אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: בנק ישראל יעמיד מקורות מימון לגופים חוץ-בנקאיים לטובת עסקים קטנים צילום: כרמית פלר

לראשונה: בנק ישראל יעמיד מקורות מימון לגופים חוץ-בנקאיים לטובת עסקים קטנים

מדובר בחברות כרטיסי האשראי המפוקחות ע"י בנק ישראל ובגופים חוץ -בנקאיים המפוקחים ע"י רשות שוק ההון. המימון ישמש כמקור להלוואות לעסקים קטנים, במטרה להגדיל את היצע האשראי למגזר זה, שהוא הנפגע המרכזי ממשבר הקורונה

13.12.2020, 12:54 | עירית אבישר

לראשונה, בנק ישראל יעניק מקורות מימון גם לגופים שאינם תחת פיקוחו, כדי להגדיל את היצע האשראי לעסקים קטנים.

קראו עוד בכלכליסט

הבנק הודיע היום (א') כי יאפשר לחברות כרטיסי האשראי (המפוקחים על ידיו) ולגופים חוץ-בנקאיים (המפוקחים על ידי רשות שוק ההון) גישה למקורות מימון מוזלים. הריבית שהוא יעמיד לאותם גופים תעמוד על 0.1%. בנוסף ייפתח מסלול בריבית שלילית של 0.1%, אולם אז יצטרכו אותם גופים להתחייב להעניק הלוואות בריבית של עד ריבית פריים פלוס 1.3% (ריבית של 3.05%).

פרופ פרופ' אמיר ירון נגיד בנק ישראל | צילום: אלכס קולומויסקי פרופ

המימון ייעשה בשיטה של "עסקת ריפו", כלומר הגופים החוץ-בנקאיים יעמידו לבנק ישראל מול המימון ביטחונות בדמות אג"ח ממשלתיות, מק"מ ואג"ח קונצרניות מסוימות. העסקאות הללו יבוצעו לטווח של 6 חודשים עם אפשרות לתקופה נוספת של 6 חודשים באותם התנאים. התוכנית תחל לפעול בשבוע הראשון של חודש ינואר 2021.

בבנק ישראל מסבירים כי הצעד הלא קונבנציונלי הזה נובע מכך שמשבר הקורונה פגע באופן משמעותי וחריג בעסקים הקטנים והזעירים, ובכך השפיע גם על נגישותם למקורות מימון. "מטרת כלי המדיניות החדש הוא להגדיל את היצע האשראי לעסקים אלו גם באמצעות גופי האשראי החוץ-בנקאיים המפוקחים, וזאת מעבר לאשראי הניתן על ידי המערכת הבנקאית", מסבירים בבנק ישראל.

עם פרוץ המשבר התלוננו הגופים החוץ-בנקאיים כי לא משתפים אותם בתוכניות הסיוע למשק, בהן הקרן בערבות מדינה והנגישות למקורות אשראי מוזלים. בסופו של דבר שולבו חלק מהגופים בקרן, וכעת נראה כי גם הבקשה להצטרף לבנקים בגישה למקורות מוזלים הושגה.

חנות שנסגרה השנה ברחוב בן יהודה בת"א
חנות שנסגרה השנה ברחוב בן יהודה בת"א צילום: אוראל כהן

כעת נותר לראות האם הם אכן יגבירו את הפעילות באשראי לעסקים קטנים, והאם יעשו זאת בריבית הנמוכה שבנק ישראל דורש, שנחשבת נמוכה מהריבית הממוצעת שהם נוהגים להעניק בה הלוואות.

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "אחת המשימות המרכזיות של המדיניות המוניטרית שהובלנו במשבר הייתה להבטיח ולעודד את זרימת האשראי במשק והנגשתו ללווים, בדגש על העסקים הקטנים והזעירים. בד בבד, הצעד הנוכחי מאפשר לשחקנים נוספים בשוק האשראי, חוץ-בנקאיים, נגישות לעסקאות ריפו עם בנק ישראל, ובכך מעודד תחרות ומחזק את יכולתם להעמיד אשראי אטרקטיבי ללקוחות על ידי הוזלת מקורות המימון שלהם".

תגיות