באמצעות תהליך סדור, הנאמן לאסטרטגיה מוגדרת המציבה יעדים שיושגו באמצעות שימוש בכלים אלה. במקום לעסוק בפתרון, אנו שומעים בעיקר על "מלחמות היהודים", והתחושה הרווחת בקרב הציבור והתעשייה, היא שאין חשיבה מספקת לטווח הארוך.

בישראל הון אנושי מפותח. מספר לא מבוטל מהמובטלים הם אקדמאים. מדובר באנשים שעם הטיפול הנכון והתאמה מקצועית נדרשת למצב כיום, הם יכולים לחזור ביתר קלות למעגל התעסוקה, לצמצם משמעותית את מספר המובטלים במשק ולהניע מחדש את גלגלי הכלכלה. על מנת שזה יקרה, על המדינה לקבל החלטה ברורה שמדובר בצעד מרכזי בתוכניתה לשיקום המשק – במקום לייצר מצב שבו אנשים מעדיפים לשבת בבית ולקבל דמי אבטלה. כעת, נודע על "מינהלת הכשרות מקצועיות" שבממשלה מתכננים להקים, אך מדובר בעוד מנהלת שתהיה מוכנה במקרה הטוב רק בעוד כמה חודשים.

כפי שהמוסד קיבל משימה להביא מכונות הנשמה וחיסונים, כך על המדינה להטיל על האקדמיה משימה לייצר הכשרות שיפתרו את משבר האבטלה. אנו במוסד הטכניון מציעים למדינה יוזמה חדשה להשבת מובטלים למעגל העבודה. במסגרת היוזמה, שמושתתת על שיתוף פעולה בין הטכניון למעסיק העתידי, יוצעו לאקדמאים שאיבדו את עבודתם קורסי הכשרה והסבה המשולבים בעבודה מעשית בחברות ובארגונים.

אנו בעצם מציעים כאן תוכנית רחבה, בה אחד מהמוסדות המחקריים המובילים בישראל מעמיד את הידע והיכולות שלו כדי לתת יד בחילוץ המשק מה"ברוך". האחריות האקדמית כולה תהיה על מוסד הטכניון, לרבות הוראה, בחינות והערכה וכך תובטח הרמה הפדגוגית והטכנולוגית הנדרשת. פיתוח תוכניות טכנולוגיות מורכבות ופיתוח תוכניות ניהול מתקדמות ברמה גבוהה מצריכים ידע מעמיק, ניסיון והתמחות בדיסציפלינה המבוקשת, ואת כל אלה הטכניון יכול להבטיח. מדובר בחזון מעשי וחשוב שיסייע בהשבת עובדים אקדמאים למעגל התעסוקה.

אנו עומדים לקראת פרסום קול קורא בנושא וקוראים למדינה להצטרף אלינו על מנת שהעלות לעובד תהיה מסובסדת, כפי שהיא צריכה להיות. יש לנו תוכנית ברורה, ידע ויכולת לרתום גופים רבים במשק כדי לייצר גישה פרו-אקטיבית בהחזרה של אנשים רבים וטובים לתעסוקה ולהנעה מחודשת של הכלכלה.

אנו מציגים למדינת ישראל מסלול קצר, נטול ביורוקרטיה, שיאיץ את קליטתם של מובטלים רבים שנקלעו למצב כלכלי קשה מאוד. מעבר לאופק האישי שלהם, יש כאן בשורה אמיתית ולאומית של החזרת המשק לשיעור תעסוקה גבוה ולפעילות כלכלית אינטנסיבית. כל שצריך הוא רק להחליט.

עודד רביב הוא מנהל היחידה ללימודי חוץ ולימודי המשך בטכניון

תגיות