אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח האו"ם: "מדיניות האפס פליטות לא מספיקה כדי לעמוד בהסכם פריז" צילום: רויטרס

דו"ח האו"ם: "מדיניות האפס פליטות לא מספיקה כדי לעמוד בהסכם פריז"

לפי הדו"ח, "יש להגביר את השאיפות" כיוון שגובה פליטות הפחמן כיום לא ימנע מכדה"א להתחמם בשלוש מעלות עד סוף המאה - גבוה משמעותית מהיעד של 1.5 מעלות, שימנע את האסונות הגדולים של משבר האקלים

10.12.2020, 11:17 | עומר כביר

למרות ירידה קלה בפליטות גזי חממה, שנגרמה כתוצאה ממשבר הקורונה, העולם עדיין נמצא במסלול להתחממות גלובלית של שלוש מעלות עד סוף המאה – גבוה משמעותית מהיעד של 1.5 מעלות, שלדברי מדענים, יאפשר למנוע את האסונות הגדולים ביותר של משבר האקלים. כך לפי דו"ח נרחב של האו"ם שפורסם אתמול.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, הדו"ח מציין לחיוב סימנים לתזוזה משמעותית, דוגמת התחייבות של מרבית המזהמות הגדולות בעולם להפחית משמעותית את פליטות גזי החממה שלהן ותוכניות התאוששות מהמשבר הכלכלי שישומן יביא לצמצום של 25% בפליטות גזי חממה עד 2030. "הזרם העולמי השתנה", אמרה הדיפלומטית כריסטיאנה פיגרס, שהובילה את המגעים הבינלאומיים לחתימת הסכם פריז ב-2005, במסיבת עיתונאים. "אנחנו מתקדמים מהר מתמיד".

מבחינת מספרים, הדו"ח לא מציג תמונה מעודדת. ב-2019, פליטות גזי החממה המשיכו לעלות והגיעו לשיא כל הזמנים של 52.4 גיגה-טון. לאורך העשור שעבר ארבע המזהמות הגדולות ביותר – סין, ארה"ב, האיחוד האירופי (כולל בריטניה) והודו – היו אחראיות ל-55% מהפליטות, ומדינות ה-G20 ל-78%.

השנה, הקף הפליטות של פחמן דו-חמצני ירד ב-7% לעומת 2019, בעיקר כתוצאה ממשבר הקורונה. ואולם, ריכוז גזי החממה באטמוספירה המשיך לעלות, והירידה עצמה קשורה למשתנים הייחודיים של המגפה ולא סביר שתחזור על עצמה בקלות ב-2021. "משבר הקורונה אחראי רק לירידה קצרת-טווח בהיקף הפליטות העולמי, ולא יתרום להפחתה משמעותית בפליטות עד 2030, אלא אם מדינות יבחרו בהתאוששות כלכלית ירוקה", נכתב בדו"ח.

הים הארקטי, צילום: AP הים הארקטי | צילום: AP הים הארקטי, צילום: AP

מנגד, הדו"ח מציין לחיוב את המספר הגדל והולך של מדינות שהתחייבו להגיע לאפס פליטות עד אמצע המאה. בסך הכל, 126 מדינות שמייצגות 51% מפליטות גזי החממה בעולם התחייבו רשמית או שוקלות להתחייב לאפס פליטות. אם ארה"ב תתחייב לכך גם היא, כפי שהבטיח הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, יגיע השיעור ל-63%. מדינות גדולות שהתחייבו להגיע לאפס פליטות עד 2050 כוללות את בריטניה, האיחוד האירופה, יפן, קוריאה קנדה, ארגנטינה ומקסיקו. בנוסף, סין התחייבה להגיע לאפס פליטות לפני 2060. "מדובר בהפתחות המשמעותית והמעודדת ביותר במדיניות אקלים ב-2020, אך כדי שיהיו בנות-השגה צריך לתרגם את התחייבויות אלו לפעולות קצרות-טווח", נכתב.

ואולם, מזהיר הדו"ח, היקף הפליטות כיום לא יאפשר לעמוד ביעדי הסכם פריז, והוא צפוי להוביל להתחממות גלובלית של 3 מעלות לפחות עד סוף המאה. "יעדי האפס פליטות שהוכרזו לאחרונה יפחיתו את ההתחממות הזו רק בכחצי מעלה", נכתב. "יש צורך בחיזוק דרמטי של השאיפות כדי לעמוד בהסכם פריז".

תגיות