אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

נטהלי רפואה: "ההייטק הישראלי נמצא בדרך לצונאמי של הנפקות ענק"

לדברי רפואה, שותפה בקרן Viola Growth, בוועידת Mind the Tech Tel Aviv של כלכליסט, ההייטק הישראלי עבר עד כה את מגפת הקורונה עם פגיעה מזערית. "רוב התחומים בהייטק היו יחסית אדישים למגפה או אפילו הרוויחו מהמגפה", ציינה

09.12.2020, 16:00 | שירות כלכליסט

"ההייטק הישראלי נמצא בדרך לצונאמי של הנפקות ענק בבורסה", כך אמרה נטהלי רפואה, שותפה בקרן Viola Growth, בוועידת Mind the Tech Tel Aviv של כלכליסט.

"בשנה, שנה וחצי הקרובות נראה הרבה חברות ישראליות שיוצאות להנפקה", העריכה רפואה בשיחה עם כתב כלכליסט, עומר כביר. "זה די מדהים, אחרי שנים יבשות יחסית. לפני 6 שנים סך ההנפקות היו בשווי מצטבר של 2 מיליארד דולר, השנה אנחנו עומדים כבר על 9 מיליארד דולר בהנפקות. מנגד, יש פחות מיזוגים ורכישות של חברות ישראלית, וגם זה חלק ממגמה עולמית".

לדברי רפואה, ההייטק הישראלי עבר את מגפת הקורונה עם פגיעה מזערית, ואף למעלה מכך: "קצת מוקדם להסיק מסקנות, כי אנחנו עוד באמצע המגפה ואין לדעת איך הכל יסתיים, אבל אם מסתכלים על כלל תעשיית ההייטק היא נפגעה הכי פחות משאר התחומים האחרים בחיים שלנו. יש אדפטציה יחסית מהירה. רוב התחומים בהייטק היו יחסית אדישים למגפה או אפילו הרוויחו מהמגפה. אפשר לראות את זה בתחומים כמו מסחר מקוון, בריאות דיגיטלית, גיימינג, סייבר, פינטק. אפשר לראות את זה גם בביצועים של החברות וגם בסכומי כסף שהושקעו בהן ושאר סממנים שמראים את ההצלחה של התעשייה".

נטהלי רפואה, שותפה בקרן Viola Growth, צילום: תמוז רחמן נטהלי רפואה, שותפה בקרן Viola Growth | צילום: תמוז רחמן נטהלי רפואה, שותפה בקרן Viola Growth, צילום: תמוז רחמן

מה עם חברות יותר צעירות שמנסות לגייס עכשיו סבב מוקדם?

"בשנתיים האחרונות התחלנו לראות מגמה צמצום חברות שלב סיד שנוצרות בישראל. זו מגמה שעכשיו מתגברת, אבל היא לא חדשה. חברות צעירות יותר גילו קושי גדול יותר לגייס כסף. אנחנו רואים את זה גם במספרים ממצב שבו השקעות סיד עמדו על בין 300 ל-400 אלף דולר בשנה, הם עומדים השנה על כ-200 אלף דולר עד כה. פחות כסף נכנס לחבורת צעירות, והכסף המשמעותי מגיע לחברות בשלבים יותר מתקדמים, בשלב הצמיחה ואפילו גיוסי-על. יש פגיעה מסוימת בחברות הצעירות יותר. יותר כסף הולך לפחות חברות".

מה קורה בצד השני של הספקטרום, עם חדי-קרן, חברות פרטיות בשווי של מיליארד דולר או יותר?

"יש מגמה מדהימה שאנחנו רואים לאורך העשור האחרון, והיא משקפת התבגרות של התעשייה והתאמה לעמק הסיליקון. המספרים השנה מדהימים עוד יותר. לפני ארבע שנים, מדי שנה בין ארבע לשש חברות בישראל הפכו לחד-קרן. השנה, עד כה 14 חברות הפכו לחד-קרן, כלומר עברו השנה את השווי של מיליארד דולר. בארה"ב, להשוואה, נוצרו השנה קרוב ל-50 חברות חד-קרן. יש היום 32 חדי-קרן בישראל, לא כולל הנפקות או חברות ציבוריות בשווי של יותר ממיליארד דולר. מתוך 32 החברות האלו, תשע הן בשווי של יותר מ-2 מיליאר דולר. מספרים מרשימים בכל קנה מידה".

זה קורה בגלל הקורונה, למרות הקורונה או במקביל לקורונה?

"קשה לדעת איפה לשים את האצבע ומה הסיבות. אני מניחה שמדובר בשילוב. יש התבגרות של השוק שמתקדם לכיוונים של חברות גדולות, בוגרות ומשמעותיות. חלק מהתחומים צברו האצה בזכות הקורונה, ויש מגמה של שוויים גבוהים לחברות טכנולוגיה. בסופו של דבר הרבה כסף נכנס לשוק הישראלי. השנה הושקעו 10 מיליארד דולר בחברות ישראליות. לפני עשר שנים זה עמד על 2 מיליארד ולפני חמש שנים על 5 מיליארד. יש מגמה ארוכה של צמיחה עוד לפני הקורונה".

תגיות