אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכם בין ישראל למרוקו. טראמפ: "פריצת דרך ענקית"; נתניהו: "השלום עם מרוקו יהיה חם מאוד" צילום: אי פי איי, עמוס בן גרשום לע"מ

הסכם בין ישראל למרוקו. טראמפ: "פריצת דרך ענקית"; נתניהו: "השלום עם מרוקו יהיה חם מאוד"

כחודש לפני עזיבתו את הבית הלבן, הודיע טראמפ על מדינה מוסלמית רביעית תוך חודשים ספורים שמכוננת יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל, וגילה מה התמורה: הכרה אמריקנית בסהרה המערבית כחלק ממרוקו. נתניהו: "נקים מחדש משרדי קישור בין ישראל למרוקו, ואחר כך נפעל במהירות לכונן יחסים דיפלומטים מלאים"

10.12.2020, 18:27 | איתמר אייכנר, ynet

המדינה המוסלמית הרביעית: מרוקו הצטרפה לאיחוד האמירויות, בחריין וסודן וכוננה יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל. כך גילה היום (ה')) נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שיעזוב בחודש הבא את הבית הלבן. התמורה: ארה"ב תכיר בריבונותה של מרוקו על סהרה המערבית, שבה תנועת חזית הפוליסריו דורשת עצמאות ושחרור מהשלטון המרוקני. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב הערב ואמר כי "השלום עם מרוקו יהיה חם מאוד".

"עוד פריצת דרך היסטורית", הודיע טראמפ בטוויטר. "שתי חברותינו הקרובות, ישראל ומרוקו, הסכימו על יחסים דיפלומטיים מלאים. פריצת דרך ענקית לשלום במזרח התיכון". טראמפ אמר כי ישראל ומרוקו יפתחו בקרוב את משרדי הקישור בתל אביב וברבאט, ובסופו של דבר יקימו גם שגרירויות זו אצל זו. מהבית הלבן נמסר כי ישראל ומרוקו יקיימו שיתוף פעולה כלכלי ותרבותי לקידום היציבות במזרח התיכון.

דונלד טראמפ, צילום: איי פי דונלד טראמפ | צילום: איי פי דונלד טראמפ, צילום: איי פי

מלך מרוקו מוחמד השישי , צילום: אי פי אי מלך מרוקו מוחמד השישי | צילום: אי פי אי מלך מרוקו מוחמד השישי , צילום: אי פי אי

 

היועץ של טראמפ, ג'ארד קושנר, אמר לאחר ההסכם כי "נורמליזציה בין ישראל לסעודיה היא בלתי נמנעת". גם לאחר ההסכמים עם איחוד האמירויות, בחריין וסודן אמרו טראמפ ויועציו שישראל תנרמל יחסים עם סעודיה - אך הממלכה הגיבה לכל אחד מההסכמים בצורה צוננת ולא ישירה. עם זאת, לאחרונה נפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בעיר החוף ניאום שבשטח סעודיה.

 

לדברי קושנר, "דרך צעד היסטורי זה, מרוקו בונה על הקשר הוותיק שלה עם הקהילה היהודית-מרוקאית שחיה במרוקו ובעולם כולו, כולל בישראל. זהו צד משמעותי קדימה עבור ישראל ומרוקו. ההסכם משפר עוד יותר את ביטחונה של ישראל, תוך יצירת הזדמנויות למרוקו ולישראל להעמיק את קשריהן הכלכליים ולשפר את חיי שני העמים"

  

לצד זאת, הודיע טראמפ - גם כן בטוויטר - כי כחלק מהעסקה ארה"ב מכירה בסהרה המערבית כחלק ממרוקו. לדבריו, "מרוקו הכירה בארצות הברית בשנת 1777. לכן ראוי שנכיר בריבונותם על סהרה המערבית". הוא הוסיף כי הצעתה של מרוקו לבדלנים שיקימו אוטונומיה נרחבת בסהרה המערבית היא הצעה "רצינית, אמינה ומציאותית, שמהווה את הבסיס היחיד לפתרון צודק ומתמשך לשלום ולשגשוג".

גורמים אמריקנים אמרו כי בעקבות ההסכם מטוסים ישראלים יוכלו לטוס בשמי מרוקו. ישראל כבר טסה היום מעל מצרי ג'יברלטר, אך אישור לטוס מעל מרוקו יקצר את הטיסות לטנריף.

יחסים דיפלומטיים מלאים בין ישראל למרוקו כוננו כבר בשנת 1995, אך בשנת 2000 ניתקה מרוקו את היחסים עם ישראל בעקבות אירועי האינתיפאדה השנייה. לפני שנתיים ניסו בישראייר להוציא טיסות ישירות מנתב"ג למרוקו, כשרק דובר על התקרבות כלשהי בין המדינות, אבל היוזמה נפלה בעיקר בגלל עניינים טכניים וסידורי בטחון. נציגים של החברה ביקרו אפילו בבירה רבאט ופנו לחצרו של הרב יאשיהו פינטו שמקורב למלך ומוגדר כאב בתי הדין והרב של הממלכה - אך הדבר לא הוביל לתפנית והתוכנית נגנזה.

נתניהו: "יש לנו שלום והוא ינצח"

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטוח שהשלום עם מרוקו יהיה "חם מאוד". כשעה לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חשף בטוויטר את הסכם הנורמליזציה בין ישראל למרוקו, אמר ראש הממשלה

בטקס הדלקת נרות בכותל המערבי הערב אמר ראש הממשלה כי "בחג חנוכה זה אנו מביאים אור גדול מאוד - החיסונים שיביאו את הסוף למגפה ועכשיו אור גדול נוסף של שלום".

בנימין נתניהו, צילום: רויטרס בנימין נתניהו | צילום: רויטרס בנימין נתניהו, צילום: רויטרס

"תמיד האמנתי בשלום הזה, תמיד פעלתי בשביל השלום הזה ועכשיו הוא מתממש לנגד עינינו", אמר ראש הממשלה והודה לנשיא ארצות הברית היוצא ולמלך מרוקו מוחמד השישי "על החלטתו ההיסטורית לעשות שלום היסטורי עם ישראל. בין מרוקו לישראל יש קשרים הדוקים, בין מרוקו והעם היהודי יש קשרים אמיצים במשך כל העת החדשה. כולם מכירים את היחס החם של מלכי מרוקו והעם במרוקו ליהודים שם. מאות אלפים מבני קהילה זו עלו לישראל ומשמשים גשר חי בין העם במרוקו וישראל - גשר של אהבה, חיבה ומסורת. ואני חייב להגיד שהבסיס המוצק הזה בעצם מהווה את היסוד שעליו בונים את השלום הזה".

נתניהו ציין כי "נקים מחדש משרדי קישור בין ישראל למרוקו, ואחר כך נפעל במהירות לכונן יחסים דיפלומטים מלאים. נפעיל קו תעופה ישיר וזה ייתן עוצמה נוספת לגשר הזה ויהיה כאן שלום חם מאוד. אני יכול להגיד שבחג חנוכה זה יש לנו אהבה והיא תנצח. יש לנו שלום והוא כבר מנצח".

בדומה להסכמים הקודמים שנחתמו בחודשים האחרונים עם מדינות ערב, גם הפעם מידר נתניהו את שריו הבכירים בני גנץ וגבי אשכנזי מהמהלכים. עם זאת הפעם האמריקנים עדכנו אותם ישירות על ההתקדמות במגעים.

מטעמם של ראשי כחול לבן נמסר הערב: "שר הביטחון גנץ ושר החוץ אשכנזי עודכנו לפני מספר שבועות על ידי הבית הלבן אודות המגעים להסכם עם מרוקו. היום עודכנו שניהם על הבשלת המהלך טרם ההודעה של הנשיא טראמפ על ידי הבית הלבן".

גנץ כתב הערב בטוויטר: "מברך על כינון היחסים הרשמיים הצפוי עם מרוקו. זו הזדמנות לעגן יחסים של שנים רבות, ושותפות היסטורית עשירה ומפוארת של שני העמים, שתהפוך כעת לרשמית".

 

המרוקאים יחכו לביידן?

 

האמריקנים ניהלו בשנים האחרונות מגעים אינטנסיביים בין ישראל למרוקו בניסיון להביא לפריצת דרך שתוביל לקשרים מלאים וגלויים בין המדינות. לפני שנה נפגש נתניהו עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בפורטוגל, שהיה אמור להיפגש לאחר מכן עם מלך מרוקו. כבר אז דווח כי מסתמנת פריצת דרך בין ישראל למרוקו, ונאמר כי נתניהו עשויה היה אפילו להגיע לביקור ברבאט. עם זאת, המגעים לא הבשילו לבסוף, ובהמשך גם דיווחים על ביקור אפשרי של נתניהו ברבאט התפרסמו ונגוזו.

מרוקו ידועה בהססנות שלה כלפי ישראל, והדבר נובע מחשש של ארמון המלך מהתנגדות בתוך המדינה לצעדי נורמליזציה כאלה. לכך יש להוסיף את המעמד המיוחד של בית המלוכה המרוקאי כשומרי המקומות הקדושים בירושלים, שכן משפחת המלך נחשבת לצאצאי הנביא מוחמד. מרוקו היא גם ראש ועדת ירושלים בארגון מדינות האסלאם.

מי שניהל כעת את המגעים היה הבית הלבן ופומפאו, שעדכנו בכך את משרד ראש הממשלה. בסופו של דבר, ההבטחה האמריקנית להכיר בסהרה המערבית הטתה את הכף, שכן מדובר בשינוי עמדה מהותי אחרי שנים שבהן אמרה ארה"ב שהיא תומכת בהידברות בין מרוקו לסהרווים דרך מנגנון של האו"ם. מרוקו כבשה את סהרה המערבית בשנת 1975 וסיפחה אותה ארבע שנים לאחר מכן.

סוגיית סהרה המערבית נמצאת בעדיפות עליונה במדיניות החוץ המרוקאית, מעל ומעבר לכל נושא אחר, ובמשך שנים ייחלה המדינה להכרה אמריקנית בריבונותה על השטח. המרוקאים אף ניסו לגייס לכך את ישראל כמה פעמים, אך התשובה מארה"ב הייתה תמיד זהה. השינוי הדרמטי בעמדה האמריקנית עשוי לעורר הפגנות זעם במדינות כמו אלג'יריה למשל, שהיא מדינה חשובה אסטרטגית לארה"ב. לא ברור גם כיצד יגיבו לכך ספרד וצרפת, שלהן יש אינטרסים רבים באזור זה.

ההערכה היא שטראמפ הסכים לצעד הדרמטי רק כדי להביא הישג דיפלומטי נוסף לפני סיום כהונתו. עם זאת, בניגוד להסכמים קודמים, לא בטוח בכלל שכאן הוא יוכל לספק את הסחורה. המרוקאים, סביר להניח, יהיו זהירים מאוד - ורק שיווכחו שאכן יש הכרה אמריקנית בריבונותם בסהרה המערבית, שלא תתפוגג עם כניסת ממשל ביידן – אז תכונן המדינה יחסים עם ישראל.

גורמים אמריקנים אמרו כי בעקבות ההסכם מטוסים ישראלים יוכלו לטוס בשמי מרוקו. ישראל כבר טסה היום מעל מצרי ג'יברלטר, אך אישור לטוס מעל מרוקו יקצר את הטיסות לטנריף. כבר לפני שנתיים ניסו בישראייר להוציא טיסות ישירות מנתב"ג למרוקו, כשרק דובר על התקרבות כלשהי בין המדינות, אבל היוזמה נפלה בעיקר בגלל עניינים טכניים וסידורי בטחון. נציגים של החברה ביקרו אפילו בבירה רבאט ופנו לחצרו של הרב יאשיהו פינטו שמקורב למלך ומוגדר כאב בתי הדין והרב של הממלכה - אך הדבר לא הוביל לתפנית והתוכנית נגנזה.

מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, אמר הערב ל-ynet כי אם כל הצדדים יהיו רציניים, ניתן יהיה להפעיל קווים ישירים בין המדינות תוך שלושה חודשים. "כמו עם איחוד האמירויות, אנחנו מאוד רוצים לטוס למרוקו - ולא מהיום", אמר. "מבחינתנו אפשר כבר בשבוע הבא לפתוח בטיסות למרוקו". חברות התעופה בישראל מדברות על מרוקו כיעד החם ביותר, בין היתר בגלל האתרים במדינה והעובדה שבישראל חיים הרבה ילידי מרוקו ובני משפחותיהם, שכעת יוכלו לעשות טיולי שורשים ותרבות באופן לא מאורגן במדינה. לפי ההערכות, טיסות יחלו כבר לקראת פסח.

שרת התחבורה מירי רגב הגיבה להסכם: "תברק אללה עלינא ועליהום (תבוא ברכת השלום עלינו ועליהם)! דורות של יהודים יוצאי מרוקו חלמו על השלום עם הארץ שבה נולדו ובה השורשים התרבותיים שלנו נטועים כל כך. תודה לך הנשיא טראמפ, תודה למלך מרוקו מוחמד השישי ותודה לראש הממשלה בנימין נתניהו. אין יותר סמלי מכך שהערב אנחנו מדליקים אור גדול בלבבות של הסבים והסבתות וההורים שלנו, שזוכים עוד בחייהם לראות את הנס הזה והשלום החשוב הזה".

תגיות