אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם זה משנה מהיכן אתם עובדים? צילום: שאטרסטוק

האם זה משנה מהיכן אתם עובדים?

מגמת העבודה מהבית בעקבות הקורונה מתחילה להתרחב ולייצר מגמה חדשה: עבודה מכל מקום. הרעיון הוא להשתחרר מהלחץ של להיות כבולים לבית ולבצע את העבודה ביעילות מחוף הים, מבית של חבר או מבית מלון

13.12.2020, 13:49 | אהרונה משכיל

החודש המשרדים של Harvard Business Review בבוסטון נפתחו מחדש. אופן העבודה במתחם יהיה שונה מהרגיל: העובדים יהיו רשאים להיכנס רק פעם בשבוע עם חובת עטיית מסכת פנים. אל חדרי הישיבות שמכילים בימים כתיקונם שלושים אנשים ייכנסו מקסימום שבעה אנשים. על כל השטיחים במסדרונות הדביקו חצים שמראים שהתנועה היא חד סטרית.

קראו עוד בכלכליסט

האם כך תיראה סביבת העבודה ההיברידית החדשה? לא מעט ארגונים עברו לעבוד במודל ההיברידי ויחד עם זאת יש עובדים שהתנסו לאחרונה בעבודה מהבית ומעדיפים להמשיך לעבוד כך. מודל העבודה מהבית מאפשר לעובד גמישות ובחירה באלו שעות לעבוד בבית ומתי להגיע למשרד. לפי Upwork עד שנת 2028 כ- 75% מהארגונים יעסיקו עובדים מרחוק בעוד ש-33% יעבדו מרחוק באופן מלא.

מרביתנו עובדים כיום מהבית ונאלצנו להפוך את הבית למתחם עבודה עקב הנסיבות. אבל כבר ניתן לראות שמגמת העבודה מהבית מתחילה להתרחב ולייצר מגמה חדשה - עבודה מכל מקום (WORK FROM ANYWHERE – WFA). עבודה יכולה להיעשות מהבית, מבית קפה, מבי"ח כשצריך לסעוד קרוב משפחה מאושפז, מחוף הים, מבית של חבר, מחדר בבית מלון - הרעיון הוא להשתחרר מהלחץ של להיות כבול לבית לשם עבודה וכך לבצע את העבודה ביעילות מכל מקום.

המגמה הזאת החלה עוד לפני שנת 2020 בארגונים מבוססי ידע. הטכנולוגיה  והתקשורת הדיגיטלית התפתחו במהירות שגרמה לאנשים לתהות האם זה באמת נחוץ לעבוד יחד במשרד על מנת להיות יעילים. שאלה זו קיבלה תשובה במהלך הסגר שנכפה עלינו בצל הקורונה. למדנו שרבים מאיתנו לא באמת צריכים להיות נוכחים במשרד/בחברה עם עמיתים כדי לבצע את העבודה. עובדים עצמאים וצוותים קטנים ורחבים מסוגלים לתפקד גם כשהם מבוזרים, וזה מה שקרה. כעת עולות שאלות חדשות: האם העתיד של כל החברות מבוססות הידע יושתת על עבודה מרחוק?

משבר הקורונה הרחיב אופקים למנהלים בכירים לגבי הקונספט של עבודה מרחוק לכל עובדי הארגונים או לחלקם. חברות דוגמת טוויטר, פייסבוק, שופיפיי, סימנס והבנק הלאומי של הודו הכריזו שגם לאחר שיימצא חיסון לנגיף הם ימשיכו בשגרת העבודה מרחוק. לאחרונה פורסם שגם חברת צ'קפוינט אימצה שיגרה בה העובדים נשלחים לעבוד מביתם יומיים עד שלושה בשבוע. אין ספק שמודל העבודה מכל מקום (WFA) מביא תועלת הן לארגונים והן לעובדים.

אהרונה משכיל, צילום: Roni Daddon אהרונה משכיל | צילום: Roni Daddon אהרונה משכיל, צילום: Roni Daddon

יתרונות לעובדים

היתרונות של עבודה מכל מקום לעובדי הארגון כוללים חופש בחירה, ישפרו את איכות חייהם ובו בזמן יביאו תועלת ותוצאות לארגון תוך שהם עובדים מכל מקום:

לעבוד ולחיות מכל מקום. כאשר ראיינתי עובדי ארגונים איתם עבדתי, רבים אמרו לי שעבורם החופש לחיות בכל מקום מהווה יתרון משמעותי. לבני זוג קרייריסטים שעובדים באזורים שונים זה יקל על המצוקה של חיפוש העבודה באותו אזור גאוגרפי.

יוקר מחייה ומגורים בקרבת המשפחה המורחבת עלה הרבה בשיחות. מעבר למקום מגורים פחות יקר מתל אביב למשל איפשר לעובדים לחסוך כסף ולשדרג את מקום ותנאי מגוריהם: "הצלחתי לרכוש דירה גדולה יותר ברבע מחיר מדירה זהה במרכז".

שעות עבודה גמישות. עבודה "מתשע עד חמש" הפכה עם השנים לפחות פופולרית בעיקר בקרב דור המילניום שמתאפיין בשעות עבודה לא שגרתיות. עבודה מכל מקום תאפשר לעובדים להיות פרודוקטיביים בשעות שהם הכי מפוקסים, לצד הגמישות בניהול אורח חיים מאוזן עד כמה שניתן.

ביטול או צמצום נסיעות. לפי דו"ח בנק ישראל לשנת 2017. ישראלים נוסעים למקום עבודתם כ-40 דקות מדי יום. נסיעות ארוכות משפיעות לרעה על כל המעורבים – מעסיקים, בני משפחה ועובדים. ביטול הנסיעות יחסוך לכולם כתשעה ימים מלאים של נסיעות הלוך ושוב בשנה.

התאמה לצרכים מיוחדים. עבודה מכל מקום לעובדים עם מוגבלויות בריאותיות ונפשיות תשפר באופן דרסטי את איכות חייהם. בבתיהם יש את כל מה שנחוץ להם וכך יוכלו להתקדם ולשגשג בעבודתם תוך שהם דואגים לטפל בעצמם על פי צרכיהם.

 

עבודה מרחוק, אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק עבודה מרחוק, אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק עבודה מרחוק, אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

 

 

יתרונות לארגונים

היתרונות הגדולים בעבודה מכל מקום עבור מעסיקים בארגונים סובבים סביב רווחת העובדים, הפעילות היומיומית והכנסותיהם. הנה דוגמאות למה שעובד מרחוק יכול לעשות עבור הארגון ועבור הצוות שלו:

עלייה בתפוקות. מחקרים מעידים על כך שעובדים מהבית היו יעילים ב-20%-25% יותר מעמיתים שעבדו מהמשרד. לא רק שהיו פחות הסחות דעת חברתיות, אלא נוספו יותר הזדמנויות לעשות הפסקות נחוצות בעת הצורך, שלדעת פסיכולוגים זה עוזר לביצועים הכוללים, למוטיבציה, ליצירתיות ועוד.

חיסכון בהפקת ארועים חברתיים. עבודה מהבית חוסכת לארגונים ארועים לעובדים כגון ימי הולדת ומסיבות לציון חגים. אפשר ואף מומלץ להיפגש, לשמור על קשר חברתי ולחגוג במפגשים וירטואליים רק שברור שההוצאות נחסכות באופן משמעותי.

שיפור בבריאות ובאיכות החיים. חשוב לייצר לעובדים איזון בין העבודה לבית. חשוב לתת להם את האפשרות לתמרן ולהתאים את סביבת העבודה לצרכים האישיים: ללבוש בגדים נוחים, לסדר פינת עבודה נעימה ולטפל בצרכים הפיזיים והרגשיים.

הרחבת מאגר הטאלנטים. מעסיקים אינם מוגבלים בהעסקת עובדים שגרים קרוב לארגון. הם יכולים למצוא טאלנטים מכל אזור מגורים ללא הגבלה. הם יכולים להעסיק דוברי שפת אם, לבחור בעובדים ממדינות ותרבויות אחרות וליצור קבוצה מלוכדת של אנשי מקצוע מבוססי ידע שיביאו תועלת לארגון.

לסיכום, העבודה מרחוק כאן בשביל להישאר ותמשיך ללוות אותנו גם אחרי שימצא פתרון לקורונה. השינוי הזה מחייב גמישות והתאמה של ארגונים ועובדים לסגנון "עבודה מכל מקום".

הכותבת היא מייסדת TrainingCQ, מומחית לבניית אג'יליות תרבותית בארגונים, צוותים גלובליים והדרכה לניהול צוותים וירטואליים

למידע נוסף: www.trainingCQ.com

תגיות