אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוסכם: שיטת הפיטורים של מרצי המכללות מדי סמסטר תבוטל צילום: עטא עיווסאת

הוסכם: שיטת הפיטורים של מרצי המכללות מדי סמסטר תבוטל

לאחר 9 שבועות, שביתת הסגל הזוטר ב-11 מכללות עומדת לקראת סיום. ההסכם: ההעסקה הפוגענית והפיטורים בסוף כל סמסטר יופסקו לגבי חלק גדול מהמרצים; למרות טענות האוצר לחריגות שכר, מרצים לא יחזירו כסף

12.12.2020, 21:17 | שחר אילן

השביתה בת יותר מחודשיים של 3,000 אנשי הסגל האקדמי הזוטר ב-11 מכללות ציבוריות עומדת לפני סיומה הערב. זאת, לאחר שנפתרו שתי הסוגיות העיקריות שבמחלוקת – דרישת המרצים לחתום הסכם ארצי ושאלת חריגות השכר. ההסכם מביא איתו הישג מהפכני למרצים של ביטול שיטת הפיטורים מדי סמסטר. הוא עדין טעון אישור של אספות המרצים בכל מכללה. בשבוע שעבר הצטרפו למאבק הסטודנטים המושבתים שפרצו מדי יום למשרדי ההנהלה של מכללה אחרת.

קראו עוד בכלכליסט

הסגל הזוטר ב-11 מכללות ציבוריות שבת מתחילת שנת הלימודים, מה שסיכן את הסמסטר בקורסים רבים. הסיבה העיקרית להתמשכות השביתה היתה גרירת המשא ומתן ע"י האוצר וועד ראשי המכללות. דווקא הדרישה החשובה ביותר של הסגל הזוטר היתה מוסכמת מראש - הפסקת ההעסקה הפוגענית של המרצים בשיטה שבמסגרתה הם מפוטרים בתום כל סמסטר. חלק גדול מהמרצים יוגדרו מעתה סגל עמית ויזכו לתוספות שכר, תנאים סוציאליים ומנגנוני הגנה מפני פיטורים.

הוויכוח העיקרי שעיכב את ההסכם היה דרישת האוצר לביטול מה שהוא רואה כחריגות שכר גדולות ששולמו בחלק מהמכללות ואף דרישה להחזרת כספם רטרואקטיבית. המרצים ראו בסכומים אלה תוספות לגיטימיות. ב"כוח לעובדים", שמייצג את הסגל הזוטר, אומרים שסוכם שלא יהיו החזרי שכר לאחור ויישמר השכר הקיים.

הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, צילום: באדיבות דוברות האוצר הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן | צילום: באדיבות דוברות האוצר הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, צילום: באדיבות דוברות האוצר

בשבוע האחרון התעכבה החתימה בשל דרישת המכללות לחתום על הסכמים נפרדים לכל מכללה ודרישת המרצים לחתום על הסכם אחד. בסופו של דבר נחתם הסכם אחד - מה שמשמר את יכולת המרצים למאבק ארצי. המרצים יחזירו 30%-50% מהשעות שבוטלו.

להסכם שותפים: הסגל הזוטר שמאוגד ע" כוח לעובדים, ועד ראשי המכללות, האוצר והוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת). מאיגוד הסגל האקדמי במכללות הציבורית נמסר ש"אנו שמחים כי לאחר שלוש שנים של משא ומתן הצלחנו למצוא מענה למחלוקות המרכזיות והתקרבנו צעד אחד לסיומו של עידן הסגל הזוטר במכללות".

הממונה על השכר, קובי בר-נתן: מסר בתגובה ש"הסכם זה מהווה בשורה לחברי הסגל האקדמי במכללות הציבוריות, שבתקופה קשה זו של חוסר ודאות תעסוקתית יזכו לשיפור מעמדם ולחיזוק הביטחון התעסוקתי שלהם, זאת לצד הסדרת חריגות השכר לכאורה שהונהגו במכללות". יו"ר ות"ת פרופ׳ יפה זילברשץ מסרה ש"יעשה מאמץ לצמצום הפערים הלימודיים וסיוע לסטודנטים במטרה להביא לסיום מוצלח של הסמסטר".

רשימת המכללות שבהן התקיימה השביתה: ת"א-יפו, שנקר, כנרת, רופין, אשקלון, מכללת הדסה בירושלים, ספיר ואחווה, המכללות הטכנולוגיות בירושלים וחולון וסמינר הקיבוצים.

תגיות