אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מדיניות סגירת הסניפים ביישובים הערביים היא התאכזרות לתושבים" צילום: אלעד גרשגורן

"מדיניות סגירת הסניפים ביישובים הערביים היא התאכזרות לתושבים"

בדיון בוועדת הכלכלה התברר כי רק 10% מסניפי הבנקים ממוקמים ביישובים ערביים, לעומת 60% ביישובים יהודיים. נציג לאומי על סגירת סניף הבנק בכפר קרע: "הוא יפעל פעם בשבוע, 75% מהלקוחות עברו לדיגיטל"

07.12.2020, 11:41 | נעמי צורף

על רקע מחאת תושבי כפר קרע שבמשולש נגד החלטת בנק לאומי לסגור את סניף הבנק היחיד שנמצא ביישוב המונה 20 אלף תושבים, התקיים הבוקר (ב') דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת בראשותו של ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) בו הוצגו נתונים בנוגע לסגירת סניפים בחברה הערבית.

קראו עוד בכלכליסט

בתום הדיון אמר נציג בנק לאומי כי כרגע הסניף לא ייסגר לגמרי אלא יפתח פעם בשבוע כדי לשרת את האוכלוסייה.

יו"ר הוועדה מרגי דרש מהפיקוח על הבנקים להעביר לוועדה דיווח מפורט על הנימוקים להחלטה לסגירת הסניף ומבנק לאומי להעביר מסמך המפרט איזה שירותים ישארו בסניף. "הוועדה רואה בחומרה כי ביישוב שבו מספר התושבים עולה על 20 אלף איש אין סניף בנק", אמר מרגי.

מהמחקר שערך נעם בוטוש, כלכלן ממרכז המידע והפיקוח של הכנסת, עולה כי יש הבדלים משמעותיים בין היחס של המערכת הבנקאית לאוכלוסייה הערבית לבין היחס לאוכלוסייה היהודית.

מספר סניפי הבנקים הצטמצם ב-12% ב-8 שנים

נכון לסוף נובמבר 2020 יש בישראל 1,046 סניפי בנק, ירידה של 12.4% ביחס לשנת 2012. 60% מהסניפים נמצאים ביישובים יהודיים, 30% ביישובים מעורבים ורק 10% ביישובים ערביים. בשנים 2012–2020 גדל מספר סניפי הבנקים ביישובים הערבים בכל הקבוצות הבנקאיות, מלבד קבוצת לאומי, כאשר מזרחי הוסיפו 8 סניפים (לעומת סניף אחד בלבד שהיה בשנת 2012). 

כפר קרע, צילום: אלעד גרשגורן כפר קרע | צילום: אלעד גרשגורן כפר קרע, צילום: אלעד גרשגורן

עוד מתברר כי השטח ומספר המשרות הממוצעים לסניף ביישובים הערביים נמוך ביחס לממוצע הארצי וכן ביחס ליישובים יהודיים. כך למשל ביישובים הערביים יש כ-20.6 תושבים בממוצע על כל מ"ר של סניף, נתון הגבוה ב-36.5% ביחס לממוצע הארצי וגבוה ב-38% ביחס לממוצע ביישובים היהודיים. כאמור, גם מספר המשרות בסניפים ביישובים הערביים נמוך משמעותית לעומת זה בסניפים היהודיים – מנתוני המחקר עולה כי ממוצע המשרות בסניפים ביישובים ערביים נמוך ב-52% מהממוצע הארצי ועומד על 9.4 משרות לסניף בלבד.

עוד עולה כי מספר התושבים בממוצע על כל סניף ועל משרות בסניפים גבוה ביישובים הערביים ביחס לממוצע הארצי. ביישובים הערביים יש 6,061 תושבים בממוצע על כל סניף, נתון הגבוה ב-16% ביחס לממוצע הארצי וגבוה ב-11.3% ביחס לממוצע בישובים יהודיים.

"לבנקים לא אכפת מהלקוחות"

ראש מועצת כפר קרע, עו"ד פארס בדחי, אמר בדיון כי מדיניות סגירת הסניפים ביישובים הערביים היא "מדיניות שאין בה חמלה וזו מדיניות של התאכזרות לתושבים. הבנקים לא מתעניינים בתושבים אלא רק באיך להשיא רווחים, גם ההתייעלות שהם כל הזמן מדברים עליה, בשביל מי זה? הם מתייעלים כדי להרוויח יותר לא כדי לשרת את האזרחים. ההנהלה שיושבת בתל אביב מקבלת החלטה בלי להתייעץ עם ראש הרשות, מי שמע על דבר כזה? משאירים 20 אלף תושבים בלי סניף בנק".

ח"כ יעקב מרגי, יו"ר ועדת הכלכלה , צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן ח"כ יעקב מרגי, יו"ר ועדת הכלכלה | צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן ח"כ יעקב מרגי, יו"ר ועדת הכלכלה , צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן

הח"כים הערבים שהשתתפו בדיון טענו כי בעוד שנציגי הפיקוח על הבנקים והמערכת הבנקאית מדברים בעיקר על הנגשת השירותים הבנקאים לאזרחים ותיקים ואנשים עם מוגבלויות, אין התייחסות לצרכים המיוחדים של החברה הערבית. "לפחות ב-20% מהיישובים אין תשתית דיגיטלית בכלל. הלוואי שנגיע ליום שלכל אדם תהיה נגישות ולא יצטרך לבזבז את הנסיעה והזמן בבנק, אבל זה לא המצב כיום ולכן סגירת הסניף לא מתקבלת על הדעת", אמרה ח"כ אימאן ח'טיב-יאסין (הרשימה המשותפת).

ברי רוזנברג, מנהל רגולציה בבנק לאומי, אמר: "לבנק לאומי יש הכי הרבה סניפים במגזר הערבי. יש במגזר ירידה מובהקת בהגעה לסניפים. בסניף כפר קרע 75% מהלקוחות מעדיפים לעבוד בדיגיטל ורוב הלקוחות באים פעם בשנה לסניף. אחוז האוכלוסייה המבוגרת הוא פחות מ-2% וזה לא נעלם מעינינו, 12 בעלי מוגבלות יש בסניף. החלטנו שנשאיר את הסניף פעיל פעם בשבוע כדי להתחשב באוכלוסיות הללו".

תגיות